Freeheld

Freeheld is een lesbische film die nog niet in Nederland te zien is, hij zal vanaf 7 april in de bioscoop draaien. Het is een drama dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Freeheld is een indrukwekkende en ontroerende film over het leven van Hester Laurel (Julianne Moore, die ook speelde in de film The kids are all right) en Stacie Andree (Ellen Page) die je zeker gezien moet hebben.

Strijden voor gelijkheid

Hester Laurel is een politieagente die samen met haar collega Dane Wells de misdaad in New Jersey bestrijdt. Tijdens een volleybalwedstrijd ontmoet ze automonteur Stacie en al snel krijgen de twee een relatie. Bang voor negatieve reacties leeft Hester haar leven in de kast. Niemand op haar werk weet dat ze een relatie heeft met een vrouw.

Op een gegeven moment komt Hester erachter dat ze ziek is, ze heeft longkanker en niet heel lang meer te leven. Hester wil dat Stacie haar pensioen krijgt zodat ze in het huis kan blijven leven dat ze samen opgebouwd hebben. De plaatselijke politiek is het hier niet mee eens. Hierdoor brengt Hester de laatste maanden van haar leven strijdend voor gelijkheid door.

Freeheld de documentaire

De film Freeheld is gebaseerd op de gelijknamige documentaire die in 2007 uitkwam. In deze documentaire worden Hester en Stacie gevolgd door documentairemaakster Cynthia Wade, die voor de laatste tien weken van Hester’s leven bij hen in huis woonde. De documentaire won een Academy Award en zo werd het verhaal opgepikt in Hollywood. Nabestaanden Stacie en Dane besloten dat hun verhaal verfilmd mocht worden, zolang het zo eerlijk en authentiek mogelijk verteld werd. Daarom is Cynthia Wade een van de mede-producers van de film geworden.

Freeheld is een bijzondere en ontroerende film over de strijd naar gelijkheid. Inmiddels zijn we al een stuk verder op de weg, maar er zijn nog een hoop hindernissen die overwonnen moeten worden. Wij zijn in ieder geval erg blij met deze film. Een grote Hollywoodfilm met bekende actrices is een grote stap de goede kant op.

Bekijk hier de trailer: