ANNE+: dé veelbelovende nieuwe webserie van 2018!

Een webserie over het turbulente liefdesleven van een twenty something lesbienne uit Amsterdam, dat is ANNE+. De serie, met in de hoofdrol Hanna van Vliet, wordt momenteel opgenomen en is waarschijnlijk in de zomer van 2018 te zien. En wat zijn de teasers veelbelovend!

Deze coming of age serie draait om het hoofdpersonage Anne. In iedere aflevering zie je haar met een ander meisje en ontdekt zij weer een nieuwe kant van zichzelf. In totaal worden er 6 afleveringen van ongeveer 20 minuten gemaakt.

Wij kunnen niet wachten op deze nieuwe serie en vroegen scenarioschrijver Maud Wiemeijer en regisseur Valerie Bisscheroux daarom tijdens een interview om een tipje van de sluier op te lichten… Daarnaast hadden we het over het belang van mediarepresentatie van lesbiennes en hoe Maud en Valerie het medialandschap willen veranderen met ANNE+. Kortom: twee ambitieuze vrouwen!

ANNE+ lesbische webserie

Het ontstaan van ANNE+

Het idee voor ANNE+ ontstond zo’n twee jaar geleden. Zowel Maud als Valerie vinden dat de representatie van lhbt’ers in de media te wensen over laat. Maud: “Toen we zelf in de kast zaten misten we de representatie van lesbiennes op televisie. En sinds die tijd is er eigenlijk best wel weinig veranderd. We zijn nu tien jaar verder en het is nog steeds heel schaars. Dus als de filmwereld het niet doet, dan gaan we het zelf doen. We gaan zelf die content maken die we hebben gemist!”

Lesbiennes op televisie

En áls er dan al eens een lesbienne in een film of serie voorkomt dan wordt er vaak een stereotype beeld gegeven of gaat de vrouw uiteindelijk toch terug naar een man. Maud vertelt: “Het zijn er echt veel te weinig, lesbiennes op de Nederlandse televisie. En de paar die er zijn, zijn heel erg een stereotype.”

Hoe komt het eigenlijk dat er zo weinig lesbische vrouwen op televisie zijn? Maud en Valerie denken dat het komt omdat veel hetero’s zich niet realiseren dat er zo’n gebrek aan homoseksualiteit op televisie is. Maud: “Ik sprak laatst iemand, een hetero, en die zei: ‘Ik realiseer me helemaal niet dat er zo’n gebrek is.’ Dat is ook heel tof, dat ANNE+ niet alleen iets doet voor de lesbische community maar ook voor hetero’s. Dat zij door het zien van de serie wakker worden geschud. Het laat ze zien hoe belangrijk representatie is.” Valerie voegt hier aan toe: “Daarom denk ik dat het belangrijk is om als maker vanuit jezelf te werken en iets in te brengen wat er nog te weinig is. Zodat je iets op de juiste manier kunt vertellen.” 

ANNE+

Waarom een webserie?

Kortom: een idee was geboren! De keuze voor een webserie was snel gemaakt, Maud: “Ik wilde een webserie maken omdat we zoveel mogelijk mensen willen bereiken en dat het wereldwijd makkelijk toegankelijk is.” Valerie: “Het mooie aan internet is is dat je op een veilige manier je weg kunt vinden. Dat je vanaf je slaapkamer mensen kunt ontmoeten. En dat hielp mij als tiener heel erg, en dat is van fundamentele waarde voor het welzijn van een jong persoon. Dat je mensen tegen kunt komen en positieve dingen kunt zien en weet dat het allemaal okay is.” 

Geen ambities voor televisie dus? Maud: “Nee, we zeggen al vanaf het begin dat televisie niet meer het hoogst haalbare is. De toekomst is online.” En Netflix dan? Valerie: “Ja Netflix… Als zij dit lezen mogen ze ons best een berichtje sturen. We zijn er wel mee bezig om dat te bekijken, hoe we met grote partijen kunnen samenwerken in de toekomst. Het punt is alleen dat onze hoofddoelgroep helemaal niet zo veel televisie meer kijkt. En als je heel praktisch kijkt naar onze doelgroep, vroeger durfde ik ook niet in de huiskamer lesbische content te kijken.” Herinneren we ons dat allemaal niet? Maud: “Ja dat was echt stiekem op je kamer kijken als je een computer had en snel wegklikken als je je moeder op de gang hoorde.”

Begin juni 2017 werd de teaser van ANNE+ gelanceerd. De reacties zijn veelbelovend. De mooiste reacties die Maud en Valerie hebben mogen ontvangen? Maud vertelt: “We krijgen reacties van meisjes die zeggen: ‘ik zit nog in de kast en ik vind het zo fijn dat dit er is en dat jullie het ondertitelen, het is zo belangrijk dat dit er meer komt.’ En dat is zo ontzettend leuk om te horen. Want dat is precies waarom we deze serie maken!”

Wat maakt ANNE+ anders dan andere webseries?

In iedere aflevering staat een ander meisje (samen met Anne) centraal. De 6 afleveringen worden allemaal benaderd als losse films waardoor de uitvoering van de serie van hoge kwaliteit is, dit is een belangrijk verschil tussen ANNE+ en andere webseries.

Daarnaast gaat ANNE+ over het ontdekken van wie je bent en wat je wil als twintiger. Het gaat dus minder over het gay zijn of over problemen die je kunt ervaren wanneer je uit de kast komt zoals veel andere webseries. Geen clichés over te snel samenwonen, geheimen en andere typische dingen dus. Valerie vertelt: “We denken dat dat universeel is, het ontdekken wie je bent en wat je wil. ANNE+ gaat meer over wie je bent en wat je zoekt in je twintiger jaren en wat minder echt alleen om het gay zijn. En andere webseries zijn vaak comedies of sketches. Daarom zijn we de uitdaging aangegaan om het serieus neer te zetten. Het genre is meer coming of age en drama, maar dan wel luchtig.”

ANNE+

De eerste twee afleveringen…

Inmiddels zijn we razend benieuwd geworden naar ANNE+, de teasers en woorden van Maud en Valerie beloven in ieder geval al veel goeds. We vroegen of ze voor ons een tipje van de sluier kunnen oplichten. Maud: “Aflevering 1 is ANNE+Lily, Lily is Anne’s middelbare school vriendinnetje. Samen gaan ze in Amsterdam studeren en dan merken ze eigenlijk dat wanneer ze eenmaal in de grote stad wonen ze best wel uit elkaar groeien. Anne wordt heel enthousiast van alle nieuwe mensen en vrienden en een nieuwe studie, terwijl Lily dat niet zo heeft. Hierdoor groeien ze uit elkaar.”

Na enige discussie tussen Maud en Valerie besluiten ze ons nog een klein beetje meer te vertellen over aflevering 2. Maud vertelt: “In aflevering 2, die volgt op Lily, leren we Anne’s rebound kennen. Die zit heel erg in de feest scene. Hierdoor is er in de tweede aflevering een hele andere sfeer dan in aflevering 1, die gewoon wat liever is. Aflevering 2 is wat rauwer, er wordt veel gefeest en drugs gebruikt en daar laat Anne zich een beetje in meesleuren.”

Inspiratie voor ANNE+

Maud en Valerie komen uit Amsterdam en vallen zelf ook op vrouwen. Op de vraag of ze ook inspiratie uit hun eigen leven hebben gehaald voor de serie antwoorden ze in koor: “Ja”. Maud vertelt: “We zijn zelf natuurlijk lesbische meisjes die in Amsterdam wonen, dus er zit veel van ons en mijzelf in. Maar nooit precies gekopieerd natuurlijk, in alle personages zitten meerdere mensen die we kennen.”

lesbische webserie

Hanna van Vliet als Anne

Anne wordt gespeeld door actrice Hanna van Vliet, die zelf ook lesbisch is. Hanna was direct enthousiast. “Het feit dat ze zelf ook op vrouwen valt dat vinden we eigenlijk ook wel belangrijk.” vertelt Maud. “Als je dat zelf hebt meegemaakt en lesbisch bent dan voegt dat gewoon echt iets toe aan de rol.” Een hetero actrice? “Dat was geen optie.” grapt Valerie.

De diverse vormen van diversiteit spelen een belangrijke rol in (het maken van) de serie. De makers vinden de representatie van lhbt’ers in de media heel erg belangrijk. Ook bij de werving van de cast en crew is hiermee rekening gehouden. Maud en Valerie wilden zo genuanceerd mogelijke personages wegzetten. Veel verschillende soorten vrouwen dus. Waarbij naast lesbiennes natuurlijk ook aandacht wordt besteed aan biseksuele vrouwen.

Crowdfunding

De grootste uitdaging bij het maken van de serie? De financiering en de planning. Gelukkig loopt de crowdfunding campagne als een tierelier en hebben ze het streefbedrag binnen 8 dagen al opgehaald. Valerie: “We hadden niet helemaal voorzien dat we binnen acht dagen het streefbedrag zouden halen. Daardoor realiseerden we dat we heel bescheiden zijn geweest in het stellen van een streefbedrag. We gaan natuurlijk door voor de 200% omdat er gewoon zo veel kosten komen kijken bij het maken van zo’n serie en met meer geld hebben we gewoon meer mogelijkheden. Dat open veel meer deuren en dan kunnen we de serie naar een hoger niveau krijgen.”

Het is nog niet te laat om ANNE+ te steunen, dit kan via Cinecrowd! De crowdfunding loopt nog tot en met 20 december.

Nog even geduld…

Je moet nog even geduld hebben. Naar verwachting wordt de webserie ANNE+ volgend jaar zomer uitgebracht. Kun je niet wachten? Kijk dan eens naar een van de favoriete series van Maud en Valerie. Zij raden je aan te kijken naar de Frans-Canadese webserie Féminin/Féminin, Orange is the New Black, Orphan Black en Sugar Rush. Valerie voegt daar nog aan toe: “Skins, seizoen 3, aflevering 6.”

Eén gedachte over “ANNE+: dé veelbelovende nieuwe webserie van 2018!

  • 15 december 2017 om 17:10
    Permalink

    Ohh ik kan niet wachten! Zomer 2018 is nog zover weg 🙁 Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het niet helemaal met de dames eens ben. Vroeger was er inderdaad nauwelijks iets op tv waar je je aan kon meten. Ik denk dat voor mij Costa! een van de eerste films was tijdens mijn ontdekkings periode. Maar tegenwoordig vind ik dat je in bijna iedere serie wel een gay koppel hebt (man of vrouw). Het lijkt zelfs wel of ze een verplicht lijstje hebben met wat voor mensen er in een serie moeten voordat die communitie gaat klagen (vrouwen, gay’s, “donkere” mensen, aziatische mensen etc.). Je hebt tegenwoordig bijv. Wynonna Earp, Orphan black, Super girl, Modern family, The 100, Orange is the new black, Will & Grace, The L word etc. en dit zijn alleen nog maar een paar series die ik opnoem. Er zijn natuurlijk ook nog wat films.

Reacties zijn gesloten.