De Thuiswacht – Dola de Jong (boekreview)

De Thuiswacht van Dola de Jong is een boek met een bijzondere geschiedenis. Het werd namelijk net na de tweede wereldoorlog, in het begin van de jaren ’50, geschreven. Het boek, dat gaat over een intieme vriendschap tussen twee vrouwen, was toen erg controversieel. In eerste instantie wilde de uitgever van Dola de Jong het boek dan ook niet publiceren, maar in 1954 is dat haar toch gelukt. Het boek werd een slaand succes en Dola ontving een enorme hoeveelheid aan fanmail van vrouwen die zich herkenden in het verhaal. In het kader van het thema van de afgelopen boekenweek (verboden vruchten) werd het boek dit jaar opnieuw uitgegeven. Wij delen vandaag een review met je van een van de eerste Nederlandse boeken over de liefde tussen twee vrouwen.

Dola de Jong

Dola de Jong is een Nederlandse schrijfster van Joodse afkomst die in 1940, vlak voor de Duitse aanval op Nederland, vluchtte naar het buitenland. Ze kwam eerst in Tanger in Marokko terecht en reisde vervolgens verder naar Amerika waar ze aan haar carrière als schrijfster begon. Een terugkerend thema in Dola’s boeken is de tweede wereldoorlog en het antisemitisme, ook in De Thuiswacht komt dit thema aan bod.

Dola de Jong

Bea en Erica

De Thuiswacht gaat over de vriendinnen Bea en Erica, die samen (uit praktische overwegingen) een appartement delen in Amsterdam. Ze hebben afgesproken elkaar vrij te laten en zich niet te veel met elkaar te bemoeien. Maar Bea maakt zich steeds meer zorgen om Erica, die van Joodse afkomst is. Het boek speelt zich namelijk vlak voor het uitbreken van de tweede wereldoorlog af en de spanning in Nederland begint op te lopen.

Bea is een serieuze dame die hard werkt en van structuur en regelmaat houdt. Erica is zo ongeveer haar tegenovergestelde, ze is extravert, wispelturig en verdwijnt regelmatig om een paar dagen later weer op te duiken. Dit zorgt regelmatig voor spanning tussen de vriendinnen, maar de twee kunnen niet met én niet zonder elkaar. Vooral Bea heeft moeite met Erica loslaten, maar in het moment zelf kan ze de reden van haar volgzaamheid niet ontdekken. Wanneer Erica de kans om te vluchten naar Amerika laat schieten onderneemt Bea actie, om haar vriendin te beschermen.

Het boek is geschreven vanuit het alwetende perspectief van Bea, die terugblikt op haar leven. Het wordt al snel duidelijk dat Erica gevoelens heeft voor Bea (en voor vrouwen in het algemeen). Maar Bea weet niet hoe ze met deze gevoelens om moet gaan en zoekt tevergeefs naar liefde van het mannelijke geslacht. Pas wanneer Bea terugblikt op haar leven komen haar gevoelens voor Erica aan het licht.

De Thuiswacht Dola de Jong

Een bijzondere roman

Deze psychologische roman lijkt in de verste verte niet op het soort boeken dat we normaal reviewen bij IntoGirls. Het boek is geschreven in de jaren ’50 van de vorige eeuw en dat is op meerdere fronten te merken. Het taalgebruik is minder modern en het boek is met een zekere terughoudendheid geschreven. Je moet tussen de regels door lezen om de diepere betekenis te ontdekken. Voor dames van nu zal dit boek dan ook weinig herkenning oproepen. Dit betekent niet dat dit boek niet de moeite waard is om te lezen! Het boek is prachtig geschreven en de karakters en ingewikkelde gevoelens van Bea en Erica komen echt tot leven in deze bijzondere roman.