Uit de kast komen: hoe pak je dat aan?

Uit de kast komen, vroeg of laat komt het moment daar. Je bent tot over je oren verliefd op een meisje en je kan (en wil) het niet langer verbergen. Of je hebt zelfs al een relatie, en het wordt wel eens tijd dat je haar voorstelt aan je ouders, vrienden en familie. Maar hoe pak je dat aan, uit de kast komen? En wat zeg je dan? “Mam, ik val op mannen én op vrouwen!” Of “Ik denk dat ik lesbisch ben.”

Ben je er al klaar voor?

Luister naar je gevoel. Het kan best verwarrend zijn als je er ineens achterkomt dat je meisjes (ook) leuk vindt. Wat betekent dat? En welk ‘labeltje’ hoort daarbij? Of wil je helemaal niet in één hokje worden geplaatst? Lesbisch, bi, queer… sommige mensen vinden dit soort labels fijn, anderen moeten er niets van hebben. Hoe dan ook: jij bent wie je bent.

Weet je niet goed wat je gevoel betekent? Ook als je nog twijfels hebt is het goed om met iemand te praten. Dat lucht namelijk heel erg op! En het betekent helemaal niet dat je direct een stempel krijgt.

Kies iemand die je vertrouwt en vertel hem of haar wat je voelt. Dit kan een familielid of vriend zijn, maar ook iemand op school. Zoek een plaats waar je rustig en ongestoord kunt praten. Neem de tijd. Als je het lastig vindt om erover te praten, schrijf je verhaal dan in een brief.

Zelfacceptatie

Het allerbelangrijkste is dat jij jezelf accepteert zoals je bent. Ben je een vrouw en val je op vrouwen? So what?! Je mag trots zijn op wie je bent. Toch zijn er een hoop mensen die moeite hebben met zelfacceptatie, onder andere vanwege de heteronormatieve samenleving waarin we leven.

In het begin voel je je vast geweldig, want je zit op een roze wolk. Je bent verliefd. Maar dan raak je in de war, want je bent niet verliefd op een man maar op een vrouw. “Ben ik lesbisch?”

Het proces

Tussen dat eerst moment en het moment dat je jezelf hebt geaccepteerd zoals je bent zit een heel proces. Want hoe doe je dat, jezelf accepteren? Voor sommige mensen is het gemakkelijker dan voor anderen. Het proces bestaat meestal uit de volgende stappen:

  • Verwarring (“Ik voel me ‘anders’.”)
  • Zelfbenoeming (“Ik ben lesbisch.”)
  • Coming out

Na je coming out weet jij wie je bent, kun je (als het goed is) jezelf zijn bij je ouders, familie en vrienden en heb je een manier gevonden om om te gaan met je seksualiteit.

Uit de kast komen tegenover je ouders

Jij loopt er al weken mee rond; dit weekend kom je uit de kast tegenover je ouders. Of je gaat ze vertellen dat je gevoelens hebt voor vrouwen, maar nog niet zeker weet wat dat betekent. Hoe dan ook spannend. Voor de meeste ouders is het even wennen om te horen dat hun kind lesbisch of biseksueel is, omdat hun beeld van de toekomst waarschijnlijk iets moet worden bijgesteld. Geef ze daarom de tijd om aan het idee te wennen.

Bedenk van te voren goed wat je wilt vertellen. En houd ook rekening met de reacties die je kunt krijgen. Ook hier geldt dat het goed kan werken om je verhaal eerst op papier te zetten. Kies een rustige plaats en een goed moment voor je coming out.

Negatieve reacties?

Zeggen je ouders vaak negatieve dingen over homoseksualiteit? Dan is het wellicht goed om je gevoelens eerst eens met iemand anders te delen, iemand die zich niet afkeurend uitlaat over homo’s en lesbiennes. Samen kunnen jullie dan nadenken over een manier om het je ouders te vertellen.

Zorg dat er mensen zijn die je kunnen steunen als het niet helemaal volgens plan verloopt. Een goede vriendin of vriend kan je hierbij helpen, of klaar staan om je op te vangen als je er even tussenuit wil.

Coming out op andere plaatsen

Uit de kast komen doe je niet alleen bij je vrienden en familie, maar vaak ook op school en op je werk. En iedere keer wanneer je nieuwe mensen leert kennen komt vroeg of laat het onderwerp relaties ter sprake. “En, heb jij een vriendje?” Je hoeft dan natuurlijk niet meteen te zeggen dat je niet op mannen valt, maar je kunt ze wel vertellen over je leuke vriendin. 😉

Benieuwd naar verhalen van anderen? Lees dan eens:
It Got Better – coming out stories van bekende lesbiennes,
9 Coming out verhalen van bekende YouTubers en
Onze 5 favoriete lesbische coming out stories.