Terugblik zonnige Canal Parade

In Amsterdam vond vandaag de 21e editie van de Canal Parade plaats. Maar liefst 80 boten voeren vanmiddag door de grachten van onze hoofdstad. De Canal Parade is hét hoogtepunt van de Gay Pride en de afsluiting van de Euro Pride die Nederland dit jaar mocht verzorgen. De zonnige botenparade trok dit jaar ruim een half miljoen bezoekers. Dat is een record!

Tijdens het evenement was er extra politie op de been om de veiligheid te waarborgen. Zij noemden de Canal Parade gezellig en vredig. Zelf voer de politie, uiteraard met Ellie Lust aan boord, ook mee met een boot.

80 boten

Naast de boten van bekende LHBT-organisaties als COC Nederland, Expreszo en Stichting PANN waren er dit jaar ook een aantal andere bijzondere boten bij. Zoals bijvoorbeeld de roze bejaardenboot met 75-plussers en een speciale boot om de slachtoffer van de aanslag in Orlando te herdenken. Er zijn ook altijd veel bedrijven en politieke partijen met een eigen boot, zoals PostNL, Rabobank en PvdA.

Wanneer een bedrijf of organisatie zich aanmeldt om mee te varen tijdens de Canal Parade moeten zij uitleggen hoe ze zich inzetten voor de LHBT-gemeenschap. Natuurlijk moet er daarnaast ook een idee voor de boot en deelnamegeld worden ingeleverd. Normaal gesproken vindt er vervolgens een loting plaats om de 80 boten te kiezen. Dit jaar werd vanwege de Euro Pride een commissie samengesteld om de boten te kiezen.

Jury

De laatste van de 80 boten wass de WorldPride Madrid 2017 boot, die daarmee de Canal Parade afsloot. Net als ieder jaar was er een jury die alle boten beoordeelde. Deze vakkundige jury bestond uit Claudia de Breij, André van Duin, Alex Klaasen en Cornald Maas.

 

Bron omslagfoto: NU.nl