Boekreview: Juliet Takes a Breath

Juliet Takes a Breath vertelt het verhaal van de 19-jarige Puerto Ricaanse Juliet Palante die opgegroeid is in The Bronx in New York. Het boek werd geschreven door Gaby Rivera en werd door velen het beste LGBT boek van 2016 genoemd. Wij vonden het hoog tijd om het boek te lezen en met jullie te delen wat we er van vonden!

Het verhaal van Juliet

Het verhaal begint wanneer Juliet op het punt staat te vertrekken voor een stage in Portland bij de bekende lesbienne, schrijfster, feminist en ‘pussy lady’ Harlowe Brisbane. Harlowe Brisbane is de auteur van het feministische boek Raging Flower, Juliet’s favoriete boek. In een opwelling stuurde Juliet Harlowe een e-mail en ze werd zomaar uitgenodigd om stage te komen lopen. Wat ze moet verwachten weet ze niet zo goed, maar de nieuwe lesbienne (a.k.a. baby dyke) hoopt in Portland te kunnen ontdekken hoe zij als Puerto Ricaanse in deze wereld thuis hoort.

Maar voordat ze thuis weg gaat heeft ze nog een klus te klaren: uit de kast komen voor haar familie. En dat blijkt niet zo soepel te lopen… Veel tijd om erover te praten heeft ze niet, het vliegtuig naar Portland vertrekt en ze heeft haar vriendinnetje Lainie ook al de hele week niet gesproken. In Portland aangekomen komt Juliet in een wereld terecht waarin ze zich niet zo 1,2,3 thuis voelt. Ze wordt omringd door blanke hippies, mist haar familie en moet wennen aan haar nieuwe omgeving die zo anders is dan de wijk waarin ze opgroeide.

Desalniettemin wordt ze door Harlowe met open armen ontvangen, ook al lijkt deze niet echt een duidelijke opdracht te hebben voor de stage van Juliet. De twijfel slaat al snel toe en Juliet vraagt zich af of ze hier wel thuis hoort… Benieuwd hoe het verder gaat met Juliet? Of het goed komt met haar familie, stage en vriendinnetje Lainie? Dan zul je toch echt zelf het boek moeten lezen!

Een aanrader voor jong en oud!

Juliet Takes a Breath is een verhaal over het ontdekken van jezelf, je seksualiteit en het overwinnen van je onzekerheid. Het zit vol herkenbare momenten die gepaard gaan met het ontdekken van niet hetero zijn. Een nieuwe wereld gaat voor je open waarin zo veel te ontdekken valt, en in dit boek ga je samen met Juliet op reis. Het gaat over feminisme, queer zijn, en het privilege van blanke mensen en laat je met een kritische blik naar deze onderwerpen kijken. Een eye-opener voor degene die zelf blank zijn en herkenbaar voor mensen met een andere huidskleur.

Wij vinden het boek Juliet Takes a Breath een ontzettende aanrader, een boek dat je gelezen moet hebben! De schrijfstijl van Gaby Rivera is authentiek en eerlijk, maar toch luchtig en zit vol droge humor terwijl het verhaal belangrijke en soms zware onderwerpen aansnijdt. Het boek raakt je en brengt je terug naar de tijd dat jij aan het ontdekken was wie je bent. Wanneer je er aan begint kun je het niet meer wegleggen. Het boek is helaas alleen in het Engels verkrijgbaar, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Zo heb je gelijk de kans om je Engels weer een beetje op te frissen!