Duizend gevoelens (boekreview)

Het boek Duizend gevoelens van Sanne van der Eerden gaat over de onzekere Jessie die ontdekt dat ze op vrouwen valt. En niet op zomaar een vrouw, maar op de bloedmooie Laura die een gaybar in Utrecht runt.

Duizend gevoelens is een echte aanrader voor iedereen die op zoek is naar een luchtig boek waar je je als biseksuele vrouw of lesbienne echt in kunt herkennen. Maar ook voor jonge meiden die nog niet uit de kast zijn is dit lesbische boek een goede tip.

Jessie ontmoet Jack

Duizend gevoelens begint wanneer Anouk een hospiteeravond organiseert. Zij en Jessie wonen samen in een studentenhuis en Anouk heeft een jongen uitgenodigd om te komen kijken naar een kamer. Die jongen is Jack. Een gezellige homo met wie Jessie direct een klik heeft. Hetzelfde weekend nog trekt Jack bij de twee meiden in.

Gaybar Rainbow

Jack neemt Jessie mee in zijn wereld. Samen gaan ze naar de Utrechtse gaybar Rainbow, waar Laura werkt.

Jessie die onlangs is afgestudeerd aan een studie Journalistiek kan geen baan vinden. Omdat Jack weet dat ze op zoek is naar een baantje stelt hij haar aan Laura voor. De dag daarna mag Jessie een proefdag komen werken bij Rainbow. Tijdens deze dag flirt de blonde zelfverzekerde Laura schaamteloos met Jessie.

De proefdag komt Jessie goed door en ze mag daarom blijven werken in de kroeg. Door al het geflirt van Laura slaat Jessie’s hoofd op hol. Maar dan ziet ze tijdens een feestje Laura met een ander meisje… Ze is verwart. Boos zelfs. Wat betekent dit? Laura is toch gewoon een hele goede vriendin?

Gelukkig kan ze terecht bij Jack, met wie ze inmiddels een hechte vriendschap heeft opgebouwd. Anouk spreekt ze steeds minder, die reageerde helemaal niet leuk toen ze haar vertelde dat ze in de Rainbow werkt.

Verliefd op Laura

Jessie moet het aan zichzelf toegeven, ze is verliefd op Laura. Met hulp van Jack raapt ze al haar moed bij elkaar en ze vertelt Laura hoe ze zich voelt. Ondertussen duikt Chantal, een ex-vriendin van Laura, op. Haar vriendin heeft haar op straat gezet en daarom woont ze nu tijdelijk in bij Laura, die boven de bar woont.

Het maakt Jessie weer onzeker. Wil Chantal terug naar Laura? En hoe zit het met hun tweeën? Daar komt nog bij dat ze uit de kast moet komen bij haar vader en Anouk. Hoe zouden ze reageren?

Sanne van der Eerden

Duizend gevoelens is de debuutroman van Sanne van der Eerden. De titel doet het verhaal eer aan. Sanne heeft de achtbaan waarin Jessie terecht komt namelijk goed weten te verwoorden. Dat maakt het boek voor iedereen die zelf ooit in die situatie heeft gezeten erg herkenbaar.

Voor het eerst écht verliefd en intiem zijn met een andere vrouw. Het geeft je kriebels in je buik bij het lezen. Wat het lastig maakt dit boek weg te leggen. Duizend gevoelens is een heerlijk boek over lesbische liefde, coming out en hechte vriendschap. Een aanrader om op een regenachtige zondagmiddag met een grote kop thee op de bank te lezen. Veel leesplezier!