The Miseducation of Cameron Post (boekreview)

The Miseducation of Cameron Post gaat over Cameron, een meisje in haar tienerjaren die opgroeit in een klein dorpje in de Amerikaanse staat Montana. Het boek is geschreven door Emily M. Danforth, een Amerikaanse schrijfster die zelf opgroeide in het kleine dorpje waar het boek zich afspeelt. Het boek is verfilmd en werd afgelopen februari voor het eerst vertoond tijdens het Sundance Film Festival. We hopen dat de film snel in Nederland te zien zal zijn, maar voor nu kun je genieten van dit prachtige verhaal op papier.

Homoseksualiteit in de jaren ’90

Het boek speelt zich af in de vroege jaren ’90, een tijd waarin homoseksualiteit nog lang niet overal geaccepteerd werd. Al helemaal niet in een klein dorpje in Montana in de Verenigde Staten. Wanneer Cameron’s ouders overlijden in een auto ongeluk is het eerste wat Cameron voelt opluchting. Opluchting omdat ze er nooit achter zullen komen dat ze een paar uur eerder met een meisje aan het zoenen was.

De opluchting maakt al snel plaats voor verdriet. Cameron’s conservatieve en gelovige tante Ruth komt bij haar wonen in het huis van haar ouders. Het duurt niet lang voordat Cameron weer verliefd wordt, dit keer op Coley een meisje dat bij haar op school zit. Alleen deze keer lukt het haar niet om de affaire verborgen te houden. Wanneer haar tante er achter komt dat Cameron lesbisch is wordt ze naar een ‘gay conversion camp’ gestuurd. Waar bidden en therapie Cameron moeten genezen van haar ‘ziekte’.

Vlinders, verdriet en verwarring

In eerste opzicht klinkt The Miseducation of Cameron Post als een ontzettend deprimerend boek: dode ouders, ‘gay conversion camp’. Desondanks slaagt de schrijfster er in om deze zware onderwerpen met een zekere luchtigheid te brengen. Waardoor het boek alles behalve verdrietig en zwaar aanvoelt.

Cameron is een levensecht personage, op zoek naar zichzelf. Je leeft met haar mee, voelt de vlinders van een eerste verliefdheid, haar verdriet om haar ouders en de verwarring die het opgroeien als lesbienne met zicht mee brengt. De schrijfster brengt de omgeving van Cameron tot leven. Je voelt de zinderende hitte van de langzame zomerdagen in Miles City, Montana bijna van de bladzijdes afspatten. Het boek weet de verveling, verwarring en ontdekking van je tienerjaren perfect te omschrijven.

Cameron’s coming of age

The Miseducation of Cameron post is een verhaal dat je echt niet gemist mag hebben. Een heerlijk coming of age verhaal, waarin het hoofdpersonage zichzelf steeds beter leert kennen. Het boek draait dan ook niet om grote spannende gebeurtenissen, maar om de ontwikkeling van het hoofdpersonage. Toch is het boek niet saai, mede door de verschillende personages die Cameron door het boek heen ontmoet.

Dit boek is perfect om tijdens de koude wintermaanden de warme zomerzon in huis te halen. Het boek is helaas wel alleen in het Engels te lezen. Wacht je liever op de film? Volg dan IntoGirls op social media of houd de website in de gaten om op de hoogte te blijven!