Lesbische bruiloft: het uitzoeken van de bruidsfotograaf

Wanneer je gaat trouwen wil je deze bijzondere dag natuurlijk goed laten vastleggen. Het is daarom belangrijk om een goede fotograaf uit te zoeken voor de bruidsfotografie. Wij interviewden bruidsfotografe Mariët Mons, om erachter te komen wat belangrijk is wanneer je een fotografe uitzoekt voor je bruiloft. Daarnaast kun je ook een beetje inspiratie op doen voor je eigen bruiloft, we mogen namelijk een aantal prachtige foto’s van Mariët met je delen.

Mariët is een fotografe uit Den Haag, waar ze samen met haar man en hond op loopafstand van het strand woont. Fotografie is al haar hele leven een hobby en op haar 17e zette ze voor het eerst een bruiloft op de gevoelige plaat vast. Ze vond het fantastisch: ”Bruiloften zijn zo magisch. Zoveel liefde en blijdschap, iedereen ziet er prachtig uit: echt een feestje.” En inmiddels mag ze fotograferen haar vaste baan noemen.

Uitzoeken bruidsfotograaf

Het uitzoeken van een bruidsfotograaf

Wat vooral belangrijk is bij het uitzoeken van een bruidsfotograaf is dat de stijl van fotograferen goed aansluit bij jullie voorkeuren. Bekijk daarvoor uitgebreid de website van de fotograaf of ga op Instagram op zoek naar inspiratie. We vroegen aan Mariët of zij een specifieke manier van werken heeft: ”Ja, ik heb zeker een specifieke manier van werken, maar hoe ik dat het beste kan omschrijven? Ik denk vooral heel persoonlijk, heel intuïtief en echt op gevoel. Ik vind verbinding met mijn klanten heel belangrijk en als dat goed zit werk ik het beste. Mijn stijl is heel licht, fris, kleurrijk en puur. Ik heb natuurlijk mijn eigen sausje, maar ben geen fotograaf die elke foto een uur gaat bewerken om elk plekje en rimpeltje weg te halen. Ik laat veel liever de echt aanwezige schoonheid zien, die echt, écht overal te vinden is!”

Daarnaast is het ook belangrijk dat je een persoonlijke klik voelt met de fotograaf. Hij/zij is namelijk aanwezig op misschien wel een van de mooiste en belangrijkste dagen van je leven. We vroegen aan Mariët hoe zij hier mee omgaat: ”Aangekomen bij de bruiloft duik ik in het gedruis en word ik onderdeel van de dag. Veel mensen geven aan dat het enerzijds voelt alsof ik gewoon een goede vriendin was die ook was uitgenodigd als daggast, en anderzijds dat het soms tegelijkertijd lijkt alsof ik er niet eens was. En tóch pak ik alle mooie momenten.”

Mariët vertelt: ”Aanwezig zijn bij zo’n dag voelt echt als een eer. Ik vind het heel bijzonder dat mensen mij dat vertrouwen geven om onderdeel te zijn van zo’n belangrijke dag en om het mooi vast te leggen. Meestal is het ook gewoon echt heel gezellig!”

Lesbisch trouwen

Hoe is het om een lesbische bruiloft te fotograferen?

Wij vroegen ons af of fotograferen voor een bruiloft met twee bruiden verschilt van fotograferen voor een bruid en bruidegom: ”Dat verschilt per bruiloft, het ene stel focust er zelf meer op dan het andere stel, maar voor mij voelt het niet echt anders. Ik focus me namelijk echt op de liefde tussen twee personen en of dat mannen of vrouwen zijn maakt echt niet uit. Afgelopen jaar had ik twee bruiloften van twee vrouwen. Bij één bruiloft droegen beide dames een prachtige jurk, bij de andere bruiloft droeg één dame een supertoffe jurk en de ander een mooi pak, wat ik haar ook heel goed vond staan. Maar dat soort details zijn echt alleen maar details, want de liefde was overduidelijk en overvloedig aanwezig en daar gaat het om!”

We vroegen Mariët ook of ze een bijzondere herinnering heeft aan een van de bruiloften waarvoor ze mocht fotograferen. Ze antwoordde: ”Eén meest bijzondere herinnering kiezen vind ik heel lastig, elke bruiloft heeft namelijk z’n bijzondere momenten en zoals ik eerder al zei, die band en dat vertrouwen is elke keer weer heel bijzonder! Leuk detail met betrekking tot een bruiloft van twee vrouwen – een bruidstaart die er van buiten ‘normaal’ uit zag en van binnen een rainbow cake bleek te zijn! Hartstikke tof gedaan. Én, niet geheel onbelangrijk, ook erg lekker!”

Lesbische bruiloft

Zoek een bruidsfotograaf met wie je een goede klik hebt

Een laatste tip van Mariët aan toekomstige bruiden die op zoek zijn naar een bruidsfotograaf: ”Mijn tip is echt om te zoeken naar iemand die bij jullie past en waar je een goede klik mee hebt. Natuurlijk zijn mooie foto’s uiteindelijk het belangrijkste, maar als je een hele goede klik met iemand hebt worden die foto’s automatisch ook mooier; je voelt je dan namelijk helemaal op je gemak en dat zie je terug op de foto’s. Spreek dus, voordat je iemand boekt, altijd een keertje af om kennis te maken en alle wensen en mogelijkheden te bespreken!”

Bruidsfotograaf

Benieuwd geworden naar Mariët of wil je haar inhuren voor jouw bruiloft? Neem dan eens een kijkje op haar website: www.marietmons.nl.