How to be gay met Margriet van der Linden

In de TV-serie How to be Gay onderzoekt Margriet van der Linden hoe het is om gay te zijn in andere delen van de wereld. In de eerste aflevering reist ze naar China, waar homoseksualiteit een groot taboe is.

De eerste aflevering: China

Op een speciale cruise ontmoet ze Chinese lesbiennes en homo’s die haar vertellen over hun dagelijkse worstelingen. Veel Chinezen leven namelijk geen openlijk gay leven, maar blijven in de kast. Onder andere om hun ouders te beschermen. Want veel Chinezen vinden, als een van je kinderen (en je hebt er vaak maar één) homosekuseel blijkt te zijn, dan heb jij als ouder gefaald. Dat gaat zelfs zo ver dat de ouders van LHBT+’ers worden verstoten door vrienden, mensen uit het dorp en familieleden.

De cruise is ervoor bedoeld om voorde LHBT+’ers een veilige omgeving te creëren om hun ouders te vertellen dat ze gay zijn. Veel van deze ouders zijn onder valse voorwendselen aan boord gegaan, denkend dat het om een ‘gewone’ cruisevakantie ging. Een van de jongens die uit de kast komt bij zijn moeder wordt door Margriet gevolgd. Zijn moeder is duidelijk in de war en verdrietig door de situatie.

Maar er gebeuren ook leuke dingen tijdens de cruise. Zo zijn er een aantal stellen die aan boord van het cruiseschip trouwen. Maar officieel is dat helaas niet.

Ook de tolk die Margriet de hele aflevering bij zich heeft blijkt gay te zijn. Margriet bezoekt hem in zijn ouderlijk huis, waar hij nog woont. De moeder van de jongen kan alleen maar over trouwen praten. Want wanneer gaat haar zoon nu eindelijk eens trouwen met een leuke vrouw (niet Margriet, want die vindt ze maar niks)…

Zes afleveringen

Ben je benieuwd geworden naar de TV-serie How to be gay? De eerste aflevering kun je terugkijken via Uitzending Gemist en de tweede aflevering wordt vrijdag 30 november om 21:10 uur uitgezonden op NPO2. In totaal zijn er zes afleveringen gemaakt.

In de tweede aflevering gaat Margriet naar Los Angeles waar ze een wereldberoemd mannenkoor bezoekt. In de afleveringen daarna gaat ze ook nog naar onder andere Rusland, Utah (V.S.), Zwitserland en Libanon.