19 Bekende Nederlandse lesbiennes

In dit artikel hebben we een een overzicht opgenomen van bekende Nederlandse lesbiennes en biseksuele vrouwen. Stoere vrouwen die zorgen voor zichtbaarheid van LHBT’ers op televisie en via andere media. Zij dragen allemaal hun steentje bij aan de acceptatie van lesbische vrouwen in Nederland, en daar zijn we heel blij mee!

Benieuwd naar internationale celebs die op vrouwen vallen? Lees dat het artikel 51 bekende lesbische en biseksuele vrouwen.

19. Shary-An Nivillac

Soul zangeres Shary-An Nivillac was 19 jaar toen ze bekend werd van de talentenshow The Voice of Holland. De inmiddels 24-jarige lesbienne heeft drie albums op haar naam staan en scoorde hits met de liedjes Six feet Under, Mr. Know it All en Read my Book.

Op haar eerste album staat een nummer dat ze speciaal voor haar toenmalige vriendin Romana schreef. De twee gingen in 2014 uit elkaar en sindsdien heeft Shary-An flink te beest uitgehangen. Seks, drugs en partyen was lange tijd haar motto. Inmiddels heeft ze deze, naar eigen zeggen, donkere periode afgesloten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door SHARY-AN (@shary_an) op

18. Lucia Rijker

De Amsterdamse Lucia Rijker is een professionele bokser en kickbokser met de bijnaam Lady Tyson. Ze begon op haar 15e met kickboksen. In 2004 speelde ze een belangrijke rol in de film Million Dollar Baby en ze was tevens de persoonlijke bokstrainster van actrice Hilary Swank, die de hoofdrol speelde in de met Oscars bekroonde speelfilm.

Door haar professionele sportcarrière heeft Lucia niet veel tijd gehad voor relaties. Benieuwd naar dit verhaal? Bekijk dan online de documentaire Lucia Rijker en het gevecht om liefde, via de NPO.

Wist je dat: Lucia Rijker een kleine rol heeft gespeeld in The L Word? Ze was in seizoen 5 de celgenoot van Helena!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lucia Rijker (@lucia_rijker) op

17. Ellie Lust

Woordvoerder van de politie Ellie Lust is regelmatig te zien in het TV-programma Opsporing Verzocht en in nieuwsitems. Dit jaar deed ze mee aan Wie is de mol? waardoor ze een echte BN-er werd. Ellie heeft een tweelingzus die óók lesbisch is. Net zoals de lesbische tweelingzusjes Tegan & Sara. Ellie Lust en haar vrouw Boukje trouwden in 2005.

Ellie Lust heeft zich gedurende haar carrière voortdurend ingezet voor homoseksuelen. Ze is voorzitter van het initiatief Roze in Blauw en is in 2011 uitgeroepen tot lesbiCOONingin door Stichting Ondersteboven.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ellie Lust (@lustellie) op

16. Dominique van der Heyde

Dominique van der Heyde is een politiek verslaggever van de NOS. Ze geeft aan dat haar coming out als lesbienne vrijwel vanzelf ging. Haar moeder wist het al voordat ze het had verteld omdat ze vroeger graag boomhutten bouwde. Dominique van der Heyde is sinds 2005 getrouwd met Annet de Jong, die ook een journaliste is, waarmee ze samenwoont in Amsterdam. Ze brachten hun relatie zelf in de media omdat ze er geen geheim van wilden maken.

 

15. Mirella van Markus

De Nederlandse televisiepresentatrice Mirella van Markus is bekend van haar documentaires Wij willen ook een kind en Moderne families. In haar programma Wij willen ook een kind gaat Mirella op zoek naar de mogelijkheden om samen met haar vrouw Claudia een kindje te krijgen. Het biedt een kijkje in de emotionele en persoonlijke tocht van het lesbische ouderschap. Claudia en Mirella trouwden met elkaar in 2011.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mirella van Markus (@mirellavanmarkus) op

14. Maartje Paumen

Maartje Paumen is een hockeyster die onder andere voor de Nederlandse ploeg speelde op de Olympische Spelen. Maartje Paumen heeft een relatie gehad met haar teamgenoot in het nationale team: Carlien Dirkse van den Heuvel. In 2013 gingen de twee uit elkaar.

Op haar 23e kwam Maartje uit de kast, ze had toen haar eerste vriendin. Momenteel lijkt ze op zoek te zijn naar een nieuwe relatie. Man of vrouw.

Een andere bekende Nederlandse lesbische hockeyster is Kim Lammers. Die in 2011 trouwde met Sanne Dufrenne.

13. Ireen Wüst

Ireen Wüst is een Nederlandse schaatsster. Tijdens de Olympische Winterspelen in 2006 won ze op 19-jarige leeftijd goud op de 3000 meter en brons op de 1500 meten. Daarmee werd Ireen Wüst de jongste Nederlandse olympisch kampioene op de Winterspelen ooit.

In een artikel vertelde ze tussen neus en lippen door dat ze sinds kort een leuke vriendin had. Vrijwel direct had Ireen Wüst spijt van deze coming out. Haar vriendin was namelijk shorttrackster Sanne van Kerkhof, die zich ook plaatste voor de Spelen van Vancouver. Een lesbisch stel in het Olympisch dorp, de media dook er bovenop. Na dit avontuur kreeg Ireen een relatie met een man maar momenteel is ze weer vrijgezel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ireenw (@ireenw) op

12. Bianca Hagenbeek

Bianca Hagenbeek is de winnaar van het tweede seizoen Big Brother. In de reality show stak ze haar biseksualiteit al niet onder stoelen of banken. Met het geldbedrag wat ze won met Big Brother zette ze het digitale magazine LetsBeOpen! op. Niet veel later begon Bianca Hagenbeek met het organiseren van de populaire Flirtation feesten.

Flirtation is een women-only feest wat vier keer per jaar wordt georganiseerd. Vooral de beach editie is erg populair. Bianca Hagenbeek ken je wellicht ook uit de documentaire Allemaal lesbisch.

11. Bertie Steur

Boerin Bertie Steur is bekend van het TV-programma Boer zoekt Vrouw (2014-2015). Ze Zeeuwse boerin kreeg drie dames te logeren; Ciska, Katherina en Esther. Briefschrijfster Ciska vertrok vrijwillig, Katherina was favoriet onder de kijkers maar Esther bleek de ware te zijn voor Bertie.

Bertie en Esther, die pas net heeft ontdekt op vrouwen te vallen, lijken zielsgelukkig samen. Desondanks gaan de twee na korte tijd uit elkaar. Maar dat blijkt later in scène gezet te zijn omdat ze de druk van de media niet meer aankonden. Esther en Bertie wonen sinds 2016 officieel samen op de boerderij in Renesse.

[Update 2017] Bertie en Esther zijn uit elkaar. De reden van de breuk is onduidelijk.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bertie Steur (@bertiesteur) op

10. Barbara Barend

Barbara Barend is een Nederlandse sportjournaliste en presentatrice. Als kind voetbalde ze voor het Nederlandse elftal. Daarna studeerde ze in Amerika waar ze voor het eerst met journalistiek in aanraking kwam en onder andere basketballer Michael Jordan mocht interviewen.

In 2010 maakte Barbara Barend haar verloving met Alette Bastiaansen bekend. In 2011 beviel ze van hun zoon Sep en in 2013 beviel haar vrouw Alette van hun tweede kind, dochter Livia. Met het bespreken van haar persoonlijke leven, de zwangerschappen, probeert ze een steentje bij te dragen aan de emancipatie van lesbische vrouwen.

9. Claudia de Breij

Cabaretière Claudia de Breij is in 2016 getrouwd met haar grote liefde Jessica van Geel met wie ze vanaf 2013 samen is. Beide dames waren gekleed in een lange witte trouwjurk. Voor Claudia was het de tweede keer dat ze in het huwelijksbootje stapte. In 2011 scheidde ze van Conny Kraaijeveld met wie ze dertien jaar samen was.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Claudia de Breij (@claudiadebreij) op

8. Carry Slee

De Nederlandse schrijfster Carry Slee is lesbisch. Ze is bekend van kinderboeken en jeugdromans zoals Razend, Spijt! en Afblijven. De boeken maken vaak moeilijke onderwerpen zoals pesten, drugs en discriminatie inzichtelijk en bespreekbaar. Waardoor ze een groot succes werden. Een groot deel van de verhalen werd verfilmd.

Wij wachten af tot Carry Slee met een echt lesbisch boek komt!

7. Leona Philippo

Singer-songwriter en actrice Leona Philippo werd in 2012 de winnaar van The Voice of Holland. Maar daarvoor was ze ook al zeer actief. Ze heeft op het conservatorium gezeten in Rotterdam, ze speelde in de musical Aida en ze mocht een gastoptreden verzorgen tijdens het Symphonica in Rosso-concert van Lionel Richie.

Leona Philippo is regelmatig tafeldame bij De Wereld Draait Door. Ze speelt ook in diverse films. Leona Philippo heeft een zoon, Manuel, met haar ex-vrouw Katalijne. Ze waren 8,5 jaar samen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Leona Philippo (@leonaphilippo) op

6. Sara Kroos

De comédienne Sara Kroos ken je van De Lama’s en haar cabaretshows. Sara Kroos is biseksueel en stapte in 2011 in het huwelijksbootje met Daniëlle Meyer. Het stel was pas één jaar samen toen ze trouwden. Ze deden dit ‘stiekem’ in het bijzijn van enkel klein groepje vrienden en familie. Sara heeft een dochter uit een eerdere relatie.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sara Kroos (@sarakrooslelijkefotootjes) op

5. Tess Posthumus

Tess Posthumus is in 2015 uitgeroepen tot de beste vrouwelijk bartender van de wereld. Ze reist de hele wereld over en maakt de lekkerste cocktails. Sinds kort is ze te zien bij het TV programma 24kitchen aan tafel met Miljuschka (die zelf ook op vrouwen valt, maar ook op mannen).

Tijdens haar studie Media & Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam werkte Tess in de horeca waar ze leerde mixen. Daar ontstond haar liefde voor het maken van cocktails. En waarschijnlijk ook haar liefde voor het dragen van vlinderdasjes. Tess heeft een relatie met een vrouw.

4. Frédérique Spigt

Frédérique Spigt is een Rotterdamse zangeres en actrice die eind jaren 90 door brak door haar deelname aan het Songfestival. Frédérique is lesbisch. In de film Bente wil een vader speelt ze ook een lesbische vrouw.

3. Inge Diepman

Inge Diepman is een TV presentatrice, die onder andere bekend is van de programma’s Herexamen en Het Zwarte Schaap.

Inge Diepman is getrouwd met Sylia de Graaf, een voormalig nieuwslezers van de NOS (radio). De twee hebben samen een zoon, David, over wie ze een roman hebben geschreven genaamd Diep. Het boek kwam in 2007 uit. Inge en Sylia hebben samen een eigen bedrijf, Inge Diepmand BV.

2. Ryanne van Dorst a.k.a. Elle Bandita

Elle Bandita is de artiestennaam van Ryanne van Dorst, een zangeres en gitariste. Ze is een echte rocker. Van januari 2013 tot september 2014 had Ryanne een relatie met het model Christina Curry. De dochter van Adam Curry en Patricia Paay.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ryanne van Dorst (@ellebandita) op

1. Margriet van der Linden

Margriet van der Linden is een Nederlandse journaliste die in 2015 meedeed aan het TV programma Wie is de mol? Van 2008 tot 2013 was Margriet hoofdredactrice van het feministische tijdschrift Opzij.

In 2010 trouwde Margriet met documentairemaakster en vormalig-hockeyster Kitty Kooring. Ze heeft in 2015 haar autobiografische debuutroman De liefde niet uitgebracht. In dit boek vertelt ze over haar strijd met haar christelijke achtergrond en seksuele geaardheid.

Welke Nederlandse lesbische vrouwen mis jij nog in dit rijtje? Laat het weten via de comments hieronder.

Eén gedachte over “19 Bekende Nederlandse lesbiennes

 • 22 juni 2018 om 18:31
  Permalink

  Ik mis nog:

  – Astrid Nijgh (zangeres ” ik doe wat ik doe”, tekstschrijver)
  – Karin Spaink (schrijfster)
  – Mathilde Santing (zangeres) biseksueel
  – Suzanne Klemann (Lois lane)

Reacties zijn gesloten.