Documentaire Girl on Girl

De documentaire Girl on Girl gaat over de (on)zichtbaarheid van vrouwelijk lesbiennes. Hetero’s geloven deze vrouwen haast niet en andere lesbische vrouwen nemen ze niet serieus. Reden genoeg voor Jodi Savitz om er een documentaire over te maken. De docu-film van bijna twee uur is te zien op allerlei grote filmfestivals in Amerika. Of en wanneer Girl on Girl naar Nederland komt is nog niet bekend.

Zijn vrouwelijke lesbiennes onzichtbaar?

Girl on Girl is een baanbrekende documentaire die inzoomt op de onzichtbaarheid van vrouwelijke lesbiennes (femmes). Omdat ze er niet lesbisch uitzien worden ze niet herkent als lesbisch door de buitenwereld maar vaak ook niet door andere lesbiennes. In de video hieronder legt Lauren Russell, bekend van The Real L Word, het probleem uit.

 

In Girl on Girl komen allerlei soorten lesbiennes aan het woord. Waaronder een vrouw die een carrière in het leger heeft gehad waardoor ze jarenlang onzichtbaar móést zijn en nu niet weet hoe het anders kan. Andere vrouwen vertellen dat mensen hen niet geloven als ze vertellen dat ze op vrouwen vallen. Of dat er wordt gezegd dat het slechts een fase is. Herkenbaar? 😉 Hieronder vind je de trailer van Girl on Girl.

 

 

Jodi Savitz

De titel van de documentaire is bedoel om te provoceren. Want ‘Girl on Girl’ lijkt eerder iets wat mannen intypen op Google wanneer ze zoeken naar Porno. Waarin alleen vrouwelijke ‘lesbiennes’ te zien, puur voor het vermaak van mannen. Jodi Savitz wil af van dát beeld van vrouwelijke lesbiennes en besloot daarom de documentaire Girl on Girl te maken. Ze wil hiermee problemen bespreekbaar maken, ze wil zorgen voor zichtbaarheid, ze wil je laten lachen, huilen en je aan het denken zetten. In totaal heeft Jodi Savitz vier jaar gewerkt aan deze documentaire.

Een aantal vrouwelijke lesbiennes vertellen in de video hieronder hoe het voor hen is om ‘onzichtbaar’ te zijn voor andere lesbische vrouwen. Ze hebben in het begin allemaal geprobeerd er meer mannelijk uit te zien door hun kleding of haar te veranderen. Maar dat hielp ze niet aan meer dates. En ze werden er ook niet gelukkiger van. Moraal van het verhaal? Gewoon jezelf blijven!