COC bestaat 70 jaar!

Het COC viert tijdens de EuroPride 2016 haar 70ste verjaardag. Het is daarmee de oudste LHBT-belangenorganisatie ter wereld. COC Nederland zet zich al sinds 1946 in voor de belangen van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders. Ze vechten voor onze rechten, emancipatie en acceptatie in Nederland maar ook daarbuiten.

Shakespeareclub

Onder de naam Shakespeareclub werd het COC op 7 december 1946 in Amsterdam opgericht. Drie jaar later werd de Shakespeareclub omgedoopt tot het Cultuur- en Ontspannings Centrum, oftewel het COC.

COC Nederland is sinds 2011 gevestigd aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam. Het COC heeft in ons land verschillende vestigingen waar je lid van kunt worden. Er is er dus altijd een bij jou in de buurt!

COC Nederland ontvangt Jubileumpenning

Op zaterdag 23 juli 2015 heeft COC Nederland de Jubileumpenning van de stad Amsterdam ontvangen. Wethouder Simone Kukenheim overhandigde de penning aan Tanja Ineke (voorzitter COC) tijdens de viering van het 70-jarig bestaan van het COC.

Wethouder Kukenheim: “Het COC heeft een glorieuze emancipatiestrijd weten te ontketenen voor gelijke rechten en acceptatie van seksuele diversiteit. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn en kunnen houden van wie hij of zij wil. Als hoofdstad nemen we dit recht bijzonder serieus. Samen met het COC zetten we ons in om dit waar te maken in Amsterdam, in Nederland en de rest van de wereld. Er isnog veel te doen; we zijn er nog lang niet. Daarom is het werk van het COC nog steeds ontzettend actueel en belangrijk”.  (Bron: COC Nederland)

Waarom hebben we het COC nodig?

De meeste lesbiennes hebben in ons land een goed leven. Nederland was het eerste land ter wereld waar paren van hetzelfde geslacht mochten trouwen. Maar toch laat de acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders in ons land soms nog te wensen over. Daarom blijft het COC zich inzetten voor LHBT’ers. En met succes!

Zo is het bijvoorbeeld sinds 2012 verplicht om voorlichting over LHBT’ers te geven op iedere school in Nederland. Meer dan 500 middelbare scholen hebben inmiddels een Gay Straight Alliance (GSA). En sinds de wet Lesbisch Ouderschap die is aangenomen in 2014 is het voor duomoeders gemakkelijk juridisch ouder te worden.

Kom zelf in actie!

Wil je zelf in actie komen en daarmee bijdragen aan de acceptatie van LHBT’ers? Sluit je dan aan bij een van de communities en kom in actie op het gebied van: jong & school, 50plus, belangenbehartiging, veiligheid, cultuur & geloof en internationaal. Hieronder vallen bijvoorbeeld: Gay Straight Alliance, Jong & Out, Respect 2 Love en Roze 50+ gemeenschap.

Of word lid van het COC. Zo steun je het COC en kun je gratis of met korting naar activiteiten.