Paarse Vrijdag 2016: Liefde is een Feest voor Iedereen

Op vrijdag 9 december 2016 is het weer Paarse Vrijdag! Een dag waarop iedereen de kleur paars kan dragen om hun solidariteit met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders te laten zien. Paarse Vrijdag wordt in Nederland sinds 2010 ieder jaar georganiseerd op de tweede vrijdag van december. De dag is vooral bedoeld om LHBT studenten en scholieren te steunen.

Paarse Vrijdag is afkomstig van het Amerikaanse Spirit Day, wat ook sinds 2010 plaatsvindt. Deze dag heeft als doel het pesten van LHBT-jongeren te stoppen. In Amerika en Canada wordt Spirit Day gehouden op iedere derde donderdag van oktober.

Waarom paars?

Waarom de kleur paars zal je je afvragen. Deze kleur wordt gebruikt tijdens Spirit Day en Paarse Vrijdag omdat dit staat voor de paarse baan in de regenboogvlag en dit staat voor karakter (ofwel spirit). Door een paars kledingstuk te dragen laat je zien dat jij iedereen oké vindt, ongeacht gender en seksuele voorkeur.

Het thema van Paarse Vrijdag is dit jaar dan ook: identiteiten. Want naast je genderidentiteit en seksuele oriëntatie heb je nog veel meer identiteiten, zoals je nationaliteit, geloof, muzieksmaak, woonplaats, vriendengroep, hobbies en ga zo maar door.

Gay-Straight Alliance (GSA)

De organisatie van Paarse Vrijdag wordt gedaan door het netwerk van Gay-Straight Alliances (GSA) en het COC. Een Gay-Straight Alliance bestaat uit een groep scholieren die samen een veilige omgeving willen creëren voor iedereen op school. Of je nu hetero, lesbisch of biseksueel bent.

Wil je zelf zo’n Gay-Straight Alliance oprichten op jouw school? Kijk dan eens op www.gsanetwerk.nl. Zij verzorgen tevens de actiepakketten voor Paarse Vrijdag met daarin posters, polsbandjes en een brief vol tips.