Nu online: Rape Jokes de stand up special van Cameron Esposito

Cameron Esposito, een naam die je waarschijnlijk al wel eerder op IntoGirls voorbij het zien komen… We noemden haar al eerder in ons lijstje met favoriete queer comedians en zijn ook ontzettend fan van haar podcast Queery. Toch is Cameron in Nederland niet echt bekend. Waarom? Geen idee! Het is niet alsof we een overschot hebben aan lesbische rolmodellen die zich ook nog eens uitspreken over ongelijkheid en discriminatie. Onze missie: meer bekendheid voor Cameron! Deze keer in de spotlight haar nieuwe stand up special ‘Rape Jokes’ die gaat over het voortleven na seksueel geweld.

Rape Jokes

De titel van de stand up special zal je misschien wat afschrikken, maar we kunnen je met een gerust hart vertellen dat de special op een veilige en respectvolle manier met het onderwerp omgaat. Natuurlijk kun je zelf het beste bepalen of je iets als triggerend ervaart of niet, maar Cameron (die zelf het slachtoffer was van seksueel geweld) gaat heel bewust met het onderwerp om. Er worden geen schokkende details gedeeld en het onderwerp wordt geheel vanuit de kant van het slachtoffer belicht. De titel was een bewuste keuze van Cameron. Als eerste om aandacht te trekken voor het onderwerp, maar ook om kritiek te leveren op de vele stand up comics die te pas en te onpas ‘rape jokes’ maken simpelweg omdat het publiek altijd een reactie zal hebben op het woord ‘rape’.

De stand up special is een reactie op de ‘Me Too’ beweging van vorig jaar. Volgens Cameron heeft de nadruk te veel gelegen op de plegers van dit geweld en was er te weinig aandacht voor de ervaringen van de overlevenden. Toen ze merkte dat mensen dachten dat het probleem opgelost was door een paar grote namen binnen de entertainment industrie aan te pakken wist ze dat het tijd was om haar verhaal te delen. En hoe! Rape Jokes is een hilarische stand up special die op een bijzondere manier aandacht vraagt voor de overlevenden van seksueel geweld.

Cameron Esposito Rape Jokes

Een klein beetje serieus, maar vooral heel erg grappig

Dat de special grappig moest zijn was vanaf het begin duidelijk voor Cameron. Ze is dan ook niet voor niets een stand up comedian. De special duurt 60 minuten, waarvan er zo ongeveer 2 serieus zijn. Voor de rest is het lachen, gieren, brullen, en dat is niet overdreven. De special gaat dan ook niet volledig over seksueel misbruik, maar bouwt wel op naar het moment dat Cameron haar persoonlijke ervaring deelt. Andere onderwerpen die aan bod komen zijn Cameron’s katholieke roots, haar coming out, het gebrek aan seksuele voorlichting in haar jeugd, maar ook over de keer dat ze haar knie verwonde in een hotelkamer. Alles wordt gebracht in klassieke Esposito stijl: een tikkeltje luidruchtig en super zelfverzekerd. Daarnaast is het natuurlijk gewoon ontzettend grappig, zoals we van Cameron gewend zijn.

Met de special wil Cameron geld ophalen voor de overlevenden van seksueel geweld. De special is gratis te streamen via de website van Cameron Esposito, maar je hebt wel de mogelijkheid om te doneren aan de stichting RAINN. De special is gratis te bekijken omdat Cameron zo veel mogelijk mensen met haar verhaal wil bereiken. Aan de andere kant wil ze graag zo veel mogelijk geld ophalen om RAINN te ondersteunen, een organisatie die zich inzet voor overlevenden en educatie en beleid op het gebied van seksueel geweld.

Bekijk hier de stand up special Rape Jokes van Cameron Esposito!