7 dingen die ik had willen weten voordat ik uit de kast kwam

Wil je binnenkort uit de kast komen? IntoGirl bereidt je graag voor op de 7 belangrijkste dingen die je misschien niet had verwacht mee te maken na je coming out.

1. Uit de kast komen houdt nooit op

Je hebt eindelijk de moed bij elkaar geraapt en je ouders, familie en vrienden vertelt dat je lesbisch of biseksueel bent. Nou, dat zit erop! Of niet? Uit de kasten komen houdt nooit op dames, helaas. Want iedere keer dat je nieuwe mensen leert kennen komt vroeg of laat de vraag: “heb je een vriend?” Wanneer je single bent kun je natuurlijk gewoon “nee” antwoorden op de vraag. Maar wat als je een vriendin hebt? Zeg je dan ook alleen nee, of zeg je “Nee, ik heb een vriendin.” Hoe dan ook, iedere keer dat je start met een nieuwe studie of baan of wanneer je nieuwe mensen ontmoet op een feestje, kan de vraag voorbij komen.

2. Ze denken dat je vriendin je zusje is

Mensen gaan er niet automatisch vanuit dat je vriendin je vriendin is. Tenzij je natuurlijk all over each other bent. Maar wanneer je gewoon samen op een terrasje zit zullen ze er eerder vanuit gaan dat jullie gewone vriendinnen of zelfs zusjes zijn. Je hoeft niet eens echt op elkaar te lijken… Dezelfde oog- en haarkleur is vaak al voldoende.

“Zijn jullie zusjes?” is een van de meest irritante vragen die je als lesbisch stel kunt krijgen en heeft daarom een plaatsje gekregen in ons overzicht 19 dingen die lesbiennes niet meer kunnen horen.

3. Iedereen is nieuwsgierig

Je bent net uit de kast, en iedereen heeft er een mening over. Er zijn mensen die beweren dat ze het állang wisten en er zijn anderen die erg verbaasd reageren. Maar pas op! Want dan komen de vragen. Vragen die hetero vrouwen nooit zouden krijgen. “Hoelang weet je al dat je op vrouwen valt? Hoe werkt lesbische seks? Heb je al veel gedate met vrouwen?” En ga zo maar door. Het zijn vooral mannen die zo nieuwsgierig zijn naar je nieuwe ervaringen.

4. Jullie kinderwens wordt openlijk besproken

De nieuwsgierige mensen die je eerder hebt gesproken zullen, zeker zodra je een relatie krijgt, ook vragen hoe (en of) je kinderen wilt krijgen. Zoiets vraag je heterostellen toch ook niet?! Maar ja, bij lesbiennes wordt dat gewoon gevraagd. Ze willen alles weten. Wordt het een bekende of onbekende donor? En wie van jullie twee gaat het kind dragen? Ja, bereid je voor op nieuwsgierige mensen en mensen die je schaamteloos de meest intieme vragen stellen.

5. Je moet je bewijzen als je niet aan het stereotype voldoet

Ben jij niet die typische stoere lesbo die ieder weekend op het voetbalveld staat, graag biertjes drinkt en een baggy broek met geruite blouse draagt? Geen probleem! Vinden wij. Maar anderen zouden wel eens zo kunnen reageren: “Nee, joh… jij bent niet lesbisch. Is het geen fase? Je ziet er helemaal niet lesbisch uit!”

Moet je je dan bewijzen als lesbienne? Ieder weekend naar de gaybar, je haar kort knippen en t-shirts met regenbogen dragen? Nee, natuurlijk niet. Blijf lekker jezelf. Je hoeft je helemaal niet te bewijzen. Op een dag ontmoet je de vrouw van je dromen, worden jullie smoorverliefd en schreeuw je het van de daken. Dan wordt het wel duidelijk dat je geen grapje maakte toen je uit de kast kwam.

6. Lesbiennes zijn niet altijd aardig tegen elkaar

Je zou denken dat omdat we (lesbiennes) allemaal in hetzelfde schuitje zitten we allemaal wel erg aardig voor elkaar zouden zijn. Maar vergis je niet, we blijven vrouwen. En vrouwen kunnen gemeen zijn, vooral tegen elkaar. Er zijn zoveel soorten lesbiennes. Vrouwelijke lesbiennes kunnen net zo goed de opmerking “Waarom val je op meiden die eruitzien als jongens?” maken als lompe hetero mannen. Sommige lesbiennes zijn mannelijk, andere zijn vrouwelijk. Nou en? Laten we elkaar gewoon accepteren.

7. Uit de kast komen is niet zo eng als het lijkt

Natuurlijk zijn er extreme gevallen waarin de angst voor een coming out wel realistisch zijn. Maar in de meeste gevallen maak je je druk om niets. Als je ouders en vrienden van je houden dan accepteren ze je zoals je bent en willen ze alleen maar dat je gelukkig bent. Of dat nu met een man of met een vrouw is.

Natuurlijk moeten ze misschien wel even wennen in het begin. Maar wanneer ze zien hoe opgelucht je bent en hoe gelukkig als je eenmaal dat meisje van je dromen hebt ontmoet, dan weten ze dat het beter is zo. Wacht niet langer: kom uit de kast!

Kleine disclaimer: neem dit artikel met een korreltje zout. Niet alles uit dit artikel overkomt lesbiennes die uit de kast komen natuurlijk. Laat ons in de comments weten hoe jouw coming out was.