Ultieme Pride Guide

Deze zomer zijn er in Nederland (en België) verschillende Gay Pride evenementen. In deze Pride Guide vertellen we je er alles over en geven we je tips voor de ultieme beleving en perfecte outfit.

Check je agenda

Hieronder vind je een overzicht van alles prides (en roze dagen) in Nederland in 2017. Heb jij ze allemaal al in je agenda staan? De ene pride is de andere niet… Kies de pride die bij jou past!

Gay Pride

Alkmaar Gay Pride

De eerste gay pride op de agenda vind je in Alkmaar. Van donderdag 25 mei tot en zondag 28 mei kun je in Alkmaar genieten van een grachtenparade, LHBT films, tentoonstellingen en andere pride events.

Pride Walk The Hague

In Den Haag wordt dit jaar voor het eerst de Pride Walk The Hague georganiseerd. Op zaterdag 10 juni wordt de walk gelopen om seksuele- en genderdiversiteit te vieren. De boodschap is dat iedereen zichzelf mag zijn. De walk begint om half 2 bij het Internationale Homomonument op het Malieveld en eindigt op de Grote Markt.

Utrecht Canal Pride

De Utrecht Canal Pride wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd. Deze pride vindt plaats op zaterdag 17 juni. De botenparade start op Catharijnesingel, vaart dwars door het centrum van Utrecht en eindigt bij Tivoli Vredenburg.

Roze Zaterdag

De 40e editie van Roze Zaterdag vindt op 24 juni plaats in Den Bosch. In de binnenstad vind je diverse activiteiten, feestjes en vanaf 12:30 uur een regenboogbotenparade!

Roze Maandag

Vaste prik tijdens de Tilburgse Kermis: Roze Maandag. Dit jaar valt deze dag op 24 juli!

Pride Amsterdam

In Amsterdam vindt ieder jaar de grootste gay pride van Nederland plaats. Block zaterdag 29 juli tot en met zaterdag 5 augustus maar vast in je agenda! Het hoogtepunt van de week, de botenparade, vindt plaats op 5 augustus. Maar gedurende de week zijn er overal in de stad pride evenementen. Zoals in Reguliersdwarsstraat, op het Rembrandtplein en in verschillende Amsterdamse gay bars.

Pride at the Beach

Als onderdeel van de Pride in Amsterdam wordt er dit jaar ook een Pride at the Beach georganiseerd in Zandvoort. Van maandag 31 juli tot en met 2 augustus viert de badplaats diversiteit met een spetterend programma.

Antwerp Pride

De tiende editie van Antwerp Pride begint op woensdag 9 augustus en eindigt op zondag 13 augustus. Op zaterdag vindt de parade met versierde wagens plaats.

Rotterdam Pride

Ook in Rotterdam wordt er sinds enige jaren een pride georganiseerd. Dit jaar vindt de Rotterdam Pride plaats van donderdag 21 tot en met zondag 24 september. Anders dan in andere plaatsen is er in Rotterdam geen botenparade, maar wel een regenboog-tram!

De juiste outfit

Heb jij je pride outfit al bij elkaar geshopt? Verschillende kledingmerken, zoals Levi’s, hebben een speciale pride collectie. Lees ook het artikel 5 leuke queer webshops of artikel De kledingskast van een tomboy eens. Daar vind je leuke caps, shirts en accessoires. Wat dacht je van een shirt met “This parade is gay” of een snapback van Imogay? Een item (button badge, sieraden, zonnebril) met alle kleuren van de regenboog, of alleen roze, doet het tijdens de pride natuurlijk sowieso goed!

Pride tracker hat Levi's

Wat neem je (niet) mee?

Wat moet je wel, maar ook juist niet, meenemen naar een pride? Je neemt natuurlijk je telefoon en wat geld mee, maar denk ook aan:

1. Water

Vergeet niet genoeg te drinken (water) mee te nemen. De meeste prides zijn in hartje zomer en dan kunnen de temperaturen flink oplopen. Genoeg water drinken dus!

2. Neem geen belangrijke/dure spullen mee

Laat belangrijke spullen thuis. Natuurlijk is het leuk om foto’s te maken met je hyper-moderne spiegelreflexcamera. Maar grote kans dat er bier overheen gaat, dat ‘ie valt of dat iemand probeert je camera te stelen.

3. De juiste outfit

Zie hierboven. Draag uit hoe ‘out & proud’ jij bent!

4. Zonnebrandcrème

Ook hier geldt: de meeste prides zijn in de zomer. En veel van de activiteiten vinden buiten plaats. Vergeet je daarom niet regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème.

5. Je feeststemming

Get ready to party! Prides zijn er om te vieren dat we in Nederland mogen zijn wie we zijn. Breng daarom je positiviteit mee en laat zien hoe trots zijn bent.

6. Vrienden en familie

Neem je lesbische en niet-lesbische vriendinnen gezellig mee naar de pride events. Maak er samen met je vrienden en familie een feestje van!

7. Fijne schoenen

Tijdens een pride walk, maar ook bij andere events in de stad, moet je vaak veel lopen. Trek daarom fijne schoenen aan.

Plan je pride events

Houd je niet van drukte? Vermijd dan de botenparade in Amsterdam. De Pride Canal Parade door de Amsterdamse grachten trekt namelijk jaarlijks zo’n 350.000 mensen en is hiermee een van allergrootste gay pride events ter wereld!

Bij Gay Prides denken we natuurlijk vaak het eerst aan bonte optochten en botenparades. Maar wat een hoop mensen niet weten is dat er nog heel veel meer (kleine en grote) pride events zijn.

Zo worden er tijdens Gay Pride Amsterdam verschillende LHBT films vertoond in een openlucht bioscoop. Tijdens Rotterdam Pride wordt een talkshow georganiseerd met inspirerende gasten. En Utrecht Canal Pride heeft diverse pride afterparties. Ga dus goed voorbereid op pad.

Kom in de stemming

Hoe komt je nou beter in de stemming voor een pride dan met een lekkere foute playlist? Draai thuis of onderweg naar de pride in de auto of trein alvast wat lekker muziek. Wat dacht je van: I’m coming out van Diana Ross, Born this way van Lady Gaga, YMCA van Village People, Freedom! ’90 van George Michael, Free van Ultra Naté of Believe van Cher. In Spotify vind je verschillende pride playlists.

Pride

Happy pride!

Geniet van alle prides dit jaar. Vier samen met IntoGirls onze vrijheid in seksuele diversiteit én be proud!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *