In gesprek met: Mireille Lamper van Roze in Blauw

Roze in Blauw, je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord. Maar weet je ook precies wat ze doen, waar ze voor staan en wat ze voor jou kunnen betekenen? Wij wisten het ook niet zo goed. Daarom interviewden we Mireille Lamper vice-voorzitter van Roze in Blauw in de politie eenheid Zeeland-West-Brabant.

Mireille is naast vice-voorzitter ook landelijk portefeuillehouder evenementen en landelijk portefeuillehouder ketenpartners. Dit houdt in dat ze het landelijke aanspreekpunt is op het gebied van evenementen, onder andere om te zorgen dat Roze in Blauw een eenduidige uitstraling en aanwezigheid heeft op evenementen zoals Roze Maandag en de Canal Parade tijdens Pride in Amsterdam. Daarnaast gaat ze op zoek naar organisaties waar Roze in Blauw mee kan samenwerken.

Roze in Blauw is ontstaan in 1998 tijdens de Gay Games in Amsterdam (een soort LHBT vriendelijke versie van de Olympische spelen). Na de Gay Games zou Roze in Blauw eigenlijk verdwijnen, maar omdat er vanuit de LHBT gemeenschap zo veel signalen kwamen dat er behoefte was aan een LHBT netwerk binnen de politie is het toen voortgezet onder de slogan ‘Proud to be your Friend’.

Mireille Lamper

Wat doet Roze in Blauw?

Maar wat doet Roze in Blauw nou precies voor LHBT’ers? Mireille vertelt: “Roze in blauw is een netwerk binnen de politie dat zich inzet voor LHBT’ers. Dit doen we door in meldingen en aangiftes van LHBT gerelateerde zaken op te pakken, maar ook door zichtbaar aanwezig te zijn bij evenementen. Dit is om de drempel te verlagen om naar de politie te komen en melding of aangifte te doen. We hebben gemerkt dat de meldingsbereidheid laag is onder LHBT’ers en dat proberen we juist te vergroten. Door een stuk herkenbaarheid te creëren hopen we de stap naar de politie kleiner te maken en de drempel te verlagen.”

En of dat heeft geholpen, Mireille vertelt dat het aantal meldingen binnen de eenheid Zeeland-West-Brabant sinds de oprichting van Roze in Blauw in de eenheid maarliefst met 300% gestegen is. En dat komt niet door meer geweld tegen LHBT’ers, maar juist door de komst en naamsbekendheid van Roze in Blauw. We kunnen wel zeggen dat Roze in Blauw er voor gezorgd heeft dat LHBT’ers hun vertrouwen weer terug hebben in de politie en daarom nu steeds vaker naar de politie durven te stappen wanneer zij iets naars meemaken. “Door Ellie Lust die als boegbeeld optreedt weet bijna iedereen tegenwoordig wel wat Roze in Blauw is” vertelt Mireille. Maar ook Mireille zelf heeft hard gewerkt om Roze in Blauw op de kaart te zetten: “Met de komst van Roze in Blauw hebben we echt ingezet op evenementen en zijn we langs gegaan bij alle netwerken en partners in de eenheid. Heel veel presentaties geven en alleen maar naar buiten gaan en dat heeft ons wel echt geholpen.”

Ellie Lust

“Als mensen hun grens hebben bereikt durven ze wel te melden”

Toch zijn er nog steeds veel LHBT’ers die geen aangifte of melding doen wanneer zij te maken krijgen met discriminatie. Mireille spreekt regelmatig op evenementen voor LHBT’ers en merkt het volgende op: “Ik vraag dan wel eens: ‘hoe veel mensen zijn wel eens uitgescholden? Of wel eens mishandeld?’ En dan steken heel veel mensen hun vinger omhoog. En dan vraag ik: ‘hoeveel mensen hebben dat dan daadwerkelijk gemeld bij de politie?’ En dan gaan al die handen weer omlaag. Veel mensen melden niet zo snel, er is toch een bepaalde drempel. En veel mensen denken dat het er bij hoort, maar het hoort er natuurlijk helemaal niet bij. Veel meldingen worden pas gedaan als het dan eigenlijk een stapje te ver gaat, zoals zware mishandelingen en uit de hand gelopen burenruzies. Pas op het moment dat het niet meer leefbaar is. Als mensen hun grens hebben bereikt dan durven ze wel te melden.”

De kleine incidenten laten de meeste mensen gewoon gaan, terwijl het ook belangrijk is om hier op zijn minst melding van te maken. Toch heerst er onder veel mensen het idee dat er niks gebeurt wanneer je een melding maakt of aangifte doet bij de politie. Dat is misschien wel het geval als je fiets wordt gestolen, maar zeker niet het geval wanneer het een LHBT gerelateerde melding betreft. Mireille vertelt wat er gebeurt wanneer er zo’n melding of aangifte binnenkomt: “Het eerste wat we doen is contact opnemen met het slachtoffer. Om het verhaal aan te horen en te kijken of alles klopt en om een stukje van die emotie weg te halen en begrip te tonen.” Vervolgens wordt er bekeken wat het slachtoffer wil doen, willen ze strafvervolging of enkel een melding maken? In het geval van strafvervolging wordt er bekeken of er onderzoeksgronden zijn en wordt daar mee aan de slag gegaan. Dit gaat dan vervolgens naar de officier van justitie en dat leidt dan eventueel weer tot een rechtszaak. Er wordt altijd weer contact opgenomen met het slachtoffer over het verloop van de zaak: “Er wordt wel echt zorg en aandacht besteed aan het slachtoffer en dat vind ik wel heel mooi dat we dat hebben kunnen bereiken in ieder geval.”

Roze in Blauw

Is er meer geweld tegen LHBT’ers?

Het afgelopen jaar zijn we met zijn allen opgeschrikt door meerdere gewelddadige incidenten tegen LHBT’ers. Denk aan de incidenten in Arnhem, Tilburg en Amsterdam die veel media aandacht kregen. De vraag die bij veel van ons door het hoofd speelt is waarschijnlijk: wat is er aan de hand in Nederland? Is er een stijging van het homogeweld in Nederland of is er gewoon meer media aandacht voor? Mireille denkt er het volgende over: “Ik vind het lastig om te zeggen of er een stijging is. Mijn gevoel zegt dat er wel iets aan het veranderen is in de maatschappij in het algemeen en aan de andere kant denk ik, we hebben ook heel veel geïnvesteerd in het doen melden. Mensen doen dat nu eerder, dus gaan die meldingen ook omhoog.”

We vroegen Mireille of zij een vermoeden had waar een daling in acceptatie door komt, zij antwoordde hierop: “Dat vind ik lastig. Het zal echt een combinatie zijn van verschillende dingen. Dat social media hierin een grote rol speelt lijkt mij een logische verklaring. Door social media worden zaken veel breder uitgedragen en weten mensen steeds sneller en meer wat er speelt.”

“Ik wil iets betekenen voor de mensen die dat nodig hebben”

Tijdens het interview merkten we dat Mireille ontzettend betrokken is bij haar werk. Een vrouw met een echte passie voor de LHBT community. Ze vertelt dat haar werk voor Roze in Blauw en bij de politie voelt als een roeping: “Ik kom zelf uit een klein plaatsje in Zeeland en om daar uit de kast te komen, dat was echt best wel een ding. M’n ouders accepteerden het niet dat ik op vrouwen viel en ook in de gemeenschap werd het niet geaccepteerd. Op m’n negentiende stond ik er eigenlijk helemaal alleen voor. En toen had ik zoiets van waar moet je dan naar toe? In Zeeland waren er helemaal geen organisaties die me konden helpen in die tijd. Toen het thuis uit de hand liep dacht ik: ‘waar ga je naar toe als je het niet meer weet? De politie.’ Toen kwam ik dus inderdaad op het politiebureau en heb ik heel m’n verhaal verteld en die politieagent zei alleen maar ‘ja, ik denk dat je maar weer gewoon als hetero moet gaan leven, dan zullen je problemen wel oplossen.’ Er was totaal geen herkenning en ik was zo teleurgesteld op dat moment, dat ik gewoon nergens meer terecht kon. Toen had ik zoiets van als ik bij de politie ga, dan wil ik het anders doen. Dan wil ik iets betekenen voor de mensen die dat nodig hebben. En dat heb ik gedaan.”

LHBT netwerk Politie

Roze in Blauw op evenementen

Een van de leukste dingen van het werk voor Roze in Blauw zijn de evenementen. Roze in Blauw is ieder jaar onder andere aanwezig bij Roze Maandag, Roze Zaterdag, Pride Amsterdam, Roze Woensdag en bij meerdere homomonumenten bij de dodenherdenking op 4 mei. Daarnaast zijn ze ieder jaar ook op diverse lokale evenementen aanwezig zoals Rotterdam Pride en Dordrecht Pride. Mireille’s favoriete evenement? “Roze Maandag in Tilburg natuurlijk, omdat het mijn stad is. Maar de Canal Parade vind ik ook echt heel leuk. Gewoon de sfeer om op zo’n boot te staan. Normaal word je altijd uitgescholden in je politie uniform en nu word je gewoon toegeklapt en toegejuicht en mensen zijn enthousiast. Voor mensen die voor de eerste keer op die boot staan, in uniform, is dat echt zo overweldigend. Echt een mooi iets.”

“Ben jezelf, dat is het allermooiste en belangrijkste in het leven”

We sluiten het gesprek af met een belangrijke levensles van Mireille: “Het lijkt heel moeilijk om uit de kast te komen, maar het is belangrijk dat je bent wie je wil zijn. Dat ben ik ook en dat is een van mijn belangrijkste levenslessen. Ik ben ook op redelijke jonge leeftijd uit de kast gekomen. Als ik die stap toen niet had genomen was ik doodongelukkig geweest. Het belangrijkste is dat je, ondanks alle reacties en negatieve dingen en alle angsten die je hebt, gewoon bent en blijft wie je bent. Dat is gewoon het allermooiste en belangrijkste in het leven.”

Eén gedachte over “In gesprek met: Mireille Lamper van Roze in Blauw

  • 24 januari 2018 om 20:39
    Permalink

    Een heel goed verhaal. Blij dat jullie er zijn.

Reacties zijn gesloten.