De onzichtbare lesbienne – Column Megan

We snakken naar zichtbaarheid. En dat is waarom we als een kudde uitgehongerde hyena’s ons storten op ieder teken van ‘lesbisch zijn’ in de media. Twee vrouwen die mogelijk een stel zijn in Finding Dory? Een Disney prinses, inclusief dominant karakter, die geen prins heeft? Of een serie waarin maar een glimps van lesbisch-heid te zien is… We schrokken het op en herkauwen het vervolgens meerdere malen, enkel omdat we naar herkenning snakken. Geef toe, hoe vaak heb jij alle seizoenen van The L Word al gekeken?

Maakt het dan uit of de representatie van lesbiennes in de media vaak ver van de werkelijkheid af ligt? Nee. We zijn massaal fan van series zoals The L Word en films zoals Blue Is The Warmest Colour, ook al zijn de vrouwen die hierin te zien zijn vaak slank, rijk, bloedmooi en hebben seks als pornosterren. Ze lijken in de verste verte niet op jou en mij ;). En toch zijn we hysterisch en vol overgave fan, omdat er eindelijk eens een keer stel lesbische vrouwen te zien zijn.

Lesbiennes in Finding Dory

‘’Meer LHBT’ers in de media dan ooit tevoren’’

De media schreven de afgelopen weken hoopvolle berichten, over de representatie van LHBT’ers in de media. En natuurlijk zit er in die berichten een kern van waarheid. Ja, er zijn meer LHBT’ers in de mainstream media te zien (want laten we eerlijk zijn, van een serie zoals The L Word heeft menig hetero nog nooit gehoord), maar de manier waarop deze LHBT’ers worden neergezet laat vaak te wensen over. Het grootste deel is blank, rijk en jong en voornamelijk man, vooral in de Nederlandse media. Op dit moment is er maar één Nederlandse serie met daarin een lesbisch of vrouwelijk biseksueel karakter (Celblok H). Willen we meer lesbiennes zien dan moeten we al snel uitwijken naar streamingdiensten zoals Netflix of troost zoek op YouTube of internet.

Strijd voor diversiteit

Waarom is het eigenlijk belangrijk dat lesbiennes op een diverse manier in de media zichtbaar zijn vraag je je misschien af? Om voor meer zichtbaarheid te zorgen is het belangrijkste antwoord. Zodat de ‘Henk en Annie’ in de Nederlandse samenleving ontdekken dat het stereotype ‘manwijf’ onzin is. Maar ook zodat jonge meiden te zien krijgen dat er meer bestaat dan dit ouderwetse stereotype of de wellustige lesbienne die in feite alleen op televisie is om mannen een plezier te doen. Zodat zij niet denken, zoals ik dat ooit deed, dat omdat zij niet in dit stereotype hokje passen het wel moet betekenen dat zij niet lesbisch kunnen zijn.

Totdat er een diverse groep van lesbiennes (of vrouwen die zich anders identificeren dan hetero), van alle leeftijden, afkomsten, opleidingsniveau’s en uiterlijke kenmerken, in de media zichtbaar zijn zal ik strijden voor diversiteit en representativiteit. Zodat we allemaal iemand hebben waarmee we ons kunnen identificeren en we niet langer ons heil in het buitenland hoeven te zoeken.

Megan

 

Megan richtte samen met haar vriendin Martine in januari 2016 het online magazine IntoGirls op. In het dagelijks leven is zij, naast fanatiek schrijfster voor IntoGirls, boeknerd, kattenlover en foodie in hart en nieren. Op de universiteit doet ze onderzoek naar de representatie van LHBT’ers in de media. Wil je een kijkje in Megan’s leven? Volg haar dan op Instagram!