Ben ik lesbisch?

Iedere toekomstige lesbienne stelt zich deze vraag vroeg of laat: ben ik lesbisch? De een vraagt het zich maar kort af, de ander twijfelt jaren. Sommigen weten van kinds af aan al dat ze lesbisch zijn en andere vrouwen komen er pas achter wanneer ze al getrouwd zijn en een gezin hebben. Vaak komen meiden er in hun puberteit achter dat ze lesbisch zijn.

Hoe je er ook achter komt dat je lesbisch bent, de ervaring kan vrij heftig en verwarrend zijn. Alles wat je vroeger las in je sprookjesboeken blijkt niet te kloppen voor jou. We gaan allemaal anders om met deze gedachten en gevoelens. Hetzelfde geldt voor je vrienden en familie. Vaak zijn meiden die erover twijfelen of ze wel of niet lesbisch zijn bang dat ze niet worden geaccepteerd door hun naasten. Dat kan een reden zijn om langer in de kast te blijven. En daarnaast kunnen zij het ook lastig vinden zichzelf te accepteren.

Lesbisch of biseksueel?

Hoe weet je of je lesbisch of biseksueel bent? De enige die antwoord kan geven op de vraag: ben ik lesbisch? ben jij natuurlijk zelf. Voel je je aangetrokken tot vrouwen en wordt dat gevoel alleen maar sterker? Dan ben je waarschijnlijk lesbisch of biseksueel. Kijk eens op internet, zoek een boek op in de bibliotheek of schrijf je als je er klaar voor bent in op een lesbische datingsite.

Voel je je anders dan je vriendinnen die praten over Justin Bieber, lachen naar jongens en praten over zoenen en verkering? Zoen je wel eens met een jongen maar bezorgt dat je geen vlinders in je buik. En vind je dat ene meisje uit je klas eigenlijk wel erg interessant? Misschien van je dan wel op vrouwen en ben je lesbisch. Vind je aan de andere kant jongens ook wel leuk? Misschien ben je dan wel biseksueel of panseksueel. Gun jezelf de tijd erachter te komen wat je wil en volg daarbij je hart. Zolang het maar goed voelt en je jezelf accepteert. Of je nu lesbisch, biseksueel, hetero of iets anders bent.

Voel je daarnaast niet te gehaast om jezelf een labeltje op te plakken. Volg je gevoel en dan wordt vanzelf alles wel duidelijk. Neem de tijd om te experimenteren. Ga op date met mannen en vrouwen (niet tegelijk natuurlijk 😉) en vergelijk hoe je je tijdens de dates voelde. Of kijk naar leuke films of series met daarin lesbische en biseksuele vrouwen in de hoofdrol. Herken je jezelf in het verhaal?

Hoe herken je een lesbische vrouw?

Je weet inmiddels dat je lesbisch bent en je staat open voor een leuke date of relatie. Dan komt de volgende lastige vraag om de hoek kijken; hoe herken je een lesbische vrouw? Nou, dat kan knap lastig zijn. Lesbiennes zijn er namelijk in alle soorten en maten. Desondanks worden we vaak in hokjes geplaatst.

Niet alle lesbiennes zijn stoer, dragen tuinbroeken en brengen hun vrije tijd door op een motor. Er zijn ook lesbiennes die zich juist graag vrouwelijk kleden (denk aan jurkjes, lang haar, make-up en hoge hakken) en helemaal niet sportief zijn. We komen in allerlei soorten en maten en dat betekent dat je ook lesbisch kan zijn wanneer je niet aan het stereotype ‘stoere lesbienne’ voldoet. Het maakt dan ook helemaal niet uit hoe je er uit ziet, of je je nou fijn voelt met kort of lang haar, in een jurk of in een broek, als je maar jezelf bent.

Dit zorgt er wel voor dat wij, lesbiennes, helemaal niet zo gemakkelijk in een hokje te plaatsen. Dat maakt het wel lastig om een lesbische vrouw te herkennen. Wanneer je een vrouw leuk vindt in je omgeving is het belangrijk zelf open te zijn over je geaardheid. Wanneer je dit bent dan zullen anderen dat ook eerder zijn. Vetrouw op je eigen intuïtie. En tot slot, gebruik je gaydar!

De gaydar

Lichaamstaal, houding en blikken die worden uitgewisseld kunnen ‘verraden’ dat die knappe vrouw aan de bar lesbisch is. Gebruik je gaydar (de sociale vaardigheid om lesbische vrouwen te herkennen) en flirt, lach en maak oogcontact. Zo kom je er snel achter of de ander jou ook ziet zitten. Je kunt natuurlijk beginnen in een gay bar, daar is de kans aanzienlijk groter dat je er lesbische vrouwen ontmoet.

Ja, volgens mij ben ik lesbisch!

Ben je lesbisch of biseksueel? Kom er voor uit, ben trots op jezelf en praat over je gevoelens met je vrienden of familie. Maar doe dit natuurlijk alleen maar als je er zelf klaar voor bent en je je veilig voelt. Wil je jouw ervaringen over je coming out of de periode waarin je erachter kwam dat je lesbisch of biseksueel bent met ons delen? Laat dan een berichtje achter via de reacties onderaan deze pagina.

Lees ook: 5 tips voor vrouwen die twijfelen over hun geaardheid

6 gedachten over “Ben ik lesbisch?

 • 30 juni 2018 om 12:30
  Permalink

  Ik ben 12 en denk dat ik bi ben of misschien wel lesbisch ben. Is dat misschien te vroeg om die conclusie te kunnen trekken.

 • 9 juli 2018 om 17:57
  Permalink

  Hi Kiana, het is helemaal niet te vroeg om daar over na te denken. Maar aan de andere kant hoef je jezelf nog geen labeltje op te plakken. Neem de tijd om te ontdekken wie je bent, dan wordt het vanzelf allemaal duidelijk!

 • 15 juli 2018 om 21:48
  Permalink

  Hoi ik ben ilse 16 jaar
  ik twijfel nu al 2 jaar of ik bi of lesbisch ben. Ik heb al realaties gehad met jongens en dat was op zich wel fijn. Maar ik vind het fijnste om bij vrouwen in de buurte zijn en voor als een knuffel of lekker tegen ze aan te liggen. Ik fantaseer soms ook maar dat vind ik zelf een beetje raar.
  Ik ben 16 en ik weet het gewoon niet meer.

 • 6 augustus 2018 om 13:55
  Permalink

  hoi, ik ben bijna 14 & ik twijfel al 1 jaar en ik weet zeker dat ik iets voel voor meisjes, maar ik ben heel erg vrouwelijk.. Dus dat maakt mij ook heel erg verward en ik weet dat er ook vrouwelijke zijn, maar toch.. De meeste niet. Ik ben dit jaar wel eens verliefd geweest op een jongen, maar het was vlug klaar. Dus ik twijfel of ik toch bi ben?

 • 7 augustus 2018 om 11:13
  Permalink

  Hi Ilse,

  Het is ook helemaal niet erg dat je het nog niet weet! Misschien ben je lesbisch, misschien ben je wel biseksueel, alleen jij kunt daar antwoord op geven. Neem de tijd om je gevoelens te ontdekken en dan wordt het vanzelf allemaal wel duidelijk. Maak je vooral niet te druk om welk labeltje het beste bij jou past.

 • 7 augustus 2018 om 11:16
  Permalink

  Hoi Meisje, alleen jij kunt de vraag beantwoorden of je bi of lesbisch bent. Neem de tijd en je zult er vanzelf achter komen. Volg je gevoel en voel vooral niet te veel druk om een labeltje op je gevoelens te plakken. En er zijn trouwens een heleboel vrouwelijke lesbiennes, hoe je er uit ziet hoeft in principe niks te zeggen over tot wie je je aangetrokken voelt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *