Een ode aan Ellie – Column

Vandaag brengen we een ode aan Ellie Lust. Al jaren is Ellie dé favoriete politievrouw van Nederland. Het begon allemaal met haar optreden als politiewoordvoerder in Opsporing Verzocht. Maar in Wie Is De Mol stal Ellie de harten van heel Nederland. Haar humor maar ook haar af en toe strenge optreden en haast emotieloze uitstraling in combinatie met haar Amsterdamse accent vielen goed in de smaak.

En nu mogen we iedere week genieten van Ellie op Patrouille, een nieuwe serie waarin Ellie meedraait met politiecorpsen van over de hele wereld. Wat blijkt: Ellie is nog steeds geliefd, de eerste aflevering werd door bijna 1.4 miljoen Nederlanders bekeken. En ook hier mogen we weer genieten van Ellie’s droge humor en kordate politieoptreden.

Butch op televisie

Maar dat is niet de reden dat wij zo gek zijn op Ellie. Wij zijn fan van Ellie omdat ze iets representeert wat we maar weinig op televisie zien: de butch. Vroeger was dit misschien het standaard beeld van de lesbienne op televisie, maar tegenwoordig is het tegenovergestelde juist waar. Lesbiennes worden vaak super vrouwelijk afgebeeld, juist om iedereen tevreden te houden (hetero’s omdat ze dan niet te veel afwijken van de norm en lesbo’s omdat er dan toch lesbiennes op televisie zijn).

De laatste jaren zet deze trend zich voort en lijkt het er op dat de normen rond om gender ook in de echte wereld weer steeds strenger worden. Vrouwen met kort haar worden weggezet als KPK’tjes (kort pittige kapseltjes). En op datingsites zijn we massaal op zoek naar vrouwelijke vrouwen met lang haar.

En ja natuurlijk mag je je aangetrokken voelen tot vrouwelijke vrouwen. En je mag je als lesbienne ook fijner voelen in een jurkje met hakken en lippenstift. En het is juist goed dat lesbiennes ook als vrouwelijk worden afgebeeld. Maar dat betekent niet dat er geen ruimte meer mag zijn voor vrouwen die meer masculiene eigenschappen vertonen. We proberen ons zo hard af te zetten van het stereotype lesbienne, die met kort haar en praktische kleding. Maar waarom eigenlijk?

Geïnternaliseerde gender rollen

Aan de ene kant komt er steeds meer ruimte voor diversiteit. Maar aan de andere kant lijkt het alsof we de traditionele gender rollen weer steeds meer (onbewust) internaliseren. Vrouwen moeten vrouwelijk zijn en mannen mannelijk, en daar moeten we vooral niet te veel van afwijken.

En daarom houden we van Ellie, omdat Ellie zo veel representeert waar we ons ook als LHBT+ community te vaak tegen afzetten. En omdat ze, simpelweg door gewoon zichzelf te zijn, daarmee ook nog eens de harten van heel Nederland verovert. En hoe ze dat doet? Wij weten het ook niet… Misschien omdat masculiene eigenschappen meer worden geaccepteerd door Ellie’s rol als politievrouw. Of omdat ze gewoon zo onweerstaanbaar leuk en authentiek zichzelf is. Wie zal het zeggen…

Laten we diversiteit vieren

Wij zijn in ieder geval blij met Ellie op televisie en hopen dat we haar nog heel lang mogen blijven volgen. Juist omdat een positieve en diverse representatie van LHBT’ers zo belangrijk is. Voor de LHBT+ community zelf, waar herkenbare rolmodellen voor steun zorgen en een positief effect kunnen hebben op o.a. zelfvertrouwen. Maar ook voor Nederland in het algemeen, omdat we zo zien dat mensen die afwijken van traditionele gender rollen helemaal niet eng of raar zijn maar juist heel leuk. Kortom: hoera voor Ellie en laten we diversiteit en verschil vieren in plaats van onderdrukken.

Megan

 

Deze column werd geschreven door Megan. Megan richtte samen met haar vriendin Martine in januari 2016 het online magazine IntoGirls op. In het dagelijks leven is zij, naast fanatiek schrijfster voor IntoGirls, boeknerd, kattenlover en foodie in hart en nieren. Op de universiteit doet ze onderzoek naar de representatie van LHBT’ers in de media. Wil je een kijkje in Megan’s leven? Volg haar dan op Instagram!