The Future is Female – Column

Steeds vaker zie ik in de winkel de slogan ‘The Future is Female’, of iets wat daarop lijkt, op t-shirts en truien voorbij komen. Van crop tops tot shirtjes met ruffles allemaal voorzien van deze feministische slogan. Je zou misschien blij kunnen zijn met deze ontwikkeling, die jonge meiden een hart onder de riem moet steken. Maar in feite is het niets meer dan commercialisering van een strijd die, als je het aan mij vraagt, nog steeds niet gestreden is.

ONLY feministisch t-shirt

 

De lesbische oorsprong van de slogan

De slogan ‘The Future is Female’ is ontstaan in de jaren ’70 van de vorige eeuw en werd als eerste gebruikt door Labyris Books een ‘lesbische’ boekenwinkel in New York. Het t-shirt en de slogan werden ontwikkeld tijdens de strijd voor gelijke rechten van LHBT’ers en vrouwen en heeft een oorsprong in de lesbische geschiedenis.

The future is female t-shirt

Een aantal jaar geleden werd de slogan plotseling weer populair. Het begon allemaal toen een Instagram account over de geschiedenis van lesbiennes (@h_e_r_s_t_o_r_y) een foto poste van Alix Dobkin, een bekende lesbische zangeres uit de jaren ’70. Op deze foto droeg Alix Dobkin het shirt van de Labyris Books met de slogan ‘The Future is Female’. Rachel Berks, eigenaresse van het merk Otherwild, spotte de post en besloot het t-shirt opnieuw uit te brengen. Het shirt werd onwijs populair, vooral toen celebrities zoals Cara Delevigne en Annie Clark (beter bekend als St. Vincent) gespot werden met het t-shirt.

Zeg nee tegen multinationals die verdienen aan feminisme

Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is de ‘trend’ overgewaaid naar Nederland en wordt onze geschiedenis uitgebuit door grote ketens zoals H&M, ONLY en zelfs Dior. Rondlopen met feministische slogans is blijkbaar hip, maar een goed doel ondersteunen dat op komt voor de gelijke rechten van vrouwen en LHBT’ers: ho maar. Daarom wil ik jullie graag oproepen om deze t-shirts massaal te boycotten, zodat multinationals die helemaal niks doen in de strijd naar gelijkheid er tenminste geen geld aan verdienen.

Wil je toch graag met een t-shirt met feministische slogan rondlopen? Koop dan het originele t-shirt van Otherwild, waarvan 25% gedoneerd wordt aan Planned Parenthood een organisatie die zich inzet voor de rechten van vrouwen in Amerika. En als je dan toch bezig bent, verdiep je gelijk ook even een beetje in feminisme zodat je tenminste weet waarom je met zo’n t-shirt rond loopt. Een goed startpunt is deze website: Stellingdames.nl.

Megan

 

Deze column werd geschreven door Megan. Megan richtte samen met haar vriendin Martine in januari 2016 het online magazine IntoGirls op. In het dagelijks leven is zij, naast fanatiek schrijfster voor IntoGirls, boeknerd, kattenlover en foodie in hart en nieren. Op de universiteit doet ze onderzoek naar de representatie van LHBT’ers in de media. Wil je een kijkje in Megan’s leven? Volg haar dan op Instagram!