Tijd om de afwas te doen! – Coming Out Eva

Al op mijn 13e had ik het gevoel anders te zijn dan de rest van de kinderen op school. Ik weet dat gevoel aan het feit dat ik in Zuid-Afrika was opgegroeid. Dat hield ik bijna 2 jaar vol, maar ondertussen werd ik op school gepest. De jongens noemden me allemaal een “pot” en omdat ik in Afrika ben opgegroeid wist ik niet eens wat het betekende. Zuid-Afrika heeft me ook meer een tomboy gemaakt. Ik kleed me niet echt vrouwelijk, ben erg fanatiek en mijn lievelingssport is rugby.

Ik kreeg wat vrienden en vroeg hen wat “pot” betekende. Na de uitleg heb ik er best lang over nagedacht of ik daadwerkelijk een “pot” was. Daar wilde ik toen nog niet aan toegeven.

De eerste keer verliefd

Eén van de meiden uit mijn vriendengroep werd mijn beste vriendin. Na verloop van tijd begon ik te merken dat ik haar leuker vond dan andere vriendinnen en dat ik haar wel erg aantrekkelijk vond. Op dat moment ben ik me gaan verdiepen in homoseksualiteit, ik las van alles op internet over lesbisch zijn. Ik kwam al heel snel tot de conclusie dat ik toch echt een lesbienne ben.

Thuis werd er nooit gepraat over homoseksualiteit, niet omdat mijn moeder het abnormaal vond maar gewoon omdat het niet echt een actueel nieuws onderwerp was. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik totaal geen beeld had van hoe mijn moeder er over dacht. Dat vond ik best lastig dus probeerde ik eerst uit de kast te komen tegenover mijn zusje. Die dag zal ik nooit meer vergeten, ze reageerde niet echt goed. Nu kan ik er om lachen, haar gezichtsuitdrukking op dat moment was zo vol verbijstering. Ik had er misschien over na moeten denken dat ik haar nogal zou overvallen met het nieuws en dat ze zich daar niet echt een houding mee wist te geven.

Broeikas

Ik besloot het nog maar even voor me te houden. Dit werd met de dag moeilijker. Ik werd gek van mezelf en mijn gevoelens jegens mijn beste vriendin. Langzaam maar zeker begon ik me steeds depressiever te voelen. Buiten dat het leven in de kast voor mij erg deprimerend was werd het ook wel erg ongemakkelijk om steeds heel erg ontwijkend te doen als mijn moeder aandrong op dat ik condooms mee moest nemen op vakantie.

Met mijn pakje condooms in mijn koffer ging ik op vakantie. Eenmaal in Zuid-Afrika besloot ik toch nog eens te kijken of ik nou echt meer voelde voor vrouwen of dat ik misschien toch hetero was. Je kan al raden wat de uitkomst was. Ik besloot om het met een kennis in Zuid-Afrika te bespreken, ze was altijd een goede vriendin van mijn moeder geweest. Ze reageerde heel goed en vroeg waarom ik dat dacht. Zonder enige aarzeling vertelde ik haar alles, dat voelde erg fijn. Er viel een last van mijn schouders. Ook stelde ze mij gerust, want mijn moeder zou daar totaal geen probleem mee hebben.

Uit de kast

Terug in Nederland, het was tijd om de afwas te doen. Daar stond ik dan naast mijn moeder met mijn theedoek. Alle moed zonk me in de schoenen maar ik moest het wel gaan vertellen anders gebeurde het nooit. Na wat opbeurende woorden tegen mezelf te hebben gezegd kreeg ik het er eindelijk uit, weliswaar met een trillende stem maar het hoge woord was eruit.

Ik: “mam ik moet je iets vertellen.”
Mam: “okay.”
Ik: “ik val niet op mannen, ik ben lesbisch.”
Mam: “dat verbaasd me niet en dat maakt toch niks uit”

Wat een opluchting was dat. Eindelijk uit de kast. Achteraf heb ik me nog wel eens afgevraagd waar ik me toch zo druk om maakte.

Eva

 

 

Eva is laborant en werkt full time als histologisch analist op de afdeling pathologie. Naast haar werk houdt ze van muziek en alles wat daarmee te maken heeft. Daarnaast houdt ze van fotografie, gamen en lezen en is ze graag in de natuur.