Van de hoogste duikplank – Column Nienke

Als je m’n vorige verhalen hebt gelezen, dan weet je misschien dat ik één van de twee bedenkers ben van The Happiness Troupe. Het was mijn lief Karen die The Happiness Troupe bedacht. Zij kwam met het idee om mooie producten te maken voor onze gemeenschap. Spullen die bij iedereen passen, maar speciaal voor de LHBTQ+ gemeenschap gemaakt zijn. Voor onze club. Ik spoorde haar aan om meer te doen met het plan. Om er tijd in te investeren, te onderzoeken of er een markt was. Zelf twijfelde ik over mijn rol in dit project. Ik wilde heel graag helpen, heb veel kennis die van pas zou kunnen komen. Maar het leek me ingewikkeld om nog een relatie met Karen aan te gaan. Ik vind niets leuker dan haar verloofde, huisgenoot en beste vriendin zijn, maar moesten we ook zakenpartners worden?

The Happiness Troupe

Durven om de moeilijke weg te kiezen

Uiteindelijk won mijn nieuwsgierigheid en mijn geloof in deze droom het. Ik sprong in het diepe. En kwam terecht in een zee van ideeën die ze zonder mij al had verzameld. Kwam middenin haar creatieve proces terecht. In een bestaande routine, die zij als full-time zelfstandig ontwerper al jaren had. Ik heb wel eens iets makkelijkers gedaan!

Er zijn dan ook momenten dat we elkaar niet uit kunnen staan. Momenten waarop we veel te kritisch zijn, omdat we allebei het beste willen voor deze droom. Irritatie, als je wil dat de ander gewoon doet wat jij in gedachten had. Verdriet, omdat we elkaar pijn doen met onze koppigheid, denkend dat de ander dat wel aan kan. Teleurstelling, als een prachtige markt helemaal geen nieuwe verhalen oplevert en ons leeg achterlaat. Ik zal niet liegen, het is moeilijk. Het is ontzettend zwaar om een bedrijf op te bouwen. Om een gemeenschap te bouwen.

The Happiness Troupe

Rondvliegende vonken en dankbaarheid

Maar dan zijn er die verrukkelijke momenten, als je precies hetzelfde idee met elkaar deelt. Er vliegen vonken als we samen precies tegelijk hetzelfde idee hebben. Er zijn lange middagen waarin we de deur uitgaan en samen praten over de toekomst. Kijkend naar de voorbij dobberende bootjes in het kanaal. Er zijn dankbare klanten die hun verhaal met je delen, kippenvel omdat het precies is waarom we The Happiness Troupe begonnen. Ochtenden waar je je ogen amper opendoet en je direct dat nieuwe idee met de ander deelt. Zonnige dagen waarop je samen naar het strand fietst en daar een paar uur werkt. Tenen in het zand, hoofd in de wolken. Aan het einde van de dag een ijsje, rode wangen en een verbrande neus. Tevreden. Verheugd. We doen dit samen!

The Happiness Troupe

We doen dit samen

Deze zomer en onze eerste maanden The Happiness Troupe hebben hoge pieken en diepe dalen gehad. Ons persoonlijke leven en het zakelijke zijn door elkaar gemixt tot één nieuw smaakje. Dat is eng, spannend en heerlijk tegelijk. Een beetje zoals van de hoogste duikplank springen. We zoeken samen een balans. We bouwen onze routines, bovenop een hoop gedeelde dromen. Middenin een verbouwing die nog meer ruimte moet maken voor die dromen. We doen dit samen.

Trappend door de duinen, ze fietst voor me uit en wijst de weg. Wind waait door haar haar, we roepen naar elkaar. Laten we een omweg nemen zodat we dat allerlekkerste ijsje kunnen halen. We doen dit samen.

Ik word wakker als de zon naar binnen schijnt, recht in m’n gezicht. Ze ligt naast me, ik zie haar diepe, rustige ademhaling. Ik schrijf wat ideeën op in mijn telefoon, zet m’n alarm uit zodat ze wat langer kan slapen. We doen dit samen.

‘s Avonds laat aan onze keukentafel en ik huil omdat niets gaat zoals ik hoopte. Ze zit tegenover me, reikt naar m’n hand. Aandachtig luisterend terwijl ze me met die prachtige blauwe ogen ernstig aankijkt. Ze is mijn anker, ik haar vlieger. We doen dit samen.

 Nienke & Karen

NienkeHopelijk heb je genoten van deze inkijk in het leven van Nienke. Ze is sinds haar 30e verjaardag verloofd met Karen, met wie ze in Haarlem woont. Samen werken ze hard aan hun droom The Happiness Troupe, een online platform met producten speciaal voor de LHBTQ gemeenschap. Regelmatig schrijft ze voor IntoGirls, daarnaast deelt ze de perikelen van The Happiness Troupe op Instagram en in haar blogs.