Girls Lost

De arthouse film Girls Lost (originele titel: Pojkarna) wordt in meerdere bioscopen in Nederland gedraaid tijdens het Gay & Lesbian Summer Film Festival. Dit Zweedse drama vertelt het verhaal van drie lesbische meiden van 14 jaar die worden gepest op de middelbare school waar ze op zitten. De film is geregisseerd door Alexandra-Therese Keining die je misschien ook wel kent van de film Kiss Me.

Het verkeerde lichaam

Kim, Momo en Bella worden dagelijks uitgescholden, gepest en op de grond geduwd door de jongens op hun middelbare school. Vooral Jesper is een echte pestkop. Maar de leraren op de school doen niets, ze kijken de andere kant op. Kim vraagt zich af of hun leven niet gemakkelijker zou zijn als ze ook jongens waren. En ze bekent aan Momo dat ze soms denkt dat ze niet in het juiste lichaam zit.

Bella, die een eigen kas heeft in haar tuin, ontvangt op een dag een mysterieus zakje met bloemenzaad. De drie besluiten het te planten. In één nacht is de plant volgroeit. Het is een schitterende zwarte bloem waar vlinders op af komen. De nectar van de bloem ruikt zoet, naar vanille. Kim, Momo en Bella besluiten ervan te drinken.

Nectar met magische kracht

De nectar blijkt magische kracht te hebben. Zodra de meiden ervan drinken vallen ze in slaap en worden ze wakker in de lichamen van jongens. Ze gaan ‘s avonds naar school waar een groep jongens aan het voetballen is. Ze doen mee. Kim leert daar Tony kennen, een stoere jongen die later in het criminele circuit blijkt te zitten.

Bella en Momo moeten niets hebben van het machogedrag van Tony en de andere jongens. Maar Kim vindt het juist schitterend. Zij (of in dit geval hij) blijft steeds vaker bij Tony en helpt hem ook bij het plegen van diefstal. Maar na de nacht moet Kim snel terug want dan verandert hij weer in een meisje.

Het wordt meer en meer duidelijk dat Kim gelukkiger is in het lichaam van een jongen. Maar de bloem gaat dood wanneer er te veel nectar van wordt gedronken. Kim verandert, is gefrustreerd en raakt steeds meer vervreemd van haar twee vriendinnen.

Lesbische film?

Ondanks dat deze film valt in het genre lesbische films draait het eigenlijk niet echt om het lesbisch-zijn van de hoofdpersonages. De focus ligt voornamelijk op Kim, die merkt dat ze liever een jongen zou zijn.

Dus had je lesbische actie verwacht? Dan moeten we je teleurstellen. Er komt nog geen kusje voor in deze Zweedse dramafilm. Met de nadruk op drama… want tranen vloeien er rijkelijk.

Trailer Girls Lost

Bekijk de trailer hieronder. Wil je de film graag in de bioscoop zien? Kijk dan snel naar het artikel: Bioscopen die lesbische films draaien. Tot eind augustus wordt Girls Lost in verschillende zalen in heel Nederland vertoond. Heb jij de film al gezien? Laat ons in de reacties weten wat je ervan vond.