Lesbisch, biseksueel, panseksueel; verschillende seksuele voorkeuren

Lesbisch, biseksueel, panseksueel, queer, aseksueel… De verschillende seksuele voorkeuren vliegen je tegenwoordig om de oren. We hebben hier eerder nog niet zo veel aandacht aan besteed op IntoGirls, maar vonden het nu toch echt tijd om hier een artikel aan te wijden. Lees verder om te ontdekken welke verschillende seksuele voorkeuren er allemaal zijn.

Op wie richt IntoGirls zich?

Als eerste is het belangrijk om te vertellen op wie we ons richten met IntoGirls. Je kunt het eigenlijk al uit de naam halen: we richten ons op vrouwen die op vrouwen vallen. Maar in sommige gevallen is dat misschien een beetje te kort door de bocht. Niet iedereen die bij de geboorte als vrouw is gecategoriseerd noemt zichzelf vrouw, zoals bijvoorbeeld mensen die zich identificeren als genderqueer of non-binary. Natuurlijk is IntoGirls ook op hen gericht, alleen dit is vaak lastig te omvatten in de luchtige artikelen die we hier plaatsen. Daarom spreken we vaak over lesbische en biseksuele vrouwen, maar we willen hierbij niemand buitensluiten.

Daarnaast is er nog een reden dat we vaak het woord lesbisch gebruiken en waarom we IntoGirls een online magazine voor lesbische en biseksuele vrouwen noemen. We willen namelijk graag door jullie gevonden worden! En de meest gangbare term voor iemand die geen man is die zich aangetrokken voelt tot vrouwen is dan lesbisch. De meeste mensen zullen deze term daarom gebruiken als ze bijvoorbeeld in Google op zoek gaan naar informatie. Dit is de belangrijkste reden waarom wij de term lesbisch zo vaak gebruiken, hiermee willen wij personen die zich identificeren als bijvoorbeeld panseksueel niet buitensluiten.

Genderidentiteit versus seksuele geaardheid

Genderidentiteit en seksuele geaardheid zijn twee verschillende dingen die regelmatig door elkaar worden gehaald. Voordat we het over seksuele geaardheid gaan hebben willen we daarom eerst het verschil tussen deze twee uitleggen. Genderidentiteit gaat over geslacht en hoe jij je voelt, seksuele geaardheid gaat over tot wie je je (seksueel en romantisch) voelt aangetrokken. Iemand die zich hetzelfde voelt als het geslacht waarmee hij/zij geboren is wordt ook wel cis-gender genoemt. Iemand die zich anders voelt dan het geslacht waar hij/zij mee geboren is wordt transgender genoemd. Maar er zijn ook mensen die zich man noch vrouw voelen of een beetje van allebei, zij gebruiken vaak de termen non binair, genderqueer of genderfluïd.

Op IntoGirls schrijven we vooral over seksuele geaardheid. We richten ons op (trans- of cis-)vrouwen (maar ook personen die zich als genderqueer identificeren) die op vrouwen/vrouwelijkheid vallen. Het maakt niet uit welke genderidentiteit je hebt, als je maar into girls bent! Wil je meer informatie over genderidentiteit, bekijk dan eens de filmpjes van Ash Hardell.

 

De verschillende seksuele geaardheden

Hieronder vind je de verschillende seksuele geaardheden met daarbij een korte beschrijving.

Lesbisch

Iemand die lesbisch is voelt zich seksueel aangetrokken tot vrouwen. Dit betekent niet dat ook mannen lesbisch zijn overigens. Met lesbiennes bedoelen we personen die zich identificeren als vrouw die zich aangetrokken voelen tot vrouwen.

Biseksueel

Wanneer je biseksueel bent voel je je aangetrokken tot zowel personen die zich identificeren als man als personen die zich identificeren als vrouw. Lees verder bij panseksueel als je meer te weten wil komen over de verschillen tussen biseksualiteit en panseksualiteit.

Biseksueel

Aseksueel (en aromantisch)

Aseksueel betekent dat je je niet seksueel en/of romantisch tot anderen voelt aangetrokken. Er zijn verschillende types van aseksualiteit. Sommige aseksuelen voelen zich wel romantisch aangetrokken tot anderen, maar niet seksueel en andersom. Maar het kan ook zo zijn dat je je zowel niet romantisch als niet seksueel tot iemand voelt aangetrokken.

Demiseksueel

Demiseksueel wordt vaak als een onderdeel van aseksualiteit gezien. Het betekent dat je je pas seksueel aangetrokken voelt tot iemand wanneer er een sterke emotionele connectie is.

Panseksueel (omniseksueel)

Nee, panseksueel betekent niet dat je op keukengerei valt… Wanneer je panseksueel bent val je op mensen ongeacht hun geslacht. Het verschil tussen biseksualiteit en panseksualiteit wordt vaak omschreven als: biseksuelen vallen op mannen en vrouwen (die hetzelfde gender hebben als bij hun geboorte) en panseksuelen vallen op mannen en vrouwen maar ook op mensen die transgender en/of genderqueer zijn.

Panseksueel is een vrij nieuwe seksuele voorkeur, terwijl biseksualiteit al veel langer bestaat. ‘Vroeger’ was biseksualiteit eigenlijk hetzelfde als panseksualiteit. Niet alle biseksuelen identificeren zich met deze nieuwe seksuele voorkeur. Het wil dus niet zeggen dat wanneer je jezelf als biseksueel identificeert je je niet aangetrokken kunt voelen tot mensen die zichzelf als queer of trans identificeren. Zo kun je je ook nog steeds als lesbienne identificeren wanneer je op een transgender vrouw valt. Het is maar net bij welke categorie jij je het fijnste voelt.

Panseksueel

Polyseksueel

Iemand die polyseksueel is voelt zich aangetrokken tot personen die zich identificeren als genderqueer, genderfluïd of non binair. Polyseksualiteit wordt vaak verward met polyamorie. Polyamorie betekent dat je je tot meerdere personen tegelijkertijd aangetrokken voelt.

Sapioseksueel

Sapioseksueel betekent dat je je (in eerste instantie) aangetrokken voelt tot intelligentie en niet tot uiterlijk.

Queer

De term queer zag je ook al bij genderidentiteit voorkomen, maar deze term wordt soms ook voor seksualiteit gebruikt. In het geval van seksualiteit betekent het eigenlijk dat je je niet in een (seksueel) hokje wil plaatsen. Je identificeert je niet met de termen hetero, lesbisch, biseksueel en/of panseksueel en gebruikt daarom de term queer. Wat het dan precies betekent kan alleen de persoon zelf invullen.

Waarom al die hokjes?

Nu vraag je je misschien af waarom er in hemelsnaam zoveel hokjes zijn. Is liefde niet gewoon liefde en is daar helemaal geen hokje voor nodig? En waarom zou je je zo druk maken om je genderidentiteit. Probeer niet overal een labeltje op te plakken is iets wat je vaak hoort. Maar juist wanneer je een verwarrende periode meemaakt rond je seksualiteit of genderidentiteit is het fijn om er achter te komen dat er een hokje is waarin jij past. En dat er ook anderen zijn die bij dit hokje horen. Hokjes maken het makkelijker om gelijkgestemden te vinden. In andere woorden: je bent niet alleen.

Is er een seksuele geaardheid die we gemist hebben? Of wil je iets toevoegen aan een van onze beschrijvingen? Laat het ons weten in de comments!