Groot woordenboek van de lesbische taal

Niet Van Dale maar IntoGirls geeft je antwoord op al je vragen in het groot woordenboek van de lesbische taal. Of je nu een beginnende lesbo bent ook een doorgewinterde uber pot… Het blijft lastig bij te houden hoe we elkaar allemaal noemen en welke termen er worden gebruikt. Daarom nemen we van A tot Z door het lesbische woordenboek met je door! Komt-ie.

Biseksueel

Biseksuele vrouwen vallen op zowel mannen als vrouwen. De emancipatie en acceptatie van biseksualiteit ligt ver achter op die van lesbiennes en homo’s. Maar gelukkig wordt er steeds meer aandacht aan besteed.

Bi-sgierig

De term bi-sgierig wordt gebruikt voor vrouwen die nieuwsgierig zijn naar andere vrouwen maar zich (nog) niet biseksueel of lesbisch noemen.

Butch

De term butch wordt gebruikt voor mannelijke lesbiennes. Een butch heeft meestal kort haar, draagt het liefst een t-shirt en staat bekend om haar ‘gentleman’ manieren.

Coming out

Er openlijk voor uitkomen dat je (ook) op mensen van hetzelfde geslacht valt. Zie ook uit de kast komen.

Drag king

Een drag king is een vrouw die zich graag verkleed als man. De verkleedpartij gaat meestal vooraf aan een optreden, zoals bij Ivan in The L Word.

Dyke

Een ander woord voor lesbienne is dyke. Door sommige hetero’s wordt dit woord op een denigrerende manier gebruikt.

Femme

Een vrouwelijke lesbienne wordt ook wel een femme genoemd.

Gay Pride

Een jaarlijks terugkerend evenement in verschillende landen over de hele wereld. In Nederland wordt Gay Pride groots gevierd in Amsterdam en daarnaast zijn er kleine Pride evenementen in onder andere Rotterdam.

Gay Straight Alliance (GSA)

Een groep hetero- en homo scholieren die op hun middelbare school homoseksualiteit bespreekbaar maken.

Gaydar

De intuïtie die je gebruikt om te bepalen of iemand voor jouw team speelt of niet noemen we de gaydar. Een samentrekking tussen gay en radar.

Gold star

Een gold star lesbienne is een vrouw die nooit seks met een man heeft gehad.

Hasbian

Het woord hasbian is een samentrekking van de woorden ‘has’ en ‘lesbian’. Met hasbian wordt een lesbienne die niet meer lesbische is bedoeld.

Hojo

Hojo is een afkorting voor homo jongeren.

Holebi

De afkorting holebi staat voor: homo’s, lesbiennes en biseksuelen.

Homofoob

Een homofoob is iemand die bang is voor homo’s en lesbiennes. De uitingen van homofobie zijn vaak: agressief gedrag en verbaal geweld.

Homohuwelijk

Homohuwelijk is de benaming voor een huwelijk tussen twee mannen of tussen twee vrouwen.

Lesbienne

Van Dale geeft als definitie: een lesbienne is een vrouwelijke homoseksueel.

Lesbisch

Wanneer je lesbisch bent voel je je aangetrokken tot andere vrouwen. Je voelt je niet aangetrokken tot mannen.

Lesbo

Het woord lesbo (spreektaal) is een ander woord voor lesbienne.

LHBT

De afkorting LHBT staat voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders. In het Engels is deze afkorting LGBT en staat de G voor gay. Soms wordt deze afkorting uitgebreid met meer letters, namelijk: LGBTQIA. De Q staat voor queer, de I voor intersekse en de A voor aseksuelen.

Lipstick lesbienne

Een Lipstick lesbienne is een zeer vrouwelijk lesbische vrouw die veel aandacht aan haar uiterlijk besteed. Ze draagt bijvoorbeeld graag hakken, jurkjes en make-up.

Outing

Wanneer iemand anders tegen anderen vertelt dat jij op vrouwen valt. Dit gebeurt in het geval van een ‘outing’ zonder jouw toestemming.

Pot

Een ander woord voor lesbienne is pot. De naam pot wordt vaak op een negatieve manier gebruikt en komt van het woord lollepot. Een lollepot is ook een andere naam voor een lesbische vrouw.

Scharen

Scharen of scissoring is een lesbische seksuele handeling waarbij beide dames hun benen spreiden en met hun punani’s tegen elkaar aan schuren. Ook wel: wat mannen denken dat wij lesbiennes altijd doen. Scharen wordt ook wel tribadisme genoemd.

Soft butch

Een lesbienne die overkomt als een butch maar een zacht innerlijk heeft.

Tomboy 

Een tomboy is een vrouw die zich graag kleed in jongensachtige kleren. Vaak heeft zij mannelijke interesses zoals sport en andere lichamelijke activiteiten.

Tribadisme

Een ander woord voor scharen of scissoring is tribadisme. In Latijns-Amerika wordt dit ook wel ‘tortilla’s maken’ genoemd.

Uit de kast komen

Uit de kast komen wil zeggen dat je anderen vertelt dat je lesbisch of biseksueel bent. Dit wordt ook wel een coming out (of the closet) genoemd. Deze term komt van de coming out feestjes die vroeger werden gegeven wanneer een vrouw de huwbare leeftijd had bereikt. Sinds de jaren 50 wordt ‘coming out’ los en samen met ‘of the closet’ gebruikt voor het uitkomen van je seksualiteit. De term ‘closet’ is overgenomen uit de uitdrukking ‘skeleton in the closet’.  Op 11 oktober vieren we wereldwijd Coming-Outdag.