Voor het eerst verliefd & mijn coming out – Column

Al ruim twee jaar gaat (met veel plezier) bijna al mijn vrije tijd naar IntoGirls, maar toch heb ik nog niet veel persoonlijks op de website gedeeld. Zo nu en dan voel ik de behoefte om mijn mening ergens over te delen, maar verder deel ik eigenlijk vrij weinig over mijn privéleven. Toch vind ik het nu tijd om mijn coming out verhaal met jullie te delen! In het bijzonder om ook te laten zien dat een coming out niet per se moeilijk of vervelend hoeft te zijn.

De reden dat ik zo lang gewacht heb met het delen van mijn verhaal is omdat ik wil dat IntoGirls een platform is waar niet alleen ik aan het woord kom, maar juist ook anderen. Om zo een diversiteit aan verhalen te kunnen delen. Een podium te zijn voor rolmodellen uit onze community. Dat is precies waarom we ervoor gekozen hebben een online magazine te starten en niet een persoonlijke blog of YouTube kanaal. Maar dat betekent niet dat ik niet ook mijn verhaal kan delen!

Eindelijk was ik ook een keer verliefd

Voor mijn generatie kwam ik er best laat achter dat ik op vrouwen val. Ik denk dat ik 18 was toen ik de mogelijkheid begon te overwegen. Maar pas toen ik mijn huidige vriendin leerde kennen wist ik het zeker: ik ben lesbisch. Daar ging geen jarenlange innerlijke strijd aan vooraf. Ik vond het ook geen moeilijke of vervelende ontdekking. Eigenlijk was ik vooral heel blij dat ik nou eindelijk ook een keer verliefd was. Het was alsof er een heleboel puzzelstukjes op hun plaats vielen.

De jaren daarvoor heb ik me suf gedate, met allerlei heren (en een paar dames), maar op de een of andere manier sprong de vonk nooit over. Het duurde ook heel lang voordat ik zelf doorhad waarom dat niet zo was. Nu achteraf zie ik wel dat ik me altijd aangetrokken heb gevoeld tot vrouwen. Toen ik jong was had ik niet door dat die gevoelens eigenlijk wel meer dan alleen vriendschap waren.

Alleen maar hetero’s om me heen

Ik heb allerlei ideeën over waarom het zo lang duurde voordat ik erachter kwam dat ik gay ben. Als eerste kende ik (tot mijn zeventiende) helemaal geen lesbiennes. Niet in mijn persoonlijke omgeving, maar ook niet in de media. Daarnaast heb ik altijd op christelijke scholen gezeten. Niet omdat mijn ouders gelovig waren, maar omdat dat gewoon de scholen in de buurt waren. Hier werd natuurlijk met geen woord gerept over homoseksualiteit. Ik kan me ook niet één meisje bedenken dat uit de kast was toen ik op de middelbare school zat. Mijn omgeving was heel erg hetero en alle meiden zagen er zo ongeveer hetzelfde uit. Meisjesachtig met veel make up en alles wat daarbij komt kijken. En ik deed daar vrolijk aan mee, want als er iets is wat je niet wil op de middelbare school dan is het anders zijn.

In mijn hoofd had ik ook heel erg een stereotype beeld van lesbiennes zitten. Kort haar, ‘mannelijk’ gekleed, sportief. Ik herkende mezelf daar totaal niet in. Ik ben creatief en muzikaal, maar in voetbal zal ik nooit goed worden. Daardoor kwam het ook niet in me op dat ik ook een lesbienne zou kunnen zijn. Pas toen ik meer in aanraking kwam met andere homo’s en lesbiennes, toen ik een bijbaantje in de Efteling had, schoot de gedachte “misschien vind ik meisjes wel leuk” wel eens door mijn hoofd.

Na de eerste date was ik in no-time uit de kast

Daarnaast was er na de middelbare school ineens meer ruimte om mezelf te zijn. Die combinatie zorgde er uiteindelijk voor dat ik het internet op ging, op zoek naar een leuke date. Na een hoop chatten en mailen, nieuwe vriendschappen, maar ook een catfish ervaring sprong er ineens een mailtje van Martine mijn inbox binnen. Na ongeveer een maand mailen en Whatsappen besloten we elkaar te ontmoeten, ergens in een cafeetje in de stad.

De uren vlogen voorbij, nog nooit eerder had ik een date gehad waar ik me zo snel op mijn gemak voelde. Vanaf toen ging het snel (je bent lesbisch of niet toch ;)) en het duurde niet lang voordat ik tot over mijn oren verliefd was. Ik belandde in een soort rollercoaster, kwam binnen no-time uit de kast en inmiddels zijn we al ruim 5 jaar samen.

Mijn ouders reageerden goed, maar waren wel enigszins bezorgd. Bang dat ik moeilijke dingen zou meemaken, zoals vervelende reacties, omdat niet iedereen homoseksualiteit accepteert. Verder vonden ze het vooral vervelend dat ik ineens zo veel van huis was. Ik had nog net geen U-Haul meegenomen naar de tweede date zeg maar…

Mijn wereld stond op zijn kop

Ikzelf was aan de ene kant dolgelukkig, maar aan de andere kant had ik het soms wel moeilijk. Niet omdat ik erachter was gekomen dat ik lesbisch ben, maar omdat ik voor het eerst verliefd zijn best heftig vond. Opeens kreeg ik te maken met allerlei gevoelens die ik nog nooit eerder had gehad. Jaloezie en angst om de ander kwijt te raken. Ik had de controle niet meer volledig in handen en dat vond ik moeilijk. Ik moest leren vertrouwen. Tegelijkertijd stond mijn wereld toch ook wel enigszins op zijn kop omdat ik moest leren omgaan met niet hetero zijn. Niet omdat ik dat zelf moeilijk vond, maar wel omdat anderen daar allerlei ideeën over hebben. Daarnaast hadden mijn (hetero) vriendinnen niet altijd evenveel begrip voor mijn situatie. Waarschijnlijk omdat ze zich er niet bewust van waren, en dit zorgde er voor dat ik me soms best eenzaam voelde.

Inmiddels heb ik al die onzekerheden al weer jaren achter me gelaten en ben ik nog steeds heel gelukkig met mijn vriendin. Uit de kast komen op zich vond ik niet moeilijk, maar ik miste wel iemand met wie ik die ervaring kon delen. Of een verhaal waar ik me in kon herkennen. Precies om die reden zijn we ook met IntoGirls begonnen. Om te zorgen dat queer verhalen (in de vorm van films, series, boeken maar ook ervaringen) makkelijker te vinden zijn. Eigenlijk gek dat ik niet eerder mijn eigen verhaal heb gedeeld… Ik hoop dat jullie er wat aan hebben (mijn verhaal, maar ook aan IntoGirls natuurlijk)!

MeganDeze column werd geschreven door Megan. In het dagelijks leven is zij boeknerd, kattenlover en foodie in hart en nieren. Op de universiteit doet ze onderzoek naar de representatie van LHBT’ers in de media. Wil je een kijkje in Megan’s leven? Volg haar dan op Instagram!

Eén gedachte over “Voor het eerst verliefd & mijn coming out – Column

  • 20 juni 2018 om 20:32
    Permalink

    Hallo Megan,
    wat een mooi, ontroerend verhaal! Ik ben supertrots op jou als lieve schoondochter.

Reacties zijn gesloten.