Blue is the Warmest Color (La Vie d’Adele)

De Franse film Blue is the Warmest Color (ofwel La vie d’Adele) is een heerlijke arthouse film uit 2013. De film won dat jaar de gouden palm op het Cannes filmfestival. Het leven van Adele verandert drastisch als ze de lesbische Emma ontmoet. In de drie uur durende film zien we Adèle veranderen van een onschuldige middelbare scholiere naar een sensuele jonge dame. Emma, het meisje met blauw haar, wordt gespeeld door Léa Seydoux, die nu schittert als de nieuwe Bond girl in Spectre. Adèle wordt gespeeld door de Franse actrice Adèle Exarchopoulos.

De eerste keer

In de film zien we hoe Adèle ontdekt dat ze op vrouwen valt en voor de eerste keer tot over haar oren verliefd raakt op de intrigerende kunstenares Emma. Vanaf het moment dat Adèle Emma ziet kan ze haar niet los laten, ze blijft door haar hoofd spoken. We zien hoe dit Adèle verwart, een herkenbaar moment voor veel van ons dat bijzonder goed geacteerd wordt. Het duurt niet lang voordat ze op onderzoek uit gaat in een gay-bar en daar komt Adèle Emma voor de tweede keer tegen. Vanaf dit moment laten Emma en Adèle elkaar niet meer los en gaat de film dieper in op hun relatie.

La vie d’Adele is een prachtige film over het ontdekken van de liefde, opgroeien en vriendschap. Thema’s die voor iedereen herkenbaar zijn, lesbisch of niet. Wat ons vooral aansprak is de eerlijkheid van de film, die (op de seksscènes na) een bijzonder realistisch beeld schetst van een relatie tussen twee vrouwen. Geen overdreven make-up en kleding, maar twee ‘gewone’ en prachtige vrouwen die op heerlijke wijze in beeld worden gebracht. De bijzonder goede acteerprestaties van de twee jonge actrices dragen hier zeker aan bij.

Een nieuwe klassieker

De meningen over Blue is the warmest colour zijn nogal uiteenlopend. Vooral de lesbische gemeenschap viel over de onrealistische en pornografische seks scene, waardoor de rest van de film een beetje in de vergetelheid raakte. Terwijl, wanneer je die ene scene nou even buiten beschouwing laat, het eigenlijk een bijzonder mooie en eerlijke film is. Vol passie wordt dit emotionele en sensuele liefdesverhaal verteld door twee actrices die volkomen op elkaar ingespeeld zijn. Waar veel films ophouden na de ontmoeting gaat deze film verder en daar worden we blij van. Een lesbische klassieker die je volgens ons echt niet gemist mag hebben!