Boekreview: Vuile Lakens – Een hedendaagse visie op seksualiteit

Vuile Lakens is hét boek over vrouwelijke seksualiteit dat je niet gemist mag hebben! Schrijfsters Anaïs van Ertvelde en Heleen Debruyne nemen in het boek geen blad voor de mond en geven je een frisse kijk op alles wat met seks en het vrouwelijk lichaam te maken heeft.

Vuile Lakens: van podcast naar boek

In eerste instantie deelden Anaïs en Heleen hun ervaringen en onderzoek online, via een podcast (die ook Vuile Lakens heet). Nu is het tijd om deze verhalen aan een groter publiek te presenteren, met Vuile Lakens het boek. In het boek delen Anaïs en Heleen hun eigen ervaringen over een uiteenlopend aantal onderwerpen. Maar daarnaast duiken ze ook de geschiedenis en de wetenschap in om mythes te ontkrachten én je een heleboel nieuwe informatie te geven. In 11 hoofdstukken bespreken ze onderwerpen zoals schaamte, fluïditeit, anale seks, monogamiteit en nog veel meer. Ze geven ons bijvoorbeeld een lesje over de anatomie van de vagina. Wisten jullie dat de clitoris uit veel meer bestaat dan alleen dat kleine roze knopje?

Een mix van ervaringen, geschiedenis, wetenschap en cultuur

Ieder hoofdstuk is te lezen als een los essay en is door één van de twee schrijfsters geschreven. In de essays wisselt het constant tussen eigen ervaringen, geschiedenis, wetenschap en een snufje hedendaagse cultuur. Zo vertelt Heleen bijvoorbeeld over haar ervaringen met biseksualiteit, seksuele fluïditeit en monogamiteit. Historica Anaïs leert ons meer over de historie van onder andere seksuele voorlichting, schaamte en consent. De onderwerpen zijn ingebed in actualiteit en dit maakt het boek interessant leesvoer voor iedereen, of je nou van geschiedenis en wetenschap houdt of niet.

De seksuele schaamte voorbij

De schrijfstijl van het boek is open, eerlijk en recht voor zijn raap. Geen plaats voor eufemismen zoals flamoes, punani of ‘daar beneden’, maar gewoon kut, vagina en clitoris. Misschien dat je hier even aan moet wennen, maar het boek leert je gelijk dat dit niet nodig is en dat de schaamte die je voelt bij deze termen cultureel bepaald is. Wij zijn het hier volkomen mee eens en sluiten aan bij Anaïs en Heleen die vinden dat het tijd is om deze seksuele schaamte van ons af te schudden. Dus wil jij meer leren over seksualiteit en het vrouwelijk lichaam? Vuile Lakens ligt vanaf 16 november in de winkels!