Ellen DeGeneres viert 20 jaar uit de kast

Het is vandaag (30 april 2017) precies 20 jaar geleden dat Ellen DeGeneres in haar televisieserie ‘Ellen’ uit de kast kwam. Dit vierde Ellen afgelopen vrijdag in haar talkshow ‘The Ellen DeGeneres Show’. Ze blikte terug op dit bijzondere moment dat haar wereld op zijn kop zette. Bekijk hier deze bijzondere aflevering en ontdek hoe Ellen de bekendste en populairste lesbienne van deze tijd werd.

The Puppy Episode

Ellen Morgan (het karakter dat Ellen speelde) was het eerste openlijke lesbische karakter op de Amerikaanse televisie. De serie Ellen was een populaire sitcom in Amerika die al sinds 1994 uitgezonden werd. Al enige tijd gingen er geruchten rond, over zowel Ellen als persoon als het karakter Ellen. In 1997 was het moment eindelijk daar, Ellen Morgan kwam uit de kast in een aflevering die ‘The Puppy Episode’ heet. Nog nooit eerder was er een persoon in een populaire Amerikaanse televisieserie uit de kast gekomen. In 1997 werd er in Amerika nog maar amper gesproken over homoseksualiteit en ‘The Puppy Episode’ bracht daar verandering in.

 
Niet lang voordat Ellen als haar gelijknamige karakter Ellen Morgan in de serie uit de kast kwam, kwam Ellen ook in de echte wereld uit de kast door middel van een interview in Time magazine. Voor Ellen zelf een opluchting, maar voor veel mensen een shock. Homoseksualiteit was in deze tijd nog verre van geaccepteerd in Amerika en voor Ellen betekende haar coming out dan ook het einde van haar carrière. Ellen ontving ontzettend veel kritiek, haat en zelfs doodsbedreigingen. Er werd nog één seizoen van de serie Ellen uitgezonden, waarin het karakter Ellen haar leven als volwaardige lesbienne leefde, voordat de serie wegens het terugtrekken van sponsors gecanceld werd door producent ABC. Een serie waarin een lesbienne een open en gelukkig leven leidt was in de jaren ’90 van de vorige eeuw nog te controversieel voor Amerika.

Ellen coming out

Ellen’s comeback

In 2003 maakte Ellen een comeback met haar eigen ‘The Ellen DeGeneres Show’, een talkshow die overdag uitgezonden wordt. De talkshow werd immens populair en leverde Ellen maar liefst 36 daytime Emmy’s op. In haar talkshow zette Ellen haar strijd voor gelijkheid en zichtbaarheid voort. Met regelmaat spreekt ze over discriminatie tegenover LHBT’ers  en toen in 2008 het homohuwelijk werd gelegaliseerd in Californië kondigde ze in haar talkshow aan dat ze ging trouwen met haar vriendin Portia de Rossi. Ellen heeft zich na haar huwelijk voortdurend ingezet voor de landelijke legalisatie van het homohuwelijk in Amerika, tot dat dit in 2015 bereikt werd.

Afgelopen vrijdag blikte Ellen in haar talkshow terug op de bijzondere coming out aflevering die inmiddels 20 jaar oud is. Ze deelde onder andere fragmenten van de bekende aflevering en sprak met oude castleden. Daarnaast sprak ze Oprah Winfrey die in de ‘The Puppy Episode’ Ellen’s psycholoog speelt en een groot interview met haar hield in haar eigen talkshow nadat Ellen uit de kast gekomen was. In het onderstaande fragment vertelt Ellen meer over haar coming out.

 

Dankjewel Ellen!

Ellen is een echte pionier op het gebied van zichtbaarheid van lesbiennes in de media, misschien wel de belangrijkste reden waarom ze (door ons) zo geliefd is. Mede dankzij haar zijn we op dit moment waar we nu zijn en mogen we genieten van series zoals Orange Is The New Black. Wij zien Ellen als een groot voorbeeld dat ontzettend veel heeft bijgedragen aan de wereldwijde acceptatie van LHBT’ers en we zijn haar hier ontzettend dankbaar voor. We love you Ellen!