Roze Filmdagen 2016

Van 10 tot en met 20 maart 2016 kun je weer genieten van de Roze Filmdagen in Amsterdam. Er worden documentaires, shorts en speelfilms vertoond van over heel de wereld. En er zijn meer voorstellingen dan ooit te voren. De 19e editie van het LGBTQ film festival wordt georganiseerd in bioscoop Het Ketelhuis in het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Ellie Lust is eregast tijdens de opening van de Roze filmdagen op 10 maart. Welke leuke lesbische films kun je verwachten tijdens de Roze Filmdagen 2016? Vijf van de leukste verhalen vind je hieronder.

The summer of Sangaïlé

Sangaïlé heeft hoogtevrees maar is desondanks gefascineerd door stuntvliegen. Tijdens een stuntvliegshow in de buurt van het vakantiehuis van haar ouders ontmoet ze Auste. In tegenstelling tot Sangaïlé staat Auste vol in het leven. Als de twee meiden dichter naar elkaar toe groeien, vertelt Sangaïlé haar meest intieme geheim. De film The summer of Sangaïlé is Litouws gesproken. Deze film draait op maandag 14 maart om 15:45 uur en op zondag 20 maart om 19:45 uur. Bekijk hieronder de trailer.

Liz in September

De Spaanse film Liz in September speelt zich af in de Caribbean en is gebaseerd op het toneelstuk Last Summer at Blue Cove. De hoofdpersoon, de stoere motorchick Liz, viert haar verjaardag met haar vrienden op het strand. Een jonge vrouw met autopech voegt zich bij het gezelschap. Liz’ vrienden dagen haar uit de vrouw te versieren en Liz die gaat zoals altijd de uitdaging aan. Maar ze komt er al snel achter dat de jonge vrouw een groot verdriet met zich meedraagt en alles loopt anders dan Liz had verwacht. Liz in September draait op zondag 13 maart om 19:45 uur en op maandag 14 maart om 19:45 uur. Bekijk hieronder de trailer.

Summertime

De Franse film Summertime (La Belle Saison) speelt zich af in 1971 in Parijs. In een tijd dat het feminisme hoogtij viert. Carole is middelpunt in iedere feministische actie en opstand. Delphine, een boerendochter, is nieuw in de Franse hoofdstad. De twee krijgen al snel een hartstochtelijke relatie. Iets waarmee de vriend van Carole niet zo blij is. Maar het wordt pas echt een probleem wanneer de twee terugkeren naar het conservatieve platteland nadat Delphine’s vader een hartinfarct heeft gehad. Summertime draait op zondag 13 maart om 17.30 uur, op woensdag 16 maart om 19:45 uur en op zaterdag 19 maart om 13:30 uur. Bekijk hieronder de trailer van de Franse lesbische film Summertime.

 

Freeheld

Een van de bekendste films op de Roze Filmdagen is de lesbische film Freeheld. In deze Hollywood film spelen Ellen Page en Julliane Moore (die je ook kent van de film The Kids Are All Right). Freeheld vertelt het verhaal van politieagente Laurel Hester en automonteur Stacie Andree. De twee worden vrijwel direct smoorverliefd. Maar niet veel later komen ze erachter dat Laurel terminaal ziek is. Inmiddels wonen de twee samen en Laurel wil graag dat Stacie in hun huis kan blijven wonen wanneer zij er niet meer is. Maar dit blijkt niet zo gemakkelijk omdat Stacie geen recht heeft op het pensioen van Laurel. Iets wat voor hetero stellen wel zo geregeld is. Met behulp van een homorechten-activist gaan de twee de strijd aan om gelijke rechten en een verandering in de wetgeving te bevechten. De film Freeheld draait op donderdag 17 maart om 19:30 uur en op zaterdag 19 maart om 15:30 uur. Bekijk hieronder de trailer van Freeheld of lees onze volledige review online.

 

All About E

De Australische film All About E draait om de knappe DJ en vrouwenverslindster E. Het verhaal begint wanneer E de verleiding niet kan weerstaan ervandoor te gaan met een tas geld die ze gevonden heeft. Met de maffia op haar hielen slaat ze samen met haar beste vriend op de vlucht. En moet ze keuzes die ze in haar verleden gemaakt heeft herzien. All About E is een sexy thriller die je meeneemt naar de grootste nachtclubs van Sydney tot de verlaten outback van Australië. All About E draait op vrijdag 11 maart om 21:45 uur, op zondag 13 maart om 13:30 uur en op zaterdag 19 maart om 21:45 uur. Bekijk hieronder de trailer.

 

Meer informatie over deze en andere heerlijke lesbische films (én tickets) vind je op www.rozefilmdagen.nl.