Boekreview: Georgia Peaches and Other Forbidden Fruit

Georgia Peaches and Other Forbidden Fruit is een heerlijk young adult boek om van te genieten deze zomer! Het is een boek met een hoopvolle boodschap: geloof en homoseksualiteit gaan wél samen. En hoewel dit boek eigenlijk voor tieners bedoelt is is het voor volwassen ook een feest om te lezen.

Het boek gaat over Joanna Gordon (door haar vrienden ook wel Jo genoemd) de dochter van een Evangelische radio priester. Dit klinkt misschien als een doemscenario, maar niets is minder waar. De vader van Joanna is namelijk een ‘moderne’ priester die homoseksualiteit niet als een zonde ziet, hij accepteert zijn dochter volledig. Helaas is Joanna’s nieuw verworven ‘oma’ (de moeder van haar stiefmoeder) een stuk minder modern.

Terug de kast in?!

Joanna’s vader is zojuist opnieuw getrouwd en daarom verhuisd hij samen met Joanna naar het piepkleine dorpje Rome in de staat Georgia in Amerika. Plotseling moet Joanna het laatste jaar van de middelbare school afmaken in ‘the middle of nowhere’, waar mensen dezelfde mening delen als Joanna’s ‘oma’. Om de goede vrede in de familie te bewaren vraagt Joanna’s vader Joanna om haar homoseksualiteit op haar nieuwe school verborgen te houden. In andere woorden: Joanna moet terug de kast in. Ze sluiten een deal: Joanna doet alsof ze hetero is tot dat ze klaar is met High School als ze daarna een programma op haar vaders radio zender mag maken over homoseksualiteit en geloof én op zomervakantie mag met haar queer BFF Dana. Benieuwd hoe het afloopt met Joanna? Daarvoor zul je zelf Georgia Peaches and Other Forbidden Fruit moeten lezen!

Wat vonden wij ervan?

In eerste instantie waren we bang dat dit boek te religieus voor onze smaak zou zijn, maar dit is gelukkig niet het geval. Ook als je niet gelovig bent is dit een leuk boek om te lezen. Het boek laat zien dat homoseksualiteit en geloof wel samen gaan, maar toont tegelijkertijd ook de realiteit dat niet alle gelovigen homoseksualiteit accepteren. Joanna en haar vader proberen hier verandering in te brengen: een hoopvolle boodschap. Dit boek is daarom ook zeker een aanrader voor mensen die zelf op zoek zijn naar een brug tussen geloof en homoseksualiteit.

Maar naast geloof heeft dit boek nog een aantal andere thema’s zoals coming out, zelfacceptatie en het accepteren van nieuwe familieleden. Daarnaast is het ook gewoon een heerlijk liefdesverhaal dat je mee terug neemt naar je tienerjaren. Het boek is luchtig, maar soms ook serieus en leest makkelijk weg. Jammer genoeg is het boek op dit moment alleen in het Engels te verkrijgen (wel een goede kans om je Engelse taal skills weer een beetje aan te scherpen), hopelijk houdt dit je niet tegen om dit opbeurende liefdesverhaal te lezen!