Interview met Samira Wiley (OINTB) en Lauren Morelli

Het Amerikaanse magazine OUT interviewde onlangs de tortelduifjes Samira Wiley en Lauren Morelli. Ze zijn smoorverliefd. Ze vertellen over hun liefde en de coming out van Lauren in dit interview.

Liefde op de set van Orange is the New Black

Samira Wiley ken je natuurlijk als Poussey Washington uit de Netflix binge-watch-serie Orange is the New Black. Samira en Lauren leerden elkaar kennen op de set van de populaire Amerikaanse serie. Lauren heeft namelijk een aantal van de afleveringen geschreven. Lees hieronder het interview van Samira Wiley en Lauren Morelli met OUT.

Samira Wiley: We hebben elkaar in december 2012 ontmoet op de set van Orange is the New Black. Voor ons beiden een eerste echt belangrijke baan in deze industrie. De cast kreeg steeds het script te lezen. Bij ieder nieuw script werd ook de schrijver ervan ingevlogen om kennis te maken met de cast. Lauren schreef aflevering 6 van het eerste seizoen. Een van de eerste afleveringen waarin Poussey een grote rol had. Dagen aan een stuk hebben we samen gewerkt. De eerste keer dat ik Lauren ontmoette dacht ik meteen dat ze ook op vrouwen zou vallen.

Lauren Morelli: Ik had de auditie video van Samira al gezien en was direct verliefd. Maar op dat moment was ik nog getrouwd met een man. Ik ging naar New York voor het opnemen van mijn eerste aflevering. Op de set kwamen Samira en Lea DeLaria (Big Boo) naar me toe lopen. De set was een waar Utopia voor lesbiennes. En ik kan me nog herinneren dat ik dacht, ze flirten met me! Voor die aflevering schreef ik het stuk voor Samira en Danielle Brooks (Taystee). Ik was erg nerveus omdat ik het kleine blanke meisje was.

Samira Wiley: Lauren kan ongelooflijk goed rappen. En ik verzon steeds smoesjes om met haar te kunnen praten, zoals: “Ik weet niet hoe ik dit woord moet rijmen met dat woord.” Ik probeerde indruk op haar te maken, maar ik kan niet rappen. Ha ha. Later zaten we in de gevangenis kantine om een scene op te nemen waarin we noodles aten. Als een kleuter ging ik naar Lauren toe en hing een noodle over haar oor. Alles om haar te zien lachen…

Lauren Morelli: Ik werd gedwongen na te denken over mijn seksuele voorkeur. Zeker ook omdat je als schrijver te maken krijgt met alle thema’s van de show. Het zorgde ervoor dat ik erg in de war raakte. Maar ik wist dat de aantrekking tussen mij en Samira sterk was. We brachten enkele weken samen door voor Kerstmis tijdens die eerste aflevering. Daarna kwam ik terug in februari. De set is bomvol vrouwen, dus er werd veel geknuffeld. De sfeer is erg hartelijk. Ik dacht dat als ik thuis zou zijn mijn gevoelens wel weg zouden gaan. Maar ik kon Samira niet uit mijn hoofd zetten.

Samira Wiley: Ik kwam erachter dat Lauren getrouwd was, ik ging ervan uit dat ze was getrouwd met een vrouw. Het voelde als een dolksteek in mijn hart. Het voelde als een wervelwind, die vier dagen waarin ik verliefd op haar werd. Tijdens mijn andere baan als bartender vertelde ik het tegen een aantal collega’s. Die verklaarden me voor gek. Lauren ging terug naar Los Angeles. Ik dacht dat ik haar wel zou vergeten. Maar die Kerstmis vertelde ik over haar tegen mijn moeder. En ik praat nooit over dat soort dingen met haar. Dit keer was ik compleet open over mijn gevoelens. Lauren was op dat moment aan het ontdekken wie ze was. Ik probeerde haar daarbij te helpen. We praatten aan de telefoon waarbij ik mijn eigen coming out verhaal met haar deelde. Ik was me er erg van bewust dat ze getrouwd was en wilde me daar niet in mengen. In het begin hield ik van haar als een goede vriendin, maar na een tijdje werd het met duidelijk dat het meer was dan dat.

Lauren Morelli: Ik was erg open tegen mijn man en vertelde hem alles. We gingen samen een jaar lang in therapie. Het voelde alsof mijn hele wereld instortte. Er waren een paar lesbische vrouwen in mijn omgeving, maar geen waarmee ik hierover kon praten. Bij Samira kon ik terecht. En tijdens deze periode werd ik verliefd op haar. Maar ik dacht: dit wordt degene die ik laat gaan. Met haar samen zijn voelde te goed om waar te zijn.

Samira Wiley: Ik vond het eng om de eerste te zijn die zou zeggen: “Ik hou van jou.” Daarom deed ik de het op de watjes-manier, ik zei: “Ik hart jou.” En dat is uiteindelijk beland in een van Lauren’s scripts voor Orange is the New Black (Alex zegt het tegen Piper). Het voelde voor mij veiliger dan te zeggen dat ik van haar houd. Het is moeilijk om die stap te zetten. Ik dacht dat ik gewoon een van die mensen was die verliefd was op een vriendin.

Lauren Morelli: Ik was eindelijk gescheiden van mijn man en ik had een woning voor mezelf alleen. Samira en ik waren nu officieel aan het daten. Ik herinner me een keer dat we door de straten van New York liepen en dat ik eindelijk haar hand vast kon houden. Dat was echt een ding. Het wandelen naar de plaats waar we onze dates hadden was haast meer romantisch en belangrijk dan waar we heen gingen of wat we gingen doen. Ik ben me er erg van bewust dat we zichtbaar zijn en dat dat zo belangrijk is. Zelfs in een veilige plaats zoals New York voelt het als een politieke keuze om met een vrouw hand in hand te lopen. Het is een hele reis geweest om mijn seksualiteit te ontdekken. En om het nu eindelijk zo openbaar te kunnen maken is fantastisch.

Samira Wiley: Een jaar nadat we officieel samen waren zijn we op onze eerste reis gegaan. We zijn erg tegenovergesteld in sommige dingen dus we hebben flink gekibbeld. We lieten elkaar onze echte zelf zien, misschien wel de lelijkste gedeeltes. Want we waren uit onze comfortzones: in Thailand, waar we op olifanten hebben gereden. We vinden het altijd ongelooflijk dat we die eerste reis hebben overleefd. Hoe verschrikkelijk het ook was, ik weet nu nog meer dat ik samen met Lauren wil zijn. Zij heeft al die vervelende kanten van me gezien en wil nog steeds bij me zijn. En ik heb haar vervelende kanten ook ontdekt en wil nog steeds bij haar zijn. Ik heb liever een rotdag samen met Lauren dan een fantastische dag met iemand anders.

Lauren Morelli: De vakantie was een ramp. Je bent gewoon blootgesteld aan alles. Ik ben zo neurotisch. En Samira was juist totaal relaxt. Maar nu kunnen we erom lachen dat ik een paniekaanval had middenin een druk treinstation in Bangkok met Samira die me probeerde te sussen. En ik heb allemaal geweldige foto’s van haar op de rug van een olifant, versteend van angst. Ze ging mee met die olifanten voor mij, want als ik maar iets mocht doen in Thailand dan was het een ritje maken op een olifant.

Samira Wiley: Vlak voordat we op vakantie naar Thailand gingen vloog ik naar L.A. om Lauren te zien nadat ze in haar eigen appartement was ingetrokken. Het was de eerste keer dat we echt samen konden zijn. Ze had een ring voor me, die ik nu aan een ketting om m’n nek heb hangen, en een kaart waarop stond: “Wil je mijn vriendin zijn?” Het voelde als iets wat nooit zou gebeuren. Ik moet er nu weer door huilen als ik eraan denk.

Lauren Morelli: Het mogen schrijven van scripts voor iemand die zo getalenteerd is als zij en om haar te zien acteren wat ik heb opgeschreven en dan met haar naar bed te mogen is het beste. Vorig jaar hebben we veel gepraat over het optreden van politie tegen zwarte mensen in ons land. Ik vond dat het erg belangrijk was om daar aandacht aan te besteden in de serie. Ook omdat we nog niet zo’n hartverscheurend verhaal in de serie hadden gehad. Ik vond het natuurlijk een hele eer dat ik de aflevering mocht schrijven waarin Poussey wordt vermoord. Toen ik ging zitten om het te schrijven begon ik gewoon te snikken. Ik riep Samira. Het was de eerste keer dat ik een script moest schrijven waarin een karakter dood ging, en het was nog wel het karakter gespeeld door mijn vriendin.

Samira Wiley: We hadden een weekendje gepland naar Palm Springs. Ik ben best relaxt. Als het vijf uur ‘s middags is en Lauren wil gaan om de files voor te zijn dan hang ik vaak nog wat rond. Die dag wilde ik m’n best doen en ik pakte de koffers in. Ze kwam thuis en was gewoon nog niet klaar om te gaan. En ik snapte er niets van. Ze vroeg me of ik naast haar wilde komen zitten. Toen stonden we op en we begonnen te dansen. Ze toverde een ring tevoorschijn van achter het kussen. Lauren was eerder al getrouwd dus ik wilde dat zij zou zeggen dat ze er klaar voor was. Maar zij was degene die mij ten huwelijk vroeg. Ik wist niet dat ze er al klaar voor was. Ik was compleet geschokt en ongecontroleerd aan het huilen. Ik vroeg haar later “Wie weet hiervan?” en ze zei: “Oh iedereen, je ouders.” Verder vertelden we het niemand de eerste dagen. Dat was erg belangrijk voor ons, dat we een paar dagen hadden om het zelf te bevatten.

Lauren Morelli: Een van de goede dingen van het feit dat Samira niet meer speelt in Orange is the New Black is dat ze niet meer zo vaak in New York hoeft te zijn. Ze is verhuist naar L.A. om bij mij te zijn. We zijn bijna 3 jaar samen. Ik dacht eerst, ik wacht tot we 3 jaar samen zijn en dan vraag ik haar ten huwelijk. Maar toen dacht ik, waar wacht ik eigenlijk op? Ik weet dat ik samen wil zijn met deze vrouw voor de rest van mijn leven.

Ik wist dat we een tijdje niet samen zouden zijn. Ik was in New York voor de opnames van Orange is the New Black en zij was in Toronto voor een nieuw baan bij The Handmaid’s Tale. Daarom planden we een reis naar Palm Springs. Als lichtje aan het einde van de tunnel. Ik realiseerde me dat ik Samira ten huwelijk kon vragen vlak voor dat we gingen. Zodat we het weekend zouden hebben om het te vieren. Ik vond een ring en ze zonden ‘m naar me toe. Vanaf het moment dat ik de ring in handen had voelde het als een vuurbal. Ik was zo nerveus en bang dat ze erachter zou komen. Maar ze was totaal verbaasd en ik kon niet stoppen met huilen. Ze hyperventileerde en ik dacht, “Oh help, dit is niet goed. Ik ben te ver gegaan.” Ze zei dat ze op mij had gewacht tot ik er klaar voor zou zijn. Het betekende erg veel voor me dat ik haar mocht vragen, juist omdat zij het al zo graag wilde. Het was een magische dag.

Samira Wiley: Er is een liedje van Sara Bareilles dat heet “I Choose You.” Voor een lange tijd was ik voor haar niet “the one”. Ik was gewoon aan het wachten en steunde Lauren in haar zoektocht naar zichzelf. Eindelijk zag ik dat ze zichzelf accepteerde en het voelde als het liedje: “I choose this life as a gay women, and we choose to spend this life together.” Ik zou niet zijn waar ik nu ben zonder Lauren. Voorheen als ik in het openbaar zou worden gevraagd naar mijn seksuele voorkeur dan zou ik daarover niet praten. Maar nu met Lauren, dat heeft me geleerd om van mezelf te houden.

Lauren Morelli: Samira vertelt me steeds grapjes, dat ze probeerde gekozen te worden (zoals uit het liedje). Als ze de afwas opruimt zing ik: “Oh, thank you, that means a lot to me.” En dan zingt zij: “Just tryna get chose, bae. Just tryna get chose.” Dus toen ik haar ten huwelijk vroeg gebruikte ik de woorden: “I choose you.”

Eén gedachte over “Interview met Samira Wiley (OINTB) en Lauren Morelli

  • 8 januari 2017 om 19:34
    Permalink

    Wow. Ik hou niet van lezen maar dit lange interview heb ik helemaal gelezen. Echt een heel leuk interview. Ik kan ook niet wachten om het nieuwe seizoen te zien van oitnb ???

Reacties zijn gesloten.