Hoe weet je wat je seksuele voorkeur is?

Twijfel je over je seksuele voorkeur? Of wil je jezelf niet in het hokje lesbisch, biseksueel of hetero plaatsen? Dat is helemaal niet vreemd. En het is ook niet vreemd als je (nog) even niet weet of je op mannen of vrouwen valt. Haast je niet. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Praat erover met andere jongeren. Door je ervaringen en meningen te delen wordt het vaak gemakkelijk om na te denken over wat je zelf voelt.

Voor het eerst verliefd

Je komt vaak achter je seksuele voorkeur wanneer je voor het eerst verliefd wordt. De een wordt verliefd op een jongen en de ander op een meisje. Of op allebei natuurlijk. Val je op vrouw op andere vrouwen? Dan ben je nog niet per se lesbisch. Sommige mensen houden niet van hokjes en zeggen gewoon: “Ik val op vrouwen”. Want zo simpel is het natuurlijk. Ongeacht of je ook op mannen en valt en of je jezelf ziet als vrouw of als man (je genderidentiteit).

Niet in een hokje te plaatsen

Als je zelf nog niet duidelijk voelt of je enkel op mannen of op vrouwen valt, of wanneer je geen zin hebt om jezelf in een hokje te plaatsen dan is dat natuurlijk helemaal niet erg. De hokjes of labels lesbisch, biseksueel, panseksueel of hetero hoef je niet te gebruiken. Het maakt het alleen gemakkelijker voor anderen om te weten waar ze aan toe zijn. En jou kan het een gevoel geven ergens bij te horen. Bijvoorbeeld bij de lesbiennes of de biseksuele vrouwen.

Het kan ook gebeuren dat je seksuele voorkeur na een tijdje verandert. Zo kun je als tiener meerdere vriendjes gehad hebben en er wanneer je eind twintig bent achterkomen dat je eigenlijk (ook of alleen nog maar) op vrouwen valt.

Zichtbaarheid en acceptatie LHBT’ers

Wij van IntoGirls vinden dat je trots mag zijn op de liefde die je voelt voor je partner, of dat nou een man of een vrouw is. En dat je jullie liefde zeker niet onder stoelen of banken moet schuiven. Want als wij met z’n allen open zijn over onze seksuele voorkeur dan is dat alleen maar beter voor de zichtbaarheid en acceptatie van LHBT’ers in Nederland!

Wat vinden jullie, vinden jullie de hokjes fijn of juist niet fijn? Geef je mening via de comments hieronder.