Lesbisch en zwanger worden: wat kost dat?

Willen jij en je vrouw of vriendin graag samen een kind en ben je benieuwd hoeveel dat nou kost, zo’n lesbische zwangerschap? Lees dan gauw verder. Ben je er nog niet uit hoe jullie dat gezinnetje willen starten, bijvoorbeeld met een spermadonor of door een kindje te adopteren? Lees dan eerst ons artikel over lesbisch ouderschap of lesbisch en een kinderwens, zo begin je!

Hoeveel kost gebruik maken van een zaaddonor?

Je kunt kiezen voor een bekende of onbekende (maar niet anonieme) zaaddonor. Vraag je een goede vriend of kennis om hulp dan kost het zaad je waarschijnlijk niets. Als je voor een onbekende donor kiest moet je voor het sperma betalen. Maar zelfs als je kiest voor een bekende donor moet je rekening houden met kosten.

Zaaddonor

Benieuwd hoeveel het sperma van een onbekende donor kost? Dat verschilt heel erg. Een rietje sperma kun je aanschaffen vanaf zo’n €200,-. Één rietje is genoeg sperma voor één inseminatie, gemiddeld zijn er zo’n 3 tot 8 inseminaties (afhankelijk van de methode) nodig om zwanger te raken. Naast de kosten van het sperma zelf, ‘reserveer’ je een kind van de gekozen donor. Dat klinkt gek, maar een zaaddonor mag 20 kinderen krijgen, en daarna mag zijn sperma niet meer worden gebruikt. Voor het reserveren betaal je €350,-. Transportkosten komen ook nog bovenop de kosten van sperma, het zaad moet op ijs vervoerd worden. Hoeveel dit kost hangt ervan af of je een Nederlandse of buitenlandse spermabank gebruikt.

Kosten zaadcellen invriezen

De kosten voor het invriezen van de zaadcellen worden in sommige gevallen door de zorgverzekeraar vergoed. Je betaalt een eenmalig bedrag voor de intake en vervolgens een bedrag per jaar voor de bewaring. De eenmalige kosten voor het bewerken en invriezen van sperma zijn landelijk door de Nederlandse Zorgautoriteit bepaald en bedragen € 70,85 plus € 44,22 per onderzochte portie. Daarnaast worden er kosten gerekend voor het in bewaring houden van het sperma. De opslagkosten verschillen per kliniek of ziekenhuis. Dit kan variëren van zo’n €50,- tot €200,- per 12 maanden.

Vruchtbaarheidsklinieken in Nederland

In ons land zijn verschillende vruchtbaarheidsklinieken te vinden. Hieronder vind je een overzicht van alle Nederlandse klinieken. Op deze locaties worden vruchtbaarheidsbehandelingen uitgevoerd.

 • Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
 • Academisch Ziekenhuis, Maastricht
 • Isala Klinieken, Zwolle
 • Medisch Centrum Kinderwens, Leiderdorp
 • Nij Barrahus, Wolvega
 • Rijnstate, Arnhem
 • St. Fertiliteitsbevordering Barrehŭs, Leeuwarden
 • Stichting Geertgen, De Mortel (Gemert)
 • Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht
 • Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen
 • IVF-kliniek Radboud UMC, Nijmegen
 • Centrum voortplantingsgeneeskunde Brabant, Tilburg
 • IVF-Voorburg, Voorburg
 • IVF-Centrum Chatharina ziekenhuis, Eindhoven
 • Voortplantingsgeneeskunde Erasmus MC, Rotterdam
 • Voortplantingscentrum Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden

De inseminatie

Het inbrengen van de zaadcellen kun je zelf thuis doen, dan zitten er natuurlijk geen kosten aan verbonden. Dit wordt zelfinseminatie genoemd. Maar wanneer je kiest voor kunstmatige inseminatie (KID), intra uteriene inseminatie (IUI) of in vitro fertilisatie (IVF) brengt dit wel kosten met zich mee.

Kosten KID behandeling

De kosten van de KID behandeling zijn vaak inbegrepen bij het bedrag wat je betaalt voor het zaad. De KID behandeling is poliklinisch en zal niet meer dan 30 minuten van je tijd vragen. Dit is inclusief uitleg. De wachttijd voor Nederlands sperma en de behandeling bedraagt in Nederland zo’n 18 tot 24 maanden.

Kosten IUI behandeling

Om de slagingskans van een behandeling te verhogen, kun je kiezen voor een IUI behandeling. Dan wordt het sperma direct in de baarmoeder gespoten, waar het bij een KID behandeling ingespoten wordt zonder een katheter in de baarmoeder in te brengen.
De kosten van een IUI behandeling zijn ongeveer € 750, dit is exclusief medicijnen die de vruchtbaarheid kunnen vergroten. Hierbij moet je denken aan hormonen die gebruikt worden om een ovulatie op te wekken, of om een eiblaasje te laten groeien. Voor de medicijnen moet je nog zo’n € 1.800 rekenen. Een groot gedeelte of de gehele behandeling wordt bij veel klinieken volledig door de verzekering vergoed. Je betaalt dan ‘alleen’ voor het sperma.

Kosten IVF behandeling

Blijken de KID en IUI behandelingen niet te werken? Dan krijg je de eerste 3 IVF behandelingen vergoed door je zorgverzekeraar, mits je jonger bent dan 43 jaar. Één IVF behandeling kost ongeveer € 2.050. Hoeveel dit precies wordt hangt ook af van de medicatie die je moet gebruiken voor, tijdens en na de behandeling.

Europese wetgeving

Door nieuwe Europese wetgeving is bij Nederlandse spermabanken de wachttijd nogal opgelopen. Het is namelijk niet langer mogelijk om anoniem zaad te doneren. Een kind heeft nu wettelijk recht op één ontmoeting met de vader als het 18 jaar oud is. Ook krijgt een kind basisinformatie over de donor als het kind 12 is. Hierdoor is de wachttijd voor Nederlands zaad nu zo’n 18 tot 24 maanden. Door het gebrek aan sperma heb je bij het gebruiken van een Nederlandse spermabank minder inspraak op de kenmerken van de spermadonor. Er wordt wel geprobeerd om rekening te houden met de voorkeuren van de wensouders of de uiterlijke kenmerken van de wensouders. Veel stellen kiezen om deze reden voor een buitenlandse bank. In heel Europa gelden dezelfde rechten voor het kind. Voordeel aan buitenlandse spermabanken zijn dat je wel direct sperma kan bestellen, en dat je zelf de kenmerken van een donor kan bepalen, omdat je vrije keuze hebt uit wat de bank te bieden heeft.

Alles juridisch goed regelen bij een notaris

Zijn jullie niet getrouwd en is je partner inmiddels zwanger? Dan is het goed alles juridisch netjes te regelen bij een notaris zodat de tweede moeder (ook wel meemoeder genoemd) dezelfde rechten krijgt als de biologische moeder. Je kunt als meemoeder juridisch ouder worden door middel van erkenning van het kind. De prijzen van een notaris verschillen enorm, maar reken maar op minstens € 500.

Het is het allemaal waard!

Al met al moet je er als lesbisch stel dus wel rekening mee houden dat het starten van een gezinnetje jullie wat geld gaat kosten. En tijd. Maar wanneer je voor het eerst je kindje in je armen houdt zal het het allemaal waard zijn! Heb je vragen of wil jij jouw verhaal delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Eén gedachte over “Lesbisch en zwanger worden: wat kost dat?

 • 2 maart 2018 om 15:28
  Permalink

  Hallo!

  Mijn vrouw en ik zijn op zoek naar andere lesbische stellen die in het proces zitten, en zo kwam ik bij dit artikel terecht.

  Wat fijn dat er aandacht aan dit thema wordt gegeven!

  Ik wil er even op wijzen dat in Nederland een anonieme donor wettelijk niet meer mag. In een notendop oze bevindingen: Een bekende donor met basisprofiel via de bekende donorbank kost minimaal 215 euro (tot 1000 euro voor een uitgebreid profiel) per poging, en het schijnt dat men gemiddeld 3-8 pogingen moet doen voor een zwangerschap. De kosten lopen verder op door quotareservering (de garantie dat je een kindje van de donor krijgt en dat er een kindje gereserveerd wordt – dit ivm een maximum aan donorkinderen per land), opslag, verzendkosten (ook ongeveer 250 euro per keer) en adoptie à 1000 euro per kind.

  Misschien handig om het artikel te moderniseren voor evt. toekomstige wensmoeders?

  Hartelijke groet,
  Wendy

Reacties zijn gesloten.