Nu op Netflix: Hannah Gadsby – Nanette

De comedy specials van lesbische comedians vliegen ons om de oren! Eerst Tig Notaro op Netflix, toen Cameron Esposito met haar special Rape Jokes en nu Hannah Gadsby met de comedy special Nanette! De special staat sinds 19 juni op Netflix, en wij hebben ‘m alvast voor je bekeken! Benieuwd of Hannah Gadsby de moeite waard is om te bekijken? Lees dan verder!

Wie is Hannah Gadsby?

Voordat we deze comedy special bekeken hadden we nog nooit van Hannah Gadsby gehoord. Maar in een uur tijd kun je veel over iemand te weten komen! Hannah is geboren in Tasmania, een eiland dat hoort bij Australië. Ze is sinds 2006 actief als comedian. Ze trad op op diverse comedy festivals en was een regelmatige gast in verschillende televisieshows. Je kent haar misschien wel van de serie ‘Please Like Me’ waarin ze vanaf seizoen twee de lesbische Hannah vertolkt, een karakter dat is gebaseerd op de echte Hannah.

De Netflix special Nanette

De Netflix comedy special Nanette is bijzonder, en dat bedoelen we niet in de negatieve zin van het woord. Nog nooit eerder zagen we een comedian zich zo ontzettend open, eerlijk en kwetsbaar opstellen als Hannah Gadsby in Nanette. Een terugkerend thema in de show is dat Hannah wil stoppen met comedy. Stukje bij beetje wordt duidelijk waarom. Hannah wil niet meer het onderwerp zijn van de grap.

Hannah heeft comedy altijd gebruikt als een afweermechanisme. Zij maakte de grapjes over zichzelf zodat ze anderen daarmee voor was. Ze maakte van haar afschuwelijke coming out een grap, om er zo mee om te kunnen gaan. Maar inmiddels weet ze dat dat niet de manier is om om te gaan met zelfhaat en internalized homophobia. Hannah wil closure en daarom is het voor Hannah tijd om te stoppen met comedy.

Hartverscheurend eerlijk

Na dit eerste hartverscheurend eerlijke moment volgen er meer. Hannah deelt haar ervaringen discriminatie, gezien worden als ‘niet normaal’ en seksueel geweld. De show zit vol kritiek op onze maatschappij en cultuur, die moet veranderen. Er wordt gerefereerd naar Trump en naar de #MeToo beweging. Een beweging waar deze show perfect bij aansluit. Hannah is boos. En waar comedians normaal de boel verlichten met een grapje, laat Hannah haar publiek zweten. Ze zegt: voel de spanning maar, want die draag ik iedere dag van mijn leven met me mee.

Een verhaal dat we nog niet genoeg gehoord hebben

Het einde van de show is ongemakkelijk en rauw, maar wel iets wat je gezien moet hebben. En als je het dan zelf bekeken hebt; deel het met de mensen om je heen. Want Hannah’s verhaal is een verhaal dat gedeeld moet worden. Een verhaal dat we nog niet genoeg gehoord hebben.

Overigens is het misschien ook belangrijk om op te merken dat de show niet het hele uur lang zo heftig is. Het begin is luchtig, grappig en herkenbaar. Hannah is een uitstekende comedian die de zaal met zich mee heeft. Hannah’s comedy special sluit perfect aan bij die van Cameron Esposito, die deels dezelfde onderwerpen op een compleet andere manier behandelt. Wij vinden het in ieder geval geweldig om meer van deze sterke vrouwen te horen en hopen dat Hannah Gadsby niet écht gaat stoppen met comedy.