In gesprek met: Sanne Pols over IncInc & LGBTours

Sanne Pols is ontzettend actief binnen de LHBT+ community. Het begon allemaal toen ze op haar 27ste ging studeren in Amsterdam en voor het eerst, totaal onverwacht, verliefd werd op een meisje. Ze had gelijk de behoefte om zich in te zetten voor de LHBT+ community en sloot zich daarom aan bij UvA Pride. Inmiddels schrijft Sanne regelmatig columns op Winq.nl, geeft ze LGBTours in Amsterdam en heeft ze samen met haar twee collega’s het bedrijf IncInc opgezet.

Je kunt Sanne wel omschrijven als een LHBT+ professional. Wij waren dan ook erg benieuwd waar haar passie voor haar inzet binnen de LHBT+ community is ontstaan. Sanne vertelt dat ze opgroeide in een Brabants dorpje met weinig diversiteit. Hierdoor kreeg ze pas toen ze uit de kast kwam het besef dat ze altijd tot een meerderheid had behoort. Toen haar perspectief veranderde en ze zelf ervaarde hoe het is om een minderheid te zijn kreeg ze direct de behoefte om zich in te zetten: “Door dat gevoel was het voor mij vanzelfsprekend dat ik me voor de LHBT+ community wilde inzetten.”

LGBTours Sanne Pols

Van UvA Pride naar diversiteit en inclusie binnen organisaties

Sinds Sanne uit de kast is heeft ze zeker niet stil gezeten! Ze was actief lid van de LHBT+ organisatie van de Universiteit van Amsterdam, UvA Pride, waar ze de eerste landelijke universiteitsboot organiseerde die meevoer tijdens de canal parade. Vervolgens ging ze aan de slag bij Diversion, een bureau voor maatschappelijke innovatie. Daarna vond Sanne het tijd om voor zichzelf te beginnen. Samen met twee anderen zette ze het bedrijf IncInc op, een bedrijf voor diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven. Sanne vertelt waarom: “Binnen organisaties zijn er nog steeds mensen die het gevoel hebben dat ze een buitenbeentje zijn, terwijl ruimte voor verschil binnen een organisatie echt een win-winsituatie is. Als iemand het gevoel heeft dat ‘ie zichzelf kan zijn, dan zorgt dat er onder andere voor dat er minder ziekteverzuim is.”

Er zijn verschillende manieren waarop IncInc werkt aan diversiteit en inclusie binnen organisaties. Zo organiseren ze op verzoek van bedrijven onder andere workshops, talkshows, koplopersgroepen of unconscious bias trainingen. Voor ieder bedrijf, organisatie of vereniging is er een oplossing op maat. IncInc geeft advies en trainingen, maar de organisatie moet het uiteindelijk zelf gaan dragen.

Een belangrijk onderdeel van alle producten zijn de pride models. Sanne legt uit: “Pride models zijn onze rolmodellen die een persoonlijk verhaal over uitsluiting op de werkvloer vertellen. Op die manier laten we zien dat iedereen zich binnen een bepaalde context wel eens een minderheid kan voelen. Door die herkenning ontstaat er een intrinsieke motivatie om ruimte te willen maken voor verschil.”

LGBTours

Omgaan met weerstand en negatieve reacties

IncInc focust niet alleen op genderdiversiteit en seksuele diversiteit, maar ook op andere thema’s zoals etnische diversiteit of lichamelijke uitdagingen. Moeilijke onderwerpen waarop soms met veel weerstand gereageerd wordt. We vroegen Sanne hoe zij omgaat met negatieve reacties. Sanne vertelt: “We proberen met IncInc heel erg duidelijk te maken dat we geen ‘fatsoenspolitie’ zijn. We gaan niet met het vingertje wijzen. Ik vind het prima als een deelnemer iets apart, nieuw of eng vindt. Je moet mensen daarin meenemen, bijvoorbeeld door persoonlijke verhalen te delen. Of door wetenschappelijke onderzoeken, feiten en cijfers.”

Toch krijgt Sanne regelmatig te maken met weerstand: “Mensen zijn heel erg bang om racist te worden genoemd, of seksist of homofoob. Maar zodra er weerstand is vertel ik persoonlijke dingen. Ik probeer ervoor te zorgen dat de deelnemers een intrinsieke motivatie ontwikkelen en ontdekken waarom het interessant is om ruimte te maken voor iedereen. Voor een deel valt dat wel, maar je hebt ook altijd mensen die echt geen verandering willen.”

Toch heeft Sanne een positieve blik op de toekomst. Op de vraag of ze denk dat er verandering mogelijk is antwoordt ze het volgende: “Absoluut, ik merk zeker aan de manier waarop we het met IncInc aanpakken dat er verandering mogelijk is. En wat je verandert bij een persoon in een bedrijf, neemt diegene ook weer mee naar huis. En juist bij die groepen waar het moeilijk is, waar het wrijft en schuurt, daar halen we winst.”

Op LGBTour met Sanne

Een veranderslag maken bij een doelgroep die diversiteit soms moeilijk vindt is heel zinvol. Sanne zet zich hier daarom graag voor in. Toch heeft ze, naast haar werk voor IncInc, ook tijd gevonden om ook iets leuks te doen voor de LHBT+ community zelf: LGBTours! Sanne omschrijft hoe zo’n tour er meestal uitziet: “Ik begin meestal met het vertellen van een persoonlijk verhaal over hoe ik mijn vriendin heb ontmoet. Het is een spannend verhaal vol list en bedrog en over hoe iemand mijn telefoon had gestolen. Dat verhaal speelt zich af in Amsterdam, op allerlei plekken. Daar komen we langs in mijn tour. Tegelijkertijd mix ik dat verhaal met wat oude roze feitjes en weetjes over de stad. En ik laat natuurlijk ook mijn lievelings gaykroegen zien.”

Sanne maakt van de LGBTour echt een persoonlijke ervaring. Ze probeert daarom ook iedere keer weer af te tasten wat de persoon die meegaat leuk vindt. Geen één tour is precies hetzelfde. Voor Sanne is het iedere keer een bijzondere ervaring: “De ontmoetingen met mensen van over de hele wereld zijn heel bijzonder. Vaak vertellen ze in de eerste tien minuten al hun coming out verhaal. Hierdoor heb je gelijk een connectie, omdat je allebei weet waar het over gaat. Dat vind ik zo mooi. Het is alsof je de hele wereld rondreist en allerlei LHBT’ers ontmoet.”

De LGBTour is niet alleen voor internationale toeristen leuk, maar ook voor Nederlanders die een uitje zoeken in eigen land. Door de tour krijg je een hele andere kant van Amsterdam te zien.

LGBTours

Vrijheid en gemeenschap

Tot slot vroegen we Sanne waarom ze het zo leuk vindt om zich in te zetten voor de LHBT+ community. Sanne vertelt: “Er is veel meer mogelijk omdat je niet meer tot de norm behoort. Als ik met mijn vriendin thuis ben is er niks vanzelfsprekend. Wie er stofzuigt, afwast of het gaatje in de muur boort. Maar naast vrijheid zorgt het ook voor een gevoel van gemeenschap en zorg voor elkaar. Toen ik hetero was had ik het gevoel dat iedereen om me heen een beetje ongeïnteresseerd was en geen drang voelde om zich in te zetten voor iets belangrijks. De verandering van perspectief stimuleert op allerlei vlakken de activiste in mij. Dat gaat overigens helemaal niet alleen over LHBT+, maar over alle groepen minderheden.”

Wij vonden het ontzettend leuk om Sanne te leren kennen en meer te weten te komen over alles wat zij doet voor de LHBT+ community. Wil je meer lezen over IncInc? Neem dan eens een kijkje op de website van IncInc. Wil je samen met Sanne op LGBTour? Neem dan contact op met Sanne via haar eigen website!

Meer interviews met inspirerende vrouwen lezen? Lees ons interview met Mireille Lamper van Roze in Blauw of ons interview met de makers van ANNE+!