Soms duurt liefde 6 maanden & tot aan de andere kant van de wereld – Column

Ik heb altijd geroepen dat ik op een persoon val en niet per se op een geslacht. Maar toen het me ook echt overkwam bleek dat toch ingewikkelder dan ik had verwacht! Haal wat chocolade, zet een kopje thee, dan vertel ik over hoe ik lesbischer bleek dan ik had kunnen vermoeden…

Het ultieme cliché tijdens de Gay Pride van 2013

Ik kan me nog als de dag van gister herinneren hoe het was om Karen voor het eerst te zien. Alles begon tijdens de Gay Pride 2013. Amsterdam had nog een échte vrouwenbar, en voor Karen en mijzelf begon onze liefde als waar cliché. In de steeg naast die ene vrouwenkroeg na een lange Pride dag.

Daar stond ik dan, een 26-jarig hetero meisje, dat sinds haar tienerjaren geen relatie meer had gehad. Mijn vriendinnen en ik hadden bedacht dat we nog één laatste drankje zouden drinken voor we naar huis zouden gaan. Één van hen wist namelijk wel dat ze vrouwen ook leuk kon vinden, en ze wilde nog even ‘potten kijken’. Hilarisch grapje om te maken als je dronken bent. Zo stonden we even later aan een glas van de slechtste barwijn ooit. We kwamen zelfs wat vrienden tegen. En toen zag ik haar. Ze stond aan de andere kant van de steeg, en keek me recht aan. Wauw.

Mag ik u kussen?

We hadden allebei al een hele dag Pride achter de rug met flink wat drankjes, wat onze ontmoeting heel soepel maakte, helemaal voor een groentje als ik. Binnen een paar minuten stonden we hakkelend tegenover elkaar, en ik vroeg of ik haar mocht kussen. Ik ben dronken kennelijk heel beleefd, haha! Ik had me nog nooit zo gevoeld als op dat moment. Niemand van ons kon nog meer slechte wijn aan, dus wisselden Karen en ik nummers uit en liep ik met m’n vriendinnen naar huis. Onderweg kon ik niet stoppen over haar te praten “Ik heb haar gekust! Wow. Ik zoende haar!”.

Sarah Bettens saves the day

In de twee weken na de Pride sms-ten we elkaar, maar we waren allebei veel te verlegen om af te spreken. Ik had al bijna opgegeven dat ik haar ooit nog zou zien. En toen gebeurde er iets totaal onverwachts (Karen houdt vol dat het het lot is geweest) dat ons weer samen bracht. We waren ineens bij hetzelfde concert. K’s Choice, dus het viel misschien te verwachten dat iedere zichzelf respecterende lesbienne uit de Randstad zich hier zou verzamelen. Ik had haar stiekem al binnen zien komen, maar deze keer had ik geen dronken bravoure die me door dat eerste ongemakkelijke moment heen hielp. Ik wist natuurlijk niet dat zij mij ook allang had gezien en op haar beurt ook moed verzamelde. Halverwege de avond kwamen we eindelijk in gesprek en de rest van de avond bleven we samen stotteren en stuntelen. Ik was een wrak toen we gedag zeiden, helemaal week van de zenuwen.

Een nieuw perspectief vanuit Down Under

Voor het eerst verliefd worden op een vrouw in plaats van een man had een enorme impact op mijn identiteit. Ik zette ineens overal vraagtekens bij. Als mijn seksuele voorkeur kon veranderen, wat was er dan nog meer niet zeker?! Drie maanden lang was het nogal een rommel in mijn hoofd. Ik sloot Karen buiten en had bijna geen contact meer met mijn ouders, omdat ik eerst uit wilde zoeken hoe het nou bij mij van binnen zat. Niet eerlijk tegenover de mensen waar ik van hield, maar het was mijn enige overlevingsmechanisme. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken had ik een reis naar Australië gepland, in m’n eentje. Ik wilde een maand rondreizen en dan vrienden opzoeken. Op zich al spannend, zo’n reis. Dat doen terwijl je je eigen identiteit opnieuw probeert uit te vogelen is helemaal eng! Uiteindelijk bleek mijn reis precies op het juiste moment te komen. In mijn volgende column vertel ik waarom de andere kant van de wereld de enige plek was waar ik moest zijn.

NienkeHopelijk heb je genoten van deze inkijk in het leven van Nienke. Ze is sinds haar 30e verjaardag verloofd met Karen, met wie ze in Haarlem woont. Samen werken ze hard aan hun droom The Happiness Troupe, een online platform met producten speciaal voor de LHBTQ gemeenschap. Regelmatig schrijft ze voor IntoGirls, daarnaast deelt ze de perikelen van The Happiness Troupe op Instagram en in haar blogs.