Hoeveel LHBTQ’ers waren er op TV in 2017?

Ieder jaar kijkt de Amerikaanse non-profit organisatie GLAAD terug op deze vraag: hoeveel LHBTQ’ers waren er in dit jaar op televisie? De organisatie heeft positief nieuws, ook dit jaar is het cijfer namelijk gestegen. Van de 901 hoofdrollen in series identificeerden 58 karakters zich als LHBTQ+, dit is zo’n 6.4%. Dit is 1.6% meer dan vorig jaar, wat relatief gezien een sterke stijging is. Helaas zijn er ook nog een heleboel verbeteringen mogelijk als we kijken naar de representatie van LHBTQ’ers op televisie, met name ook in Nederland. Lees verder om te ontdekken wat er nog meer uit het GLAAD rapport naar boven kwam.

Biseksualiteit op televisie

Verschillen tussen televisie en Netflix

Naast hoofdrollen in series die op de ‘normale’ televisie komen waren er gelukkig ook nog een heleboel bijrollen en karakters in series die op betaalde zenders of streaming services zoals Netflix werden uitgezonden. Wanneer we kijken naar wie er binnen de groep LHBTQ’ers het meest vertegenwoordigd waren zien we dat homo’s het grootste deel van de rollen vertegenwoordigt op zowel onbetaalde als betaalde zenders, daarna biseksuelen, vervolgens lesbienne’s en als laatste transgenders en karakters die zich identificeerden als non-binary of queer. Dit jaar was het eerste jaar dat GLAAD karakters die zich identificeerden als genderqueer of non-binary mee kon nemen in de telling.

Yael Degrassi non-binary
Yael in Degrassi Next Class identificeert zich als non-binary

Alleen in series die geproduceerd worden door streaming services zien we een ander beeld. Hier zijn lesbiennes het meest vertegenwoordigt (dankjewel OITNB), daarna biseksuelen, homoseksuelen en als laatste weer transgenders, queers en non-binaries.

Wanneer we kijken naar de representatie van biseksualiteit in series is er te zien dat er veel meer biseksuele vrouwen dan biseksuele mannen op televisie zijn. Mannen worden over het algemeen vaker als homo weggezet, waarmee het beeld wordt geschept dat mannelijke seksualiteit minder fluïde is dan die van vrouwen.

Biseksualiteit op televisie

Niet genoeg LHBTQ+ op televisie

Over het algemeen is er een groei te zien in de representatie van alle ‘leden’ binnen de LHBTQ+ familie. Dit is heel mooi, maar volgens ons en volgens GLAAD is er nog een hoop winst te halen. Als eerste omdat het percentage LHBTQ’ers op televisie niet tegenover het percentage LHBTQ’ers in het echte leven staat. Onderzoekers schatten namelijk in dat ongeveer 11% van de populatie niet heteroseksueel is. Dat dit percentage niet representatief is is natuurlijk het geval voor heel veel minderheidsgroepen. Dit is ook een van de tekortkomingen binnen de groep LHBTQ’ers die op televisie is. Het grootste deel van deze groep is namelijk blank, maar 30% van de karakters is niet blank.

Nederlandse televisie

Bovenstaande informatie is gebaseerd op een rapport over televisie series in Amerika. Een groot deel van deze series is ook in Nederland te bekijken, dit maakt deze informatie daarom ook relevant voor ons. Desondanks is het ook erg belangrijk dat er LHBTQ’ers in Nederlandse series gerepresenteerd worden. Wij zijn van mening dat dit op dit moment nog veel te weinig gebeurt. Er zijn maar weinig Nederlandse series met daarin LHBTQ karakters. Wanneer er wel zo’n karakter aanwezig is is het vaak een heteroseksuele man. Vrouwen die niet hetero zijn zijn ver te zoeken op de Nederlandse televisie. Mochten we een tijdje terug nog genieten van Celblok H of GTST met Wiet en Anna, kunnen we nu al tijden niet meer spreken van een Nederlandse LesBi op televisie. Om over transgenders of non-binary karakters maar niet te spreken.

Celblok H

Het belang van representatie van LHBTQ’ers op televisie bespraken we al eerder. Herkenning door cis-hetero’s zorgt voor meer acceptatie en herkenning in het echte leven. Maar misschien nog wel belangrijker: het zorgt voor herkenning onder LHBTQ’ers zelf. LHBTQ’ers op tv kunnen namelijk gezien worden als rolmodellen. Rolmodellen zijn onder andere een bron van inspiratie, trots, troost en zelf herkenning en zorgen voor minder eenzaamheid. Deze positieve effecten treden echter alleen op wanneer mensen zich echt kunnen herkennen in de rolmodellen en daarom is het juist zo belangrijk dat er ook Nederlandse LHBTQ karakters in series Nederlandse series voorkomen.