Geen lesbiennes in Nederlandse series?! – Column

Ik roep vandaag de omroepen van Nederland op het matje: waar zijn de lesbiennes in Nederlandse series (gebleven)?! Niet dat het er ooit veel waren, maar op dit moment zit er (correct me if I’m wrong) geen één lesbienne in een Nederlandse televisie serie. Voor een land dat om haar tolerantie en acceptatie bekend staat is dat gewoon schandalig als je het aan mij vraagt. Zelfs in Amerika zijn er meer vrouwen die op vrouwen vallen op televisie en daar is veel meer (openbare) weerstand tegen homoseksualiteit. Hoog tijd om hier verandering in te brengen als je het aan mij vraagt!

Naar mijn weten is er de afgelopen tijd maar één Nederlandse serie geweest waarin lesbiennes te zien waren: Celblok H. Dat het weer over lesbiennes in de gevangenis ging laten we maar even buiten beschouwing, er waren in ieder geval lesbiennes op de televisie. Maar seizoen 4 van Celblok H is inmiddels helemaal uitgezonden en laatst werd bekend dat SBS met de serie stopt. Zomaar in één klap zijn alle (fictieve) lesbiennes van de Nederlandse televisie verdwenen. De laatste keer dat er een zichtbaar lesbisch of biseksueel karakter in GTST zat is inmiddels ook al weer eeuwen geleden.

Wiet en Anna GTST

Het belang van rolmodellen

In mijn laatste column had ik het al kort over de zichtbaarheid van lesbiennes in de media en waarom dit zo belangrijk is. Naast dat zichtbaarheid belangrijk is voor de beeldvorming van hetero’s, is er nog een veel belangrijkere reden voor zichtbaarheid. Namelijk herkenning voor LHBT’ers zelf. Onderzoek laat zien dat rolmodellen ontzettend belangrijk zijn, in het bijzonder wanneer je je niet kunt herkennen in het grootste deel van de samenleving. Het is niet voor niks dat sociale isolatie in verband wordt gebracht met zelfmoord en dat de zelfmoordcijfers onder LHBT-jongeren hoger liggen dan bij hetero-jongeren.

LHBT rolmodellen zorgen voor (zelf)herkenning en hebben een positieve invloed op het ontwikkelen van de identiteit. Ze zijn een bron van inspiratie, trots en troost, verminderen gevoelens van eenzaamheid en hebben een positief effect op de psychologische gezondheid (Gomillion & Guiliano, 2011). Deze positieve effecten zijn echter alleen aanwezig wanneer LHBT’ers zich kunnen herkennen in de rolmodellen, daarom is het extra belangrijk dat er een diverse representatie van LHBT’ers in de media is.

Aan de slag Nederlandse omroepen!

Natuurlijk zeg ik niet dat alle problemen (zoals depressiviteit, zelfmoord, geweld tegen LHBT’ers en discriminatie) opgelost zullen worden door een paar lesbiennes op televisie. Maar zoals je hierboven kan lezen zijn LHBT rolmodellen van groot belang! Op IntoGirls proberen we daarom zoveel mogelijk content waarin lesbiennes en biseksuele vrouwen zichtbaar zijn onder de aandacht te brengen. Maar het zou natuurlijk veel leuker zijn als we daar niet steeds in het buitenland naar moeten zoeken. Daarnaast zullen Nederlandse vrouwen zich ook sneller herkennen in een Nederlands karakter dat dezelfde gewoontes en uiterlijke kenmerken heeft en dezelfde taal spreekt. Kortom: aan de slag NPO, RTL en SBS!

Bron: Gomillion, S. C., & Giuliano, T. A. (2011). The influence of media role models on gay, lesbian, and bisexual identity. Journal of homosexuality, 58, 330-354.

Megan

 

Megan richtte samen met haar vriendin Martine in januari 2016 het online magazine IntoGirls op. In het dagelijks leven is zij, naast fanatiek schrijfster voor IntoGirls, boeknerd, kattenlover en foodie in hart en nieren. Op de universiteit doet ze onderzoek naar de representatie van LHBT’ers in de media. Wil je een kijkje in Megan’s leven? Volg haar dan op Instagram!

Eén gedachte over “Geen lesbiennes in Nederlandse series?! – Column

  • 29 mei 2017 om 20:44
    Permalink

    Ik vind het heel erg jammer dat er geen aandacht aan wordt geschonken ik ben zelf lesbisch en weet hoe het voelt als je niet geaccepteerd wordt maar leer ermee om te gaan het zal mooi zijn als er meer films of series komen

Reacties zijn gesloten.