Lesbisch en een kinderwens? Zo begin je!

Een baarmoeder extra maar wat weinig zaad? Zo begin je aan het plannen van jullie familie.

Je bent een tijdje samen met je vriendin, de verhuiswagen is vertrokken en jullie hebben al tijden een hond/kat/ander beestje/plant. What’s next?! Voor sommigen is de volgende stap een verre reis samen, voor anderen een baby. Maar waar begin je, als je lesbisch bent en een kinderwens hebt??

Allereerst, heb geduld. Neem de tijd, er is veel om goed over na te denken en samen te bespreken. Uiteindelijk hebben alle keuzes die je maakt veel invloed op het leven van jullie samen en je kindje, dus neem de tijd om dingen zeker te weten. Misschien kan het jullie niet snel genoeg gaan, de kans bestaat dat het nog zeker een jaar duurt voor je in verwachting bent. Of vier.

Twee baarmoeders één kinderwens

Ja, van baarmoeders hebben jullie er hoogstwaarschijnlijk meer dan genoeg. Wie gaat jullie kindje dragen? Als je graag meer dan één kindje wil, kun je overwegen om allebei een keer zwanger te worden. De logische keuze is dan om degene van jullie die ouder is als eerst te laten dragen. Maar misschien is er maar één van jullie die graag zwanger wil raken, dan heb je dit probleem natuurlijk niet!

De Donor

Er is duidelijk wat zaad nodig als je lesbisch bent en een kinderwens hebt. Hoe fijn het ook zou zijn, jullie hebben samen niet al het gereedschap om een baby te maken. Hoe zou je het leven van je kindje het liefste zien? Met een actieve rol voor de donor, of misschien liever met jullie als de twee enige opvoeders? Als er één vraag belangrijk is, is het deze. Zorg dat je het hier samen 100% over eens bent, voor je meer plannen maakt.

Bekende donor

Als je een bekende donor kiest, kies je voor een extra rol in het leven van je toekomstige gezin. Voordat je met iemand in zee gaat, is het handig om samen met je partner en de donor een contract op te stellen. Daarin leg je vast hoe je samen de toekomst invult. Er zijn net zoveel invullingen als regenbooggezinnen te bedenken. Van een vaste contactregeling tot gedeeld ouderschap, alles is mogelijk, zolang je er maar met z’n drietjes achter staat. En dan laten we voor het gemak de eventuele partner van je donor nog buiten beschouwing. Uiteraard brengt een vierde persoon nog meer wensen en uitdagingen met zich mee, en is diegene onderdeel van je overweging.

Als het goed voelt en jullie alles hebben vastgelegd, kun je echt aan de slag! Dat betekent je ovulatie goed bepalen -met testen en nog meer testen- en dan zorgen dat er op het goede moment zaad is om mee te insemineren. Dat zaad kun je het beste eerst laten testen, zodat je zeker weet dat de donor vruchtbaar is. Het insemineren zelf kan bij een vruchtbaarheidskliniek, of in je eigen huis, samen met je vrouw.

Onbekende donor

Als je ervoor kiest om in je eentje of alleen met je partner een kindje op te voeden, kies je voor een onbekende donor. Dit is echter niet hetzelfde als een anonieme donor. In de EU is het niet meer toegestaan om volledig anoniem zaad te doneren. Een kind van een donor heeft recht op basisinformatie -sociale en uiterlijke kenmerken- als het 12 is, en recht op persoons-identificerende kenmerken vanaf zijn of haar 16e. De donor heeft geen rechten of financiële plichten ten opzichte van het kind.

Is jullie keuze gevallen op een onbekende donor? Dan kom je automatisch ook terecht bij een vruchtbaarheidskliniek. Zelf insemineren met zaad van een onbekende donor uit een spermabank is vaak geen optie. De Deense bank Cryos bijvoorbeeld levert door een wijziging in Deense wetgeving alleen nog aan klinieken, en niet meer aan privé personen. Voor Nederlandse spermabanken geldt een wachttijd van zo’n 18 tot 24 maanden, bij buitenlandse banken is bestellen vaak direct mogelijk.

Starten met kinderwens

Zijn alle belangrijke keuzes gemaakt, dan is het tijd om te starten met jullie kinderwens! Als je met een kliniek aan de slag gaat, heb je de keuze uit zo’n 13 locaties. Welke bij jou of jullie past, hangt af van waar jullie wonen en wat voor behandeling jullie kiezen. Belangrijk om te weten is dat je niet eerst naar een gynaecoloog hoeft. Een verwijzing van de huisarts is voldoende om te beginnen aan een intake gesprek bij de kliniek die bij je past. Als je eenmaal bij de kliniek van jullie keuze bent, zal de rest zich vanzelf wijzen.

Mis je informatie, of heb je vragen? Laat het weten in de comments!

Bronnen en meer informatie:

http://www.fertiliteit.info/content/centra/fertiliteitscentra.asp
https://www.freya.nl/monitor-fertiliteitszorg/
https://dk-nl.cryosinternational.com/info/vragen-en-antwoorden/bezorging
https://vivaneo-ivf.com/nl/fertiliteitskliniek-mck-leiderdorp/donor-worden/hoe-werkt-spermadonatie/ www.donorgegevens.nl

In dit artikel vind je meer informatie over de kosten die komen kijken bij lesbisch zijn en zwanger willen worden.

Nienke

Dit artikel werd geschreven door Nienke. Nienke is sinds haar 30e verjaardag verloofdmet Karen, met wie ze in Haarlem woont. Samen werken ze hard aan hun droom The Happiness Troupe, een online platform met producten speciaal voor de LHBTQ gemeenschap. Regelmatig schrijft ze voor IntoGirls, daarnaast deelt ze de perikelen van The Happiness Troupe op Instagram en in haar blogs.