Rara

Rara is een lesbische speelfilm uit 2016 die zich afspeelt in Chili. Het verhaal draait om de 12-jarige Sara, haar jongere zusje Catalina, hun moeder Paula en haar nieuwe levenspartner Lia. Ze wonen met z’n vieren samen in een huis. Ook de vader van de twee meisjes, vroeger de man van Paula, is nog in beeld. Zijn naam is Victor.

In begin lijkt het gezin gelukkig en lijkt ook de buitenwereld hen te accepteren. Maar steeds vaker krijgen ze negatieve en afkeurende reacties, wat zorgt voor stress bij Paula. Ook voor de kinderen is het moeilijk. Want waar moet Sara haar 13e verjaardag nu vieren? Paula en de puberende Sara krijgen op een dag ruzie. En Sara vertrekt naar haar vader. Paula is bang de voogdij over haar dochter kwijt te raken.

Waargebeurd verhaal

De film Rara is hartverwarmend. Het is een verhaal met thema’s als opgroeien, keuzes maken en acceptatie van homoseksualiteit, in Chili. Rara is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In 2004 verloor de Chileense Karen Atala de voogdij over haar dochters vanwege haar lesbische geaardheid. In de film krijg je een idee van hoe moeilijk het is voor homoseksuele stellen in het conservatief katholieke Chili.

Ondanks het zware thema heeft regisseuse Pepa San Martín gezorgd voor een lichte en warme film, waarbij de actrices een geloofwaardig beeld schetsen van de situatie.

World Cinema Amsterdam

De film is Spaans gesproken en Engels ondertiteld. Rara is gedraaid tijdens het festival World Cinema Amsterdam en tijdens Festival Latino Americano in Rotterdam. Benieuwd geworden? Bekijk hieronder de trailer van de film en laat ons in de comments weten wat je van Rara vond.