Pride (via YouTube Movies)

De Britse film Pride uit 2014 draait om een groep homoseksuele en lesbische activisten. Het verhaal is op waarheden gebaseerd en speelt zich af in 1984, op het moment dat Margaret Thatcher aan de macht is. Tijdens de Gay Pride in Londen besluit een groep LHBT+’ers om geld in te zamelen voor gezinnen die zijn getroffen tijdens de mijnstaking. Een actie die later Lesbians and Gays Support the Miners wordt genoemd.

Lesbians and Gays Support the Miners

De activisten weten veel geld in te zamelen voor de mijnwerkers en ze besluiten het persoonlijk naar een afgelegen mijnwerkersdorp in Wales te brengen. Maar helaas staan niet alle leden van de National Union of Mineworkers te springen om openlijk samen te werken met de homo’s en lesbiennes.

Na verloopt van tijd leren de twee groepen elkaar beter kennen. Wat uiteindelijk resulteert in een bijzondere samenwerking tussen twee totaal verschillende gemeenschappen.

Vooral de oudere dames (o.a. gespeeld door Imelda Staunton, bekend uit Harry Potter films) uit het dorp vinden het erg interessant en vragen de activisten van Lesbians and Gays Support the Miners het hemd van het lijf. Ze gaan zelfs een keer mee naar Londen om een bezoekje te brengen aan een gaybar. En vooral die oude vrouwtjes (“Where are my lesbians?”) brengen de nodige humor in dit serieuze verhaal.

Homoacceptatie in de 80’s

Pride draait niet echt om één karakter. In het begin van het verhaal leer je de jonge homo Joe (George MacKay) kennen, die zich al snel bij de groep aansluit. Een andere belangrijke rol is weggelegd voor Ben Schnetzer, die de rol van Mark vervult. Mark is fanatiek en een echte leider.

In het verhaal komen verschillende thema’s voorbij, waarvan de belangrijkste natuurlijk de Britse mijnstaking en homoacceptatie zijn, maar ook de aidsproblematiek komt voorbij.

Fan van 80’s muziek? Dat alleen maakt het kijken van deze film al bijna de moeite waard! Lekker meezingen dus met o.a.: Why? van Bronski Beat en Relax van Frankie Goes To Hollywood.

Trailer Pride

Benieuwd geworden naar de film Pride? Check hieronder snel de trailer. Je kunt Pride gemakkelijk streamen via YouTube Movies. De film is te huur vanaf 2,99 euro en te koop vanaf 7,99 euro.