Lesbisch ouderschap: alles wat je moet weten

Denken jullie erover samen een kindje te adopteren of met behulp van een zaaddonor zelf ter wereld te brengen? Dan heb je vast een heleboel vragen. Op deze pagina proberen we je antwoord te geven op alle vragen rondom lesbisch ouderschap.

Lesbisch en kinderwens

Lesbisch en een kinderwens? Er zijn verschillende opties voor jullie. Raak zwanger met behulp van een donor, adopteer een kindje of meld je aan als pleegouders. De verschillende mogelijkheden en juridische zaken worden besproken op deze pagina.

Zwanger raken met een donor

Jij en je vriendin kunnen er samen voor kiezen om zwanger te raken met behulp van een bekende (C-donor) of onbekende donor (B-doner). De B-donor wordt opgenomen in het register van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting. Sinds 2004 worden de gegevens van sperma- eicel- en embryodonoren landelijk geregistreerd. In Nederland kun je niet kiezen voor een anonieme donor (A-donor).

Soorten zaaddonors:

 • Anonieme donor (A-donor) > niet mogelijk in Nederlandse klinieken
 • Onbekende donor (B-donor)
 • Bekende donor (C-donor)

Wanneer jullie kind 12 jaar is kan hij of zij een aantal basisgegevens van de donor opvragen. En wanneer hij of zij 16 jaar is kunnen gegevens zoals naam, geboortedatum en woonadres worden opgevraagd.

Een bekende zaaddonor

Denken jullie erover een bekende zaaddonor (C-donor) te kiezen? Bespreek dan de eventuele (opvoedende) rol van de man.

lesbisch ouderschap

Co-ouderschap

Het is natuurlijk ook mogelijk een co-ouderschap met een ander stel of alleenstaande man/vrouw (een mee-ouder) aan te gaan. Je kunt hier verschillende redenen voor hebben. Een reden kan zijn dat je graag wilt dat je kind ook deels door een man wordt opgevoed. Of omdat je de zorg voor de kleine wilt delen. Het is belangrijk de afspraken goed op papier te zetten (bij een notaris).

Inseminatie

Wanneer jullie hebben besloten zwanger te worden met een zaaddonor dan komt de volgende vraag: hoe word ik zwanger? De inseminatie kan op verschillende manieren plaatsvinden. Namelijk door middel van:

 • Zelfinseminatie (ZI)
 • Kunstmatige inseminatie (KID)
 • Intra uteriene inseminatie (IUI)
 • In vitro fertilisatie (IVF)

Zelfinseminatie

Wanneer jullie kiezen voor zelfinseminatie gebruik je meestal vers sperma. De inseminatie kan gewoon thuis plaatsvinden. Het zaad moet binnen een uur na de zaadlozing worden ingebracht en tot die tijd op lichaamstemperatuur worden gehouden.

Het sperma kun je het beste opzuigen in een injectiespuit zonder naald. Na het inspuiten is het aan te raden te blijven liggen gedurende 15 minuten met je billen op een kussen.

Het is belangrijk na te gaan wanneer je vruchtbare periode is. Dit kun je doen door middel van vruchtbaarheidstesten, eiersprongtesten en temperatuurcurven.

Kunstmatige inseminatie

Kunstmatige inseminatie vindt altijd plaats in een fertiliteitskliniek of ziekenhuis. Het zaad wordt kunstmatig ingespoten in de baarmoedermond. Het sperma is eerst een half jaar in quarantaine waarbij de kwaliteit wordt gecontroleerd.

Intra uteriene inseminatie

IUI of intra uteriene inseminatie wordt vaak pas gedaan op het moment dat je niet zwanger raakt door kunstmatige inseminatie. Bij IUI wordt het sperma rechtstreeks in de baarmoederholte geïnsemineerd.

In vitro fertilisatie

In vitro fertilisatie of IVF wordt ook wel een reageerbuisbevruchting genoemd. Deze behandeling is heftiger dan de eerder genoemde behandelingen omdat de vrouw die zwanger wil raken eerst hormonen moet slikken. Deze hormonen moeten ervoor zorgen dat er meerdere eicellen worden aangemaakt. De hormonen kunnen zowel lichamelijke als psychische bijwerkingen hebben.

Fertiliteitskliniek kiezen

De keuze voor een fertiliteitskliniek kun je baseren op allerlei kenmerken. Niet alle klinieken voeren alle bovengenoemde behandelingen uit. Met de monitor fertiliteitszorg van Freya kun je klinieken met elkaar vergelijken en zoeken in de database. Zo kun je de fertiliteitskliniek vinden die voldoet aan je wensen en niet te ver weg is. Kijk ook eens naar het slagingspercentage en de klanttevredenheid van de kliniek.

Baby

Adopteren

Natuurlijk is het ook mogelijk om een kindje te adopteren. Om de adoptieprocedure te starten moet je je aanmelden bij het Ministerie van Justitie. Vervolgens wordt je op een wachtlijst geplaatst. Jij en je partner moeten een aantal cursussen doorlopen en daarna volgt er een gezinsonderzoek. Wanneer dit allemaal wordt goedgekeurd krijg je een beginseltoestemming voor adoptie. Voor de periode vanaf de start tot de beginseltoestemming moet je ongeveer 1,5 jaar rekenen.

Het duurt nog een 0 tot 4 jaar voordat je het kindje daadwerkelijk kunt adopteren. Voor lesbische stellen kan het lastiger zijn. Afhankelijk van het land waarvandaan jullie een kind willen adopteren. Veel stellen kiezen er daarom voor om één ouder te laten adopteren. Daarna kan de partneradoptie in gang worden gezet.

Stichting Adoptievoorzieningen

Op de website van Stichting Adoptievoorzieningen vind je een stappenplan voor wanneer je een kind wilt adopteren. Je hebt veel geduld nodig tijdens de adoptieprocedure. Houd er ook rekening meer dat de kosten kunnen oplopen in de enkele tienduizenden euro’s.

Wet Lesbisch Ouderschap

De wet Lesbisch Ouderschap is op 1 april 2014 ingevoerd. Deze wet maakt het voor alle vrouwen mogelijk een kind te erkennen. Je kunt als vrouw moeder worden op de volgende manieren:

 • door het kind te baren
 • automatisch moeder worden (wanneer je bent getrouwd met de vrouw die een kind baart van een B-donor)
 • door het kind te erkennen
 • door het kind te adopteren (bijvoorbeeld wanneer je vriendin het kind heeft gebaard)

Een kind erkennen kost niets, adopteren kost wel geld. Adoptie heeft zo z’n voordelen tegenover het erkennen van een kind. Een adoptie zorgt voor betere acceptatie in het buitenland. De donor kan na de adoptieprocedure geen bezwaar meer maken, dit kan na de erkenning nog wel. En tot slot kan een kind de erkenning later eenvoudiger ongedaan maken dan bij een adoptie.

Een kind kan slechts twee ouders hebben. Heb je gekozen voor een C-donor en wil je dat hij een positie als ouder in gaat nemen? Dan moet je dit voor de geboorte van het kind regelen.

Twee moeders

Hebben jullie een keuze kunnen maken? Tijd om alles in het werk te stellen om het gezin waarvan jullie dromen te realiseren. Of dat nu via adoptie is of met behulp van een donor. Heb je nog vragen over lesbisch ouderschap? Stel ze in de reacties hieronder!