IJsland meest LHBT-vriendelijke bestemming!

Ben je op zoek naar een leuke last-minute vakantie? Denk dan eens na over IJsland. Het land van geisers, watervallen en de Blue Lagoon.

Volgens een onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is IJsland het meest LHBT-vriendelijke land ter wereld, gevolgd door Zweden op de tweede plaats en Nederland op de derde plaats.

In het onderzoek is onder andere gekeken naar de wetgeving in de landen die betrekking hebben op LHBT+’ers. In IJsland is sinds 2010 het homohuwelijk toegestaan.

Ontdekt Reykjavik

Leuk, hoor ik je denken… Maar wat valt er dan te beleven in IJsland? Nou, van alles! Woeste natuur, pittoreske vissersdorpjes en natuurlijk de hoofdstad Reykjavik.

Cultuur, natuur en lekker eten

In Reykjavik kunnen foodies, natuurliefhebbers en cultuursnuivers zich eindeloos vermaken. Neem eens een kijkje in de grooste kerk van Reykjavik: Hallgrimskirkja. Dit is tevens het hoogste gebouw van heel IJsland. Voor een paar honderd IJslandse Kronen (nee, geen euro’s inderdaad)  kun je de top beklimmen en genieten van een waanzinnig uitzicht over de stad!

Hallgrimskirkja
Hallgrimskirkja

Hoogtevrees? Blijf met beide benen op de grond en loop een rondje om het Tjörnin meer. Of bezoek een van de leuke authentieke winkeltjes in de hoofdstraat. Je kunt er shoppen voor de laatste Scandinavische mode of typische IJslandse snoepjes proberen.

Natuurlijk moet er ook gegeten worden. In IJsland is ook fish & chips een klassieke combinatie. En aan de haven vind je verschillende gezellige visrestaurants. Het is soms wel even zoeken naar een plekje waar je een betaalbare maaltijd kunt vinden, want IJsland is niet goedkoop.

Walvissen en dolfijnen spotten

Boek een tochtje op een speciale boot en ga walvissen en dolfijnen spotten! Een ongelooflijk mooie ervaring.

Even bijkomen in de Blue Lagoon

Op zo’n 50 kilometer van Reykjavik vind je de wereldberoemde Blue Lagoon. Doordat het water rijk is aan silicaten en mineralen heeft het zo’n typische felle lichtblauwe kleur. Het water in de Blue Lagoon kan wel 40 graden Celsius worden. Lekker even bijkomen!

Blue lagoon
Blue lagoon

Gaybars in Reykjavik

Natuurlijk vraag je je ook af waar de gaybars in Reykjavik te vinden zijn. Het grootste deel van de gayscene vind je in het centrum van de stad, aan Laugavegur Street. Daar vind je onder andere Kiki, een relatief nieuwe gaybar die open is van donderdag tot en met zondag. In dezelfde straat zit ook Bravo, een bar met een gemoedelijke sfeer en gezellig personeel.

Wanneer gaan we?

Ben jij overtuigd om naar IJsland op vakantie te gaan? Houd dan rekening met een aantal zaken. Zo kun je het best in de zomermaanden gaan, dan is de temperatuur aangenaam (15-18 graden Celsius) en is het lekker lang licht buiten. De zon gaat zelfs een tijd helemaal niet onder omdat IJsland net onder de Noordpool ligt. Vergeet dus je slaapmasker niet! In de wintermaanden is het overigens andersom, dan komt de zon maar heel even te voorschijn.

Het weer in IJsland kan heel snel veranderen. Draag dus altijd meerdere laagjes en vergeet ook je regenjas niet (voor onder de watervallen en bij de geisers). Stevige wandelschoenen zijn ook een must.

Stel je je tripje nog een paar maanden uit? Dan kun je met een beetje geluk het Noorderlicht aanschouwen. Dit natuurfenomeen is regelmatig te zien vanaf half september tot eind maart.

Noorderlicht
Noorderlicht

Wat denk jij, gaan jij en je vriendin binnenkort naar IJsland? Of heb jij een andere LHBT-vriendelijke bestemming op het oog? Laat het ons weten via de comments hieronder. Veel plezier!