Ouders uit de Kast: queerbait of goede content? – Column

Vorige week werd de eerste aflevering van het nieuwe programma Ouders uit de Kast uitgezonden op NPO3. Het is natuurlijk fantastisch dat dit onderwerp aandacht krijgt op televisie en zo bespreekbaar wordt gemaakt in vele huiskamers, maar toch zijn er een aantal punten waarop het programma sterk verbeterd kan worden.

In de eerste aflevering leerden we Marcel en Linda kennen, beide kwamen ze na 25 jaar huwelijk uit de kast en scheidden ze van hun partners. Dit was echter niet waar de aflevering om draaide, het verhaal werd namelijk vooral uit het perspectief van de kinderen van Marcel en Linda verteld. En dit is waar het programma voor mij de mist in ging…

Te weinig focus op wat écht belangrijk is

De focus lag voor mij te veel op de kinderen en te weinig op de ervaring van de ouders. De aflevering ging dan ook vooral om problemen en pijn die ontstaan wanneer ouders gaan scheiden, om wat voor reden dan ook, en minder over hoe het is om uit de kast te komen wanneer je al 25 jaar in een ‘heterohuwelijk’ zit.

Terwijl dit juist het verhaal is wat belangrijk is om te vertellen om meer begrip te creëren voor de ervaring van de ouders. Ik ben geen ervaringsdeskundige, maar hoe ontzettend moeilijk moet het zijn om al heel je leven niet jezelf te kunnen zijn. Natuurlijk hebben beide ouders in deze aflevering ook fouten gemaakt. Maar zijn dit fouten die te maken hebben met de homoseksualiteit van de ouders of zijn het dezelfde fouten die veel ouders in een scheiding maken?

Hoe is het om uit de kast te komen op latere leeftijd?

Sommige van deze fouten zijn misschien wel te wijten aan het feit dat deze ouders al heel lang opgesloten zaten en nu eindelijk vrij zijn. Vrij om te zijn wie ze diep van binnen altijd al waren. Zij beleven nu als het ware hun tweede puberteit. Waren we als pubers allemaal niet vooral met ons zelf bezig? Natuurlijk maakt dit niet alles goed, maar in de eerste aflevering werd er wat mij betreft te weinig begrip getoond voor de situatie van de ouders. Misschien ook wel omdat Sophie van Enk, de presentatrice, zelf geen ervaring heeft met uit de kast komen.

Queerbait of niet?

De gebreken van dit programma illustreren precies waarom ik denk dat het ontzettend belangrijk is dat programma’s over homoseksualiteit door mensen gemaakt of gepresenteerd worden die zelf homoseksueel zijn, zodat de verhalen op de juiste manier verteld worden. Anders lijkt een show al snel alleen op queerbait, het gebruiken van homoseksualiteit voor eigen gewin of, in dit geval, om meer kijkers te trekken. Een tactiek die vaak gebruikt wordt omdat mensen nu eenmaal nieuwsgierig zijn naar homoseksualiteit, maar ook om LHBT’ers aan een merk of programma te binden.

Is Ouders uit de Kast queerbait? Nee, ik denk het niet. Ik denk dat de programmamakers goede intenties hadden. Maar ik hoop dat ze de volgende keer wél voor een presentator gaan die meer gemeen heeft met het onderwerp van het programma. Gelukkig komen er nog 5 afleveringen aan, waar ook Marcel, Linda en hun dochters een onderdeel van zijn. Laten we hopen dat in die afleveringen ook het coming out verhaal van Marcel en Linda meer aandacht krijgt.

Megan

 

Deze column werd geschreven door Megan. Megan richtte samen met haar vriendin Martine in januari 2016 het online magazine IntoGirls op. In het dagelijks leven is zij, naast fanatiek schrijfster voor IntoGirls, boeknerd, kattenlover en foodie in hart en nieren. Op de universiteit doet ze onderzoek naar de representatie van LHBT’ers in de media. Wil je een kijkje in Megan’s leven? Volg haar dan op Instagram!