Liefde is een rebelse vogel – Mounir Samuel

L’amour est un oiseau rebelle…

Zoals de titel Liefde is een rebelse vogel van Mounir Samuel al doet vermoeden is deze roman een verhaal over de liefde. De titel verwijst naar een zin uit de opera Carmen, een verhaal over jaloezie en liefde, met een fataal einde. De muziek uit deze opera speelt als achtergrond door deze zinderende en spannende roman.

Een psychologe ontmoet Zetà, een geheimzinnige vrouw. Hun ontmoetingen vinden toevallig plaats, alsof het lot hen verbindt. Zetá is vroeger gevlucht van huis, op zoek naar haar vader in Spanje. Ze is onrustig, ze vlucht wanneer een situatie haar niet meer goed uitkomt, of wanneer deze zelfs te gevaarlijk wordt.

Vast in haar saaie, gestructureerde bestaan vinden we de psychologe, wiens leven aardig op z’n kop staat door Zetà. Deze twee vrouwen ontwikkelen een bijzondere liefdesverhouding.

..Que nul ne peut apprivoiser

Liefde is een rebelse vogel is een roman waarin je als lezer makkelijk meegevoerd kan worden, in een rap tempo volg je de personages in heden en verleden. Een voorspelbaar liefdesverhaal is dit zeker niet, want door alle liefde en hartstocht heen gevlochten, is er plaats voor rauwe confrontaties, interne conflicten en zelfs maatschappelijke problemen van deze tijd. Het verhaal is zeer gelaagd, waardoor het soms moeilijk is om focus te vinden tijdens het lezen. Je zoekt als lezer naar antwoorden op de vele vragen en mysteries die zich voordoen.

Het meest bijzondere aan dit boek vond ik dat de personages niet in hokjes worden gestopt. Zo worden termen als lesbisch en transgender niet gebruikt, de personages leven zoals ze leven, zijn wie ze zijn. Daardoor kan ik mij persoonlijk erg met dit verhaal identificeren. Dit verhaal gaat voorbij aan deze categorieën. Zo’n benadering zou ik wel vaker willen ervaren, in de literatuur, maar ook daarbuiten.

Over Mounir Samuel

‘Dit verhaal schreef ik niet, dit verhaal schreef mij’, aldus Mounir Samuel op de achterkant van het boek Liefde is een rebelse vogel.

Samuel is bekend als schrijver van verschillende boeken, in kranten en hij verschijnt ook andere media. Liefde is een rebelse vogel is zijn debuutroman. Samuel, ook bekend als politicoloog, opiniemaker, journalist en performer, heeft jaren geschreven aan Liefde is een rebelse vogel. In de video hieronder vertelt hij het verhaal achter Liefde is een rebelse vogel.

 

Dit artikel is geschreven door gastschrijver Inge van Vught van Savannah Bay.